Pálava: běžecká trasa přes Dívčí hrady a Děvín

Pálava: běžecká trasa přes Dívčí hrady a Děvín

Turistický region
Pálava a Lednicko-Valtický areál
Kraj
Jihomoravský
Délka trasy (km)
11
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
493

Bezmála čtyřkilometrové stoupání až na vrchol chráněné krajinné oblasti Pálava – Děvín.

Trasa začíná ve vinařské vesnici Dolní Věstonice. Zde lze vidět mnoho různých nových i starých vinných sklepů, kde se po doběhu můžete také občerstvit a ochutnat místní víno.

Po dobře značené červené turistické trase se skrz vinice dostáváme do prudkého až horského spoutání. Během 3 kilometrů nastoupáme necelých 400 výškových metrů. Odměnou nám však bude zřícenina hradu Děvičky – Dívčí hrad s úžasnými nekončícími výhledy.

Na východní stranu jde vidět vesnička Pavlov, kde se natáčel český seriál Vinaři. Na severní stranu pak obrovskou vodní nádrž Nové Mlýny.

Dále se na rozcestníku Dívčí hrad trasa rozděluje na modrou (vpravo), zelenou (vlevo z kopce) a červenou (rovně). Ujistěte se, že jdete správně na vyhlídku Děvín, jinak byste se museli vracet.

Na rozc. Děvínská rozhledna můžete sledovat při dobrém počasí nejenom krásné výhledy, ale také vznášející se paraglidisty na vzlétající a přistávací plošině.

Jakmile se dostanete po zelené na rozhlednu Děvín, tak máte vyhráno. To je vrchol výletu 549 m n.m.

Dále už z kopečka pokračujeme kousek opět po červené. Následně se napojíme vpravo na zelenou do NPR Děvín-Kotel-Soutěska s výhledy na vystupující skály. Na rozcestníku se dáme vlevo kousek po modro-zelené ke skalním útvarům Martinka a Velký špunt. Odtud se opět odpojíme pouze na zelenou a pokračujeme až do vesničky Horní Věstonice. (Dbejte na správnou a častou změnu barevného značení.)

Tato vesnička je jediným místem na trase k občerstvení. Proto doporučuji za každého počasí, vzít si s sebou na celou trasu dostatek tekutin. Vesnici Horní Věstonice proběhneme stále rovně. Jako naváděcí bod nám může sloužit vodní nádrž. Jakmile doběhneme až k hladině vody, tak po jejím břehu se dáme vpravo a pokračujeme už pouze po rovince zpět do Dolních Věstonic, kde náš okruh končí.

GPS souřadnice startu: 48.888055555556, 16.643611111111

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: