Historie českého maratonu

Historie českého maratonu

První maratonský běh u nás se konal 25. října 1908. Na trati Praha-Smíchov – Dobříš závodilo 6 vytrvalců a všichni náročnou trať zvládli. Prvenství si v čase 3:22:50 vybojoval a stříbrný pohár získal  nejlepší  český vytrvalec  té doby Arnošt Nejedlý, který dva  měsíci  předtím startoval v olympijském maratonu v Londýně.

První polovina 20. století

První světová válka sportování přerušila, a tak teprve až v roce 1920 se závodilo na trati Praha -Brandýs nad Labem – Praha. V roce 1923 byl založen Československý maraton, jeho trasa vedla z Berouna do Prahy, ta se ale v dalších ročnících poněkud měnila.

V 30. letech minulého století byl nejpopulárnějším Masarykův maraton Lány – Praha a jeho vítězové dosahovali obvykle časů 2:40 – 2:45. Podstatně slabších výkonů bývalo zaznamenáno na oblíbeném kopcovitém trampském maratonu Praha – Podkozí, ale stovka účastníků na něm nebyla výjimkou.

Rozmach maratonů

Při příležitosti spartakiád se letech 1960 a 1965 konal Memoriál J. F. Chaloupeckého, který byl na trati Kladno – Praha dokonce kvalifikací na olympijské hry v Římě. V té době už byl také pořádán maraton Pražská Stromovka, který se pod názvem Pražský maraton běhá v rovinatém prostředí Královské obory dodnes. Traťový rekord 2:15:36 drží Sergej Popov /SSSR/z roku 1983.

V letech 1967-1970 se konal Mezinárodní vltavský maraton. Jeho trať vedla z Hloubětína a později z Vysočan podél Vltavy do Zbraslavi a zpět. Není bez zajímavosti, že v roce 1968 po celou dobu závodu padal sníh s deštěm a naproti tomu se o rok později v srpnu běželo za velkého vedra. Nepřízeň počasí ale zřejmě nevadila vítěznému Angličanu Johnu Newsomeovi, který v obou těchto závodech dosáhl času na hranici 2:23.

Občerstvení při maratonu

Současné maratony

V roce 1990 byl založen Maraton Praha, ten však po čtyřech ročnících skončil. O 5 let později byl nahrazen novým závodem s názvem Prague International Marathon. Díky jeho duchovnímu otci Carlu Capalbovi se stal, dnes pod názvem Volkswagen Maraton Praha, jedním z nejvýznamnějších světových maratonů. Jeho trať vedla původně na Zbraslav a zpět, později byla přenesena do města. Silná mezinárodní konkurence přinesla kvalitní výkony a traťové rekordy: v kategorii mužů 2:05:39, žen 2:22:34. Letošní 21. ročník bude odstartován 3. května a jako každoročně je i tentokrát mistrovstvím České republiky.

Naším nejstarším maratonem je Ostravský maraton, ten má za sebou již 53 ročníků, jen o dva méně má Pražský maraton. Měli bychom se zmínit i o Mezinárodním maratonu míru Košicích. Ten se poprvé běžel na území tehdejšího Československa už v roce 1924, je nejstarším evropským maratonem a po Bostonu druhým nejstarším na světě.

V poslední době se začínají v termínové listině objevovat i horské maratony či maratony v terénu. Ty se v minulosti téměř nekonaly. Přesto však Horolezecký krosmaraton v Sosnové u České Lípy bude mít letos už svůj 31. ročník.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: