Jílové u Prahy: běžecká trasa přes sedm brodů pro letní měsíce

Jílové u Prahy: běžecká trasa přes sedm brodů pro letní měsíce

Turistický region
Střední Čechy - jih
Kraj
Středočeský
Délka trasy (km)
16
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
457

Terénní okruh z Jílového u Prahy přes husté lesy, skalní vyhlídky a brody Zahořanského potoka.

Jílového u Prahy vyběhneme po žluté turistické značce (TZ) otevřenou krajinou k rozcestí „U obrázku“, zde se vnoříme do lesa a budeme mírně klesat až do obce Bohuliby a pokračujeme údolím Zlatého potoka.

Odtud nás stále žlutá TZ dovede převážně borovým lesem na krásnou vyhlídku na skalním ostrohu nad údolím Sázavy, na vyhlídku Třeštibok. Zajímavý název této lokality pochází z doby, kdy se po řece Sázavě plavily vory, které v těchto místech bočními prameny narážely na skálu. Hustým lesem pokračujeme dál až do obce Petrov, kde vyměníme TZ za zelené, které nás dovede až k osadě Haway.

U rozcestí „Zahořanský důl-Oborská lávka“ přejdeme na modré TZ a poběžíme údolím Zahořanského potoka, který zde budeme muset přebíhat. Lávky jsou v omezené míře, občas padlý kmen nebo kámen, ale suchou nohou ho vždy nepřekonáte. Takže buď máte prostě rádi brody a čvachtání v botách nebo poběžíte na pohodu a boty si zde prostě sundáte. Trasu tedy doporučuju pro horké letní měsíce, jednak se v hustých lesích Přírodního parku Středních Čech krásně ochladíte a za druhé lze předpokládat nižší vodní stav.

V obci Libeř přejdete na zelené TZ a po cyklostezce (můžete si alternativně volit drobné lesní cestičky přes Zádušní louku) doběhnete přes Radlík až do Jílového. Na závěr počítejte ještě trochu se stoupáním.

GPS souřadnice startu: 49.895277777778, 14.493333333333

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: