Drábské světničky: běžecká trasa Středověké hrady Českého ráje

Drábské světničky: běžecká trasa Středověké hrady Českého ráje

Turistický region
Český ráj
Kraj
Středočeský
Délka trasy (km)
16
Povrch
Přírodní terén
Převýšení (m)
529

Valečov, Klamorna, Drábské světničky a Hynšta - to jsou zříceniny hradů s vytesanými světničkami a úžasnými skalními vyhlídkami, mezi kterými se budete bravurně vířit bludištěm pískovcových skalních měst Českého ráje.

Okruh začíná na parkovišti pod hradem Valečov, který je vstupní branou do západní části Českého ráje. Pod ním se rozkládá město Mnichovo Hradiště s vlakovým nádražím ve výhodné poloze na východním okraji města, od kterého je hrad Valečov vzdálen 5 km po červené turistické značce. Z parkoviště pod hradem již Valečov uvidíte, je to zřícenina skalního hradu, celoročně se zde konají prohlídky, v sezoně folkové koncerty a na nádvoří se můžete občerstvit ve stylově zařízeném srubu, který je příbytkem zdejšího kastelána.

Za hradem běžíte přes Valečovské světničky, jsou to ve skalách vytesané místnosti, které osídlovali strážci hradu. Od dob kdy hrad zpustnul, se do světniček nastěhovala chudina a dnes tu přespávají trampové. Běžíte po Zlaté stezce Českého ráje, která má červenou barvu. Po 2 km probíháte mezi domky v romantické osadě Bunclava, za ní překonáváte silničku a mizíte v členitém terénu pískovcových skal v kouzelném lese Českého ráje. Otevírají se Vám pohledy na skalní města, sklon lesní pěšiny se přiostří a okolo dochovaných základů bývalého Píčova statku se dostáváte k vyhlídce na zřícenině hradu Klamorna. Zřícenina je možná silné slovo, z hradu tu zbyly jen pozůstatky několika skalních světnic. Místo totiž bylo osídleno již v pravěku, postupně několikrát zaniklo a v epoše husitských válek byl hrad na Klamorně znovu obnoven. Teď je tu vyhlídka s nerušeným výhled do vnitrozemí české země a na postranní pískovcová skalní města.

Další zastávkou bude zřícenina skalního hradu Drábské světničky, který je od Klamorny asi půl kilometru. Tento známý skalní hrad byl také obýván až do období husitských válek a skládal se z pevnostní soustavy světniček, kterou dotvářely dřevěné plošiny, ochozy a věže. Následuje technicky těžký úsek, poběžíte úzkými průrvami a štěrbinami Příhrazských skal, budete vířit doleva a doprava, a jestli se z tohoto bludiště někdy vymotáte, tak se určitě rádi občerstvíte v restauraci na Krásné vyhlídce, vyhlášené to místo jest.

Úchvatnou krajinou pískovcových skal pokračujete po červené dále, seskakujete kameny a po skalní stezce postupně klesnete až k rekreačnímu středisku v Příhrazech. Odtud budete temným lesem se skalními balvany a polomy až ke zřícenině Hynšta doslova šplhat. Na zřícenině se dochovala prostorná modlitebna, která může posloužit jako azyl před špatným počasím.

Od Hynšty je výchozí Valečov 6 km daleko. Klesáte, terén postupně ztrácí svůj krkolomný ráz a příjemnou lesní cestou s krásně měkkým povrchem běžíte po modré turistické značce. Napojujete se na silničku s červeným turistický značením, kde jste dnes již byli a opačným směrem se známou cestou vracíte k výchozímu parkovišti pod Valečovem zpět.

GPS souřadnice startu: 50.511388888889, 15.023055555556

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: