Běžecká trasa srdcem Jizerských hor

Běžecká trasa srdcem Jizerských hor

Turistický region
Jizerské hory
Kraj
Liberecký
Délka trasy (km)
24
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
551

Trasa zahrnuje nejkrásnější a nejtajemnější místa Jizerských hor, jedná se o okruh vedoucí přes Střední Jizerský hřbet.

Osada Jizerka (850 m n.m.) start a zároveň cíl této trasy, můžete navštívit několik velmi příjemných restaurací, příjezd automobilem je možný pouze z obce Horní Polubný. Dominantou Jizerky je jedna z nejvyšších čedičových vyvřelin ve střední Evropě, vrch zvaný Bukovec (1005 m n.m.).

Protržená přehrada Desná (806 m n.m., vybudována na řece Bílé Desné, dokončena v roce 1915). Přehrada se 18. září 1916, zhruba po roce existence, protrhla a smetla část obce Desná. Jedná se o největší katastrofu v rámci protržení přehrady v Čechách.  Unikátní zbytky protržené přehrady byly v roce 1996 prohlášeny za kulturní památku.

Mariánskohorské boudy (843 m n. m.) – pastevecká enkláva krkonošského typu na Mariánskohorském hřebeni. Založena byla v roce 1705 a až do minulého století byla nazývána Fritzovy boudy. Dnes jsou zde čtyři horské chalupy a nově postavená služebna Správy chráněné krajinné oblasti Jizerských hor. Osvěžit se můžete v tůňkách a zastřešené studánce.

Horská chata Smědava (847 m n.m.) – u chaty se nachází parkoviště, restaurace je samoobslužná

PR Černá jezírka (885 – 910 m n.m.) – soustava rašelinišť obklopených podmáčenými smrčinami ve stadiu silného rozpadu nebo již zcela odumřelých vlivem imisí. Tůně mívaly mezi horaly pověst strašidelného místa a jsou údajně bezedné.

Pytlácké kameny (975 m n.m.) tvoří skupina žulových skal, ze kterých je pěkný výhled na celý hřeben Jizerských hor. Jsou jedním z nejznámějších jizerskohorských vrcholů. Místo je nazváno podle pytláka Hennricha, který měl pod nimi úkryt a který byl nedaleko od nich v roce 1813 zastřelen.

Jelení stráň též Věžní Skály(1018 m n.m.) – nejvyšší bod Středního Jizerského hřebene. Na vrcholové plošině se nacházejí žulové skály. Poblíž vrcholu u skal zvaných Vlčí doupě se nalézá jeden z nejznámějších jizerskohorských viklanů. Z Jelení stráně je pěkný výhled na Jizerku, Pytlácké kameny, Jizeru aj.

GPS souřadnice startu: 50.818333333333, 15.345277777778

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: