Červený Kostelec: běžecká trasa Babiččiným údolím

Červený Kostelec: běžecká trasa Babiččiným údolím

Turistický region
Kladské pomezí
Kraj
Královéhradecký
Délka trasy (km)
19
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
328

Rovinatá etapa po proudu horské bystřiny Úpy mezi Červeným Kostelcem a Českou Skalicí v romantickém Babiččině údolí.

Výchozí bod trasy je od vlakového nádraží v Červeném Kostelci. První kilometr vybíháte po červené turistické značce za město k rozcestí „Devět Křížů“ a dále pokračujete klidným rovinatým terénem po zpevněné cestě lesem po modré.

Po 6 km se ocitáte u břehu horské bystřiny Úpy, na romantickém místě zvaném pod Boušínem. Řeku zde překonáváte po dřevěné lávce, orientujete se na červené značení, které Vás povede až do cíle trasy v České Skalici. Z údolí vybíháte strmou stezkou ke kostelu Panny Marie a ke kouzelným roubenkám v osadě Boušín. Nabaženi půvabnými výhledy do Krkonošského podhůří klesáte zpět k řece Úpě, na níž se rozkládá úžasný Slatinský vodní mlýn. Jste v srdci Babiččina údolí. Běžíte příjemným rovným terénem s měkkým lesním povrchem po pravém břehu řeky. Překonáváte známý Červený a Bílý mostek a od Starého Bělidla Vám mává Babička. Jste v dějišti venkovského života před 150 lety, který mistrným způsobem ztvárnila v klenotní povídce Babička spisovatelka Božena Němcová. Tato část Babiččina údolí je hojně navštěvovaná turisty a ještě aby ne… Můžete jít na prohlídku dobově zařízených interiérů staveb lidové architektury ve skanzenu, či na prohlídku zámeckých interiérů elegantního sídla vysoké aristokracie v zámku Ratibořice.

Poslední čtvrtina cesty Vás provede zámeckou oborou okolo loveckého pavilonu do cílové České Skalice, ke které přiléhá přehrada Rozkoš, přezdívaná též Východočeské moře. Rozkoš slouží k rekreačním účelům a masovým zábavním akcím ve velkokapacitních kempech na jejím břehu. Po osvěžení ve vodě se můžete do výchozího místa v Červeném Kostelci vrátit vlakem.

Okolí zámku Ratibořice a Starého Bělidla je v sezoně nabité turisty. Jestli chcete, aby krása historických chalup a zámek Ratibořice patřily jenom Vám, vydejte se na cestu již v ranních hodinách.

GPS souřadnice startu: 50.476111111111, 16.092777777778

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: