Jizerské hory: běžecká trasa přes rozhledny Královka, Slovanka a Bramberk

Jizerské hory: běžecká trasa přes rozhledny Královka, Slovanka a Bramberk

Turistický region
Jizerské hory
Kraj
Liberecký
Délka trasy (km)
18
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
680

Náročný běh Jizerskými horami, užijete si výhledy na zvlněné hřebeny, rozkvetlé louky a malebné roubenky, navštívíte přehradu v Josefově dole a rozhledny Královku, Slovanku a Bramberk.

Vybíháte od parkoviště u malého Ski areálu Josefův Důl. Po 150 m, na turistickém rozcestí „Údolí Kamenice“ běžíte po červené značce doprava, překonáte lávku přes horskou bystřinu a lesní cestou stoupáte přes osadu Karlov až ke sjezdovkám na Severáku. Tam na rozcestí „Hrabětice – pod Slovankou“ uhýbáte vlevo a po pár rychlých krocích stanete před nejstarší železnou rozhlednou u nás, Slovanka se tu do výšky 834 m n.m. tyčí již od roku 1887, je volně přístupná a má 56 schodů.

Za objektem stejnojmenné podnikové chaty mizíte se zeleným značením v prudším srázu, kde se na balvanech v letních měsících neohroženě opalují zmije. Po výběhu na silnici, na rozcestí „Pod Slovankou“, měníte zelenou značku za červenou a skrze lučiny, na kterých jsou roztroušeny typické domy a chalupy jizerskohorských osad, vybíháte na Bramberk. Tam ve výšce 787 m n.m. stojí 21 m vysoká, znovuotevřená kamenná rozhledna s 96 schody. Za bezkonkurenční výhled do širokého okolí platíte lidových 10 korun.

Z Bramberku se vracíte půl kilometru po stejné cestě zpět a na lesní křižovatce turistických cest pokračujete až do Jindřichova lesem po modré. Odtud Vás na 5 km vzdálenou rozhlednu Královka dovede žluté značení, s nímž navštívíte známou sklárnu v malebném Janově nad Nisou, který je svými horskými domy rozdroben v okolní krajině.Za Janovem stoupáte lesem poblíž Malého Semerinku a vybíháte do rozkvetlých lučin, které jsou poseté chalupami.

Kamenná rozhledna Královka je nejvyšším bodem okruhu, stojí v 859 m n.m., má 102 schodů a vstupné stojí 20 Kč. Jestliže bude zavřená, klíče Vám poskytnou uvnitř chaty. 300 m pod Královkou uhýbáte na lesní cestu k vyhlášené Prezidentské chatě a od ní se postupně svažujete po zpevněné lesní cestě bez značení až na hráz u přehrady Josefův Důl. Tady jste jako v Kanadě, příroda nemá chybu. Za budovami technického zázemí se s přehradou loučíte a pouštíte to z kopce k autu na parkovišti. Máte za sebou náročný okruh krásnými Jizerkami Věřím že jste nadšeni!

GPS souřadnice startu: 50.781666666667, 15.231388888889

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: