Běžecká trasa přes Hostýnské vrchy

Běžecká trasa přes Hostýnské vrchy

Turistický region
Zlínsko a Luhačovicko
Kraj
Zlínský
Délka trasy (km)
16
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
672

Tesák - Sv.Hostýn - Tesák s výhledy i poučením

Téměř celá trasa vede po turistických stezkách a je tím pádem velmi dobře značená. Vybíháme od turistické chaty na Tesáku a míříme po zelené turistické značce na rozcestí Pod Kyčerou. Kdo se nezahřál na prvních pěti stech metrech, určitě to dožene teď, v prvním stoupání ke sjezdovkám. Trasa zelené značky sjezdovky protíná a díky jim se nám otevírají první výhledy. V dálce na horizontu je vidět charakteristická kopule Sv. Hostýna. Náš cíl.

Přibíháme na rozcestí U Tří kamenů a pokračujeme stále po zelené přes Holý vrch na Klapinov. Cesta se příjemně vlní a nabízí nám pod nohy měkoučké jehličí i tvrdé kameny. Vybíháme na louku u Klapinova a po levé ruce míjíme dřevěnou sochu portáše. Společně s ním si užíváme krásné výhledy na obě strany hřebene. Od tohoto místa až téměř do cíle kopíruje trasa „NS Hostýnské vrchy„. Díky panelům naučné stezky se můžeme dozvědět mnoho zajímavostí. Zelená značka nás doprovodí až na další rozcestí Skalný.

Ze Skalného pokračujeme po modré tur. značce, která nás po chvíli klesání přivádí na krátký úsek asfaltové cesty, kolem rozcestí Bukovina. Kousek za ním asfaltku opouštíme a stoupáme k rozcestníku Pod Valy.

Prudší, ale krátké stoupání po žluté značce nás vede kolem Penzionu Ovčárna, kde se můžeme občerstvit. Na rozcestí Hostýn je to co by kamenem dohodil. Z něj se nám otevírá pohled na baziliku Svatý Hostýn. Ano, to je ona na konci toho dlouhého schodiště. Kolem baziliky se držíme vlevo a probíháme částí nádherné křížové cesty. Tady je potřeba zbystřit pozornost. Odbočka červené turistické značky za jedním zastavením křížové cesty není příliš zřetelná.

Kdo se celou cestu těšil na seběh, teď si přijde na své. Červená značka klesá opravdu prudce. Z Hostýna až na rozcestí Chvalčov – Lesní školka na 1,6 km klesneme o 300 výškových metrů. Kamení a kořenů je zde požehnaně. Přibližně v polovině musíme přeskočit svodidla a přeběhnout asfaltku. Provoz je zde minimální, ale opatrnost je na místě.

Z rozcestí Chvalčov – Lesní školka pokračujeme po zelené turistické značce. Trasa stoupá, ano stoupá a až do cíle tomu téměř nebude jinak, po zpevněné lesní cestě a chvílemi se mění spíše v nezpevněnou pěšinu různé šířky. Oproti první části zde potkáme mnohem méně turistů, ale nepolevujme v pozornosti. Horský cyklista tu občas projede a zpoza skály se dokáže vyřítit opravdu nečekaně. Cesta se klikatí po svazích místních kopců. Postupně potkáváme stále víc kamenných útvarů a my strměji stoupáme. V tuto chvíli míjíme po levé ruce přírodní rezervaci Smrdutá, která ukrývá puklinovou jeskyni a vybíháme na zpevněnou cestu. Zde opustíme zelenou značku a vydáme se kolmo doprava společně s naučnou stezkou po zpevněné cestě, ve které po chvíli poznáváme starou asfaltku. Ta nás přivede na křižovatku s další asfaltovou cestou, kde opustíme naučnou stezku. Kousek před touto křižovatkou jsme se připojili na žlutou turistickou značku, po které pokračujeme posledních zhruba 600 metrů do cíle na Tesák.

Pozn.: Především v první polovině můžeme potkat několik studánek, ale v době publikace trasy (listopad 2015) byla většina vyschlá.

GPS souřadnice startu: 49.366666666667, 17.774166666667

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: