Moravský kras: běžecká trasa severní jeskynní částí v oblasti Macochy

Moravský kras: běžecká trasa severní jeskynní částí v oblasti Macochy

Turistický region
Moravský kras a okolí
Kraj
Jihomoravský
Délka trasy (km)
9
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
236

Desetikilometrový rovinný okruh okolo spousty jeskyň a výhledů v CHKO Moravský Kras.

Z Vilémovic se snadno dostaneme na placené parkoviště, které se nachází pár kroku od začátku naší trasy. Ta se nachází na horním můstku propasti Macochy, do které je odtud krásný výhled. Je zde také turistická chata s informačním centrem, kde lze koupit mapy, suvenýry a je to také jediné občerstvení na trati.

Běžecká trasa začíná prudším schodovitým sestupem po žluté turistické stezce k dolnímu můstku Macochy, odkud vidíme, co jsme během pár metrů sklesali. Pokračujeme dále 4 kilometry po stejném žlutém značení. Zároveň běžíme také kousek po NS Macocha až k vyhlídce Koňský spád (viz foto). Zde je místo na odpočinek a pokochání se krásnými výhledy na údolí, kterým se za pár kilometrů budeme vracet.

Pokračujeme dále lesem po lesních stezkách až k rozcestníku U Dubu. Zde se prudce otočíme vlevo a po asfaltové lesní červeně značené cestě běžíme dolů. Po této cestě se dostáváme do údolí, kde poběžíme kolem jeskyní – Novoroční, U Tří síní, Brumlerky, U Žida, Pod Lucerkou, Americkou a dalšími. Nachází se zde také různé propasti, skály a turistická místa s přístřeškem pro odpočinek. Dostáváme se po silnici až k rozcestníku Pod Salmovkou. Zde začíná nejtěžší část trasy. To co jsme celou dobu klesali, musíme vyběhnout zpět nahoru. Během pár set metrů ukrutného převýšení se dostáváme zpátky po červené, modré nebo také zelené a NS Macocha zpět až k turistické chatě na horním můstku Macochy.

GPS souřadnice startu: 49.370833333333, 16.709166666667

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: