Polabí: běžecká trasa z Přerova nad Labem až do chatové osady Kersko

Polabí: běžecká trasa z Přerova nad Labem až do chatové osady Kersko

Turistický region
Střední Čechy - Polabí
Kraj
Středočeský
Délka trasy (km)
14
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
121

Tato trasa Vás zavede na 2 pozoruhodná místa Polabské nížiny. Tím prvním místem je skanzen v Přerově nad Labem a tím druhým je úchvatná chatová osada Kersko, která se pojí se světově proslulým spisovatelem Bohumilem Hrabalem.

Je to nečekané, ale v polích Středočeského kraje v obci Přerov nad Labem stojí nejstarší skanzen lidové architektury v českých zemích, který svou velikostí obsazuje čtvrtou příčku v Evropě. Skanzen Polabského národpisného muzea sousedí s veřejnosti nepřístupným renesančním zámkem, ve kterém má pro své nahrávky archiv Českého Rozhlasu. Na návsi u rybníku se nachází Muzeum Moto a Velo, které čítá desítky historických jízdních kol a motocyklů světových značek.

Trasa Vás provede rovinatým Polabím a její závěrečnou a nejhezčí částí bude Kersko spisovatele Bohumila Hrabala. Vybíháte od turistického rozcestí u skanzenu po zelené značce do polí. Za lesem Vás k levému břehu řeky Labe přivede polňačka. Podél vody budete proti proudu řeky pokračovat následujících 9 km až do Kerska. Cestou budete muset překonat hlavní silnici u mostu do Lysé nad Labem a hliněná cesta okolo chatek podél Labe Vás po zelené značce přivede až na začátek báječného Kerska. Tam ve své chatě žil a tvořil Bohumil Hrabal, prozaik světového formátu, jehož zfilmované Ostře sledované vlaky, které se odehrávají na dráze v nedalekých Kostomlatech nad Labem, kde sám jejich autor pracoval, byly oceněny dokonce Oscarem. Kersko je lesní čtvrť s vilovými chatami, rovnými cestami a vysokými borovicemi, pod altánkem tu vyvěrá minerální pramen sv. Josefa, nachází se zde pivnice Hájenka z filmu Slavnosti Sněženek a je zde úžasný klid. Kerskem poběžíte širokou asfaltovou „avenue“ až k autobusové zastávce u hlavní silnice, která vede do Sadské, a odtud se busem dovezete zpět do Přerova nad Labem.

Doporučuji si před během zjistit časy odjezdů, a když budete mít rezervu, tak si nádherné Kersko prozkoumat podrobněji.

GPS souřadnice startu: 50.16, 14.825

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: