Třeboň: běžecká trasa po hrázích rybníků

Třeboň: běžecká trasa po hrázích rybníků

Turistický region
Jižní Čechy
Kraj
Jihočeský
Délka trasy (km)
18
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
202

Rovinatý okruh v harmonickém prostředí třeboňských rybníků, malebných jihočeských návsí, luk, alejí a hrází.

Vybíháme z Chlumu u Třeboně, od hráze Hejtmanského rybníka. Poblíž hráze se rozkládá veřejnosti nepřístupný zámecký park s neobarokním sídlem.

Rybník Hejtman je Mekkou sportovních rybářů, po jeho březích se táhne pás rekreačních kempů a jeho okolí je díky své rovinaté poloze ideálním místem pro pohodovou dovolenou na Třeboňsku. Tato lokalita je vyhlášená svou dlouholetou rybníkářskou tradicí, jejíž základ položil rod Rožmberků. Můžete si zde labužnicky vychutnat malebnost statků a lidových staveb v upravených vískách idylické jihočeské krajiny. Střediskem této lokality je necelých 20 km od Chlumu vzdálená Třeboň. Toto lázeňské město ve svém centru skýtá renesanční zámek, klášter, Schwarzenberskou hrobku, náměstí s podloubím a úzké uličky, které díky nazdobeným měšťanským domům hrají všemi barvami.

Naše (19 km dlouhá) trasa bude ochutnávkou tohoto malebného kraje, do kterého se rázem zamilujete. Orientaci na první třetině okruhu Vám usnadní červené turistické značení, které Vás po 4 km přivede do klidného prostředí nezčeřených, vodních ploch soustavy třeboňských rybníků, které protínají hráze lemované alejemi. Od hráze u rybníku Starý Hospodář se držíte žluté značky a po vyježděných cestách běžíte jihočeskými loukami s malými remízky přes náves ve vesničce Lutová až na hráz do Staňkova, ze které vidíte nejhlubší rybník v Čechách, rybník Staňkovský. Z hráze Vás modré značení svede k břehům rybníku Hejtman a od něj je cílový Chlum už na dohled.

GPS souřadnice startu: 48.962222222222, 14.927777777778

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: