Jizerské hory: běžecká trasa z Hodkovic na Ještěd

Jizerské hory: běžecká trasa z Hodkovic na Ještěd

Turistický region
Jizerské hory
Kraj
Liberecký
Délka trasy (km)
14
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
790

Výběh po hřebenech z Hodkovic přes Javorník, Rašovské sedlo, Pláně na Ještěd.

Vybíháme z čerpací stanice v Hodkovicích nad Mohelkou kam nás z centra LBC za pár kaček doveze pravidelná linka. Z kruháče se dáme první pravou  na zelenou stezku. Počáteční kilometry nás provedou kolem bývalého koupaliště, za kterým skočíme na chvilku do lesa.

Mineme poslední domky, přeběhneme silnici a vbíháme do skalního údolí. Za chvíli přijde první stoupání do lesa kolem (dostatečně vzdálených) včelích úlů. Stále se držíme zelené, která nás dovede až na louku u Žďárku.  Po šotolinové cestě zdoláme pár dalších výškových metrů k lesu pod Javorníkem. U posledního domu doleva a za stáláho stoupání vybíháme u lyžařského vleku a máme krásný výhled na Liberecko.  Pokud bychom si odskočili doprava (mimo tuto trasu) doběhneme asi po 500m k restauraci Obří sud.

Pokračujme ale v cestě. Mapa nás vede po modré dolů do serpetnin, ale kopec lze přeběhnout rovně za kapličkou po pěšině (nešlo zadat do mapy). Jsme na Rašovském sedle a vpravo v dáli už vidíme špičku Ještědu. Dobíháme k rozhledně Rašovka.

Stále po modré přes hlavní silnici a mírně doprava. Přes louky pozvolna stoupáme až k Šámalům, kde se můžete očerstvit a pokochat rohledem. Po modré pokračujeme dál, terén se příjemně vlní a nohy si konečně trochu odpočinou. Bude to třeba.

Vybíháme na Pláních a přichází asi nejhorší stoupání po červené na Černý kopec. Už jsme skoro nahoře. Z parkoviště Ještědka už jen kousek po asfaltce nahoru a jsme v cíli! 1012m n.m. pokořeno. Užijte si výhledu a nahoře v restauraci doporučuju ke kafi roládu, je fakt dobrá 🙂 Cestu dolů na tramvaj, která vás doveze do centra LBC už nechám na vás. Pokud toho máte plný brejle, tak můžete lanovkou, ale doporučím pokračovat dál seběhem po modré přes rozcestí nad Výpřeží až dolu ke konečné tramvaje.

GPS souřadnice startu: 50.7325, 14.984444444444

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: