Běžecká trasa po hřebeni Orlických hor

Běžecká trasa po hřebeni Orlických hor

Turistický region
Orlické hory a Podorlicko
Kraj
Královéhradecký
Délka trasy (km)
34
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
808

Náročná běžecká trasa z Deštné v Orlických horách přes vyhlášenou Masarykovu chatu na Šerlichu až na nejvyšší vrchol Velká Deštná a hřebenovou pasáží s výhledem z Anenské rozhledny a okolo vojenských bunkrů, pevností a srubů do podhorského městečka Rokytnice v Orlických horách.

Výchozí bod této hřebenové trasy je od hotelu Národní dům v lyžařském středisku Deštné v Orlických horách. Čeká Vás náročný běh vrcholovými partiemi pohraničního hřbetu Orlických hor, které budete přebíhat ze severu na jih.

První třetina trasy bude za výrazného sklonu do kopce, budete stoupat až na nejvyšší vrchol Orlických hor, na 1115 m vysokou Velkou Deštnou. Začínáte po žluté turistické značce, úvodní stovky metrů vedou přes lyžařské středisko po silnici, po Vaší pravé straně se zvedají průseky lesů místního ski areálu, míjíte dolní stanice lyžařských vleků a lanovku. Z místa, kde silnice přechází v serpentiny se od ní odpojujete a podél potoku Bělá se dostáváte do Šerliškého dolu, kterým strmě stoupáte až k výletnímu místu u proslulé Masarykovy chaty Klubu českých turistů, která byla postavena podle projektu slavného architekta Bohuslava Fuchse v roce 1925. Kousíček od chaty z místa, kterým prochází řada hraničních patníků se nabízí otevřený výhled na polskou stranu Orlických hor a na masiv Kralického Sněžníku.

Po celém hřebeni Orlických hor Vás bude doprovázet červené turistické značení. Po třech kilometrech se ocitáte na vrcholu Velké Deštné. Nebuďte překvapeni, i když se jedná o nejvyšší vrchol Orlických hor, není zde kromě dřevěné konstrukce s vyhlídkovou plošinou vůbec nic. Běžíte krásnými Orličkami, zřejmě jste na hřebenu sami, toto pohoří je stále davem neposkvrněno a doposud si udržuje svůj skromný a přirozený nádech. Obklopuje Vás kosodřevina. Okolo bílé, barokní Kunštátské kaple z roku 1760 se dostáváte k občerstvovačce s kioskem na Pěticestí. Přes parkoviště v Mezivrší běžíte na Anenský vrch, kde stojí nová, dřevěná, celoročně volně přístupná rozhledna s 65 schody a perfektním panoramatickým výhledem na všechny světové strany.

Holdujete – li vojenství, rozhodně si tuto trasu užijete. Po celém hřbetu Orlických hor je vybudováno vojenské opevnění státní hranice. Kromě velkého množství bunkrů, které vykukují v podstatě „za každým smrkem“, můžete v této pohraniční lokalitě navštívit celou řadu vojenských muzeí s dělostřeleckými tvrzemi, pevnostmi a pěchotními sruby. Nejnavštěvovanější tvrzí je zde nedobytná Hanička, jejíž okolí je v sezoně přelidněno, a kterou na trase červené značky nelze minout. Na rozcestí s turistickým přístřeškem „pod Zadním vrchem“ uhýbáte na zelenou doprava a závěrečných 5 kilometrů sbíháte do Rokytnice v Orlických horách, kde můžete před příjezdem autobusu, který Vás doveze zpět do Deštného, obdivovat centrum města se zámkem. Gratuluji, zvládli jste Orlické hory!

GPS souřadnice startu: 50.304444444444, 16.350555555556

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: