SALOMON BĚŽECKÉ TRASY: Vyběhněte si na neznámé a o to krásnější vrcholy v ČR

SALOMON BĚŽECKÉ TRASY: Vyběhněte si na neznámé a o to krásnější vrcholy v ČR

Běhání není jen o tvrdém tréninku a naběhaných kilometrech, ale také o radosti z běhu a navštívení krásných míst. Proč běhat pořád po stejné stezce, když díky běžeckým trasám můžete prozkoumat své okolí a krásný českých luhů a hájů.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Valašské Klobouky: běžecká trasa na rozhlednu Královec

Od nádraží ve Valašských Kloboukách se vydáme po naučné stezce Královec směrem nahoru ulicí U Rybníků. Kolem chatek a klidným lesem vystoupáme až k rozhledně kopce Královec (655 m). Rozhledna je krásná dřevěná stavba, na kterou stojí za to vylézt a porozhlédnout se po valašském okolí. Od ní pokračujeme dál po stezce přes vyhlídku, která je ale kousek v lese u rozcestníku, směrem dolů. Po chvíli klesání (zelená a naučná stezka) po pravé straně můžeme najít pramen a napít se. Doběhneme dolů a podél trati se vrátíme na místo, odkud jsme vyběhli.

Délka: 6 km
Převýšení: 261 m
Povrch: převážně terénní
Autor: Tomáš Sadílek

Celá běžecká trasa na rozhlednu Královec.

České Středohoří: běžecká trasa na vrchol hory Sedlo

Běh je ideální začít v Horním Vysokém, malé vesničce pod horou Sedlo. Začneme po zelené značce, směrem k mauzoleu – opuštěné a magicky působící budově uprostřed lesů s vyhlídkou. Dál se vydáme dlouhým a v posledním úseku i dost prudkým stoupáním až na vrchol Sedlo (726 m). Vrchol získal název podle svého tvaru, což uvidíte na následující cestě. Pokračuje totiž po zelené, odkud se nám naskytnou nádherné výhledy do okolí, běží se stále více méně po vrstevnici, proplétáme se skrz skalky, místy dost uzoučkou stezkou (dejte pozor na nohy). Dál pokračuje normální lesní cestou nejdřív strmě po žluté, která za deštivého počasí může být kvůli jílovému podkladu dost kluzká. Nakonec znovu po zelené až zpět do Horního Vysokého. Zvlášť za mokra doporučuji krosové boty.

Délka: 8,5 km
Převýšení: 400 m
Povrch: převážně terénní
Autor: Michaela Gladišová

Celá běžecká trasa na vrchol hory Sedlo.

Broumovsko: běžecká trasa přes stolovou horu Ostaš

Z Dědova vyběhneme po červené značce, podběhneme viadukt a stoupáme lesem dokola kopce. Z údolí Klučanky začneme úvozem stoupat ke skalám. Odbočku na Sluj Českých bratří si nesmíme nechat ujít a proběhnout si skalní město až k členité skále zvané Kočičí hrad určitě stojí za to. Po červené doběhneme do osady Ostaš, odkud vystoupáme po modré do skalního bludiště až na stejnojmenný vrchol (700 m). Neustálé mírné vlnění terénu, zatáčení, sbíhání a poskakování po skalách a kamenech si zaručeně užijete. Po seběhu zpátky do vesnice po modré pokračujeme ke studánce Samaritánka. Po chvíli klesání se značka odpojuje z větší cesty (vede dál rovně). My tady odbočíme doprava po méně používané lesní cestě. Asi po 350 m už uvidíme domky, kolem kterých se dostaneme zpátky na červenou a do Dědova.

Délka: 9,2 km
Převýšení: 400 m
Povrch: převážně terénní
Autor: Tomáš Sadílek

Celá běžecká trasa přes stolovou horu Ostaš.

Pálava: běžecká trasa přes Dívčí hrady a Děvín

Po červené značce se skrz vinice z Dolních Věstonic dostáváme do prudkého až horského stoupání, kde během 3 km nastoupáme téměř 400 výškových metrů. Odměnou nám však bude zřícenina hradu Děvičky – Dívčí hrad s úžasnými výhledy na pálavské vinice. Po dalším stoupání si z červené uděláme odbočku po zelené na rozhlednu Děvín (554 m), což je nejvyšší bod celé trasy. Klesání po červené a následně zelené nás dovede do přírodní rezervace Děvín-Kotel- Soutěska s výhledy na skály. Na rozcestníku se dáme vlevo a po úbočí vrcholu Obora míříme po modro-zelené ke skalním útvarům Martinka a Špunt. Odtud pokračujeme po zelené do vesničky Horní Věstonice, skrz kterou proběhneme a po břehu nádrže se dáme vpravo zpět do Dolních Věstonic.

Délka: 12 km
Převýšení: 500 m
Povrch: převážně terénní
Autor: Filip Křivánek

Celá běžecká trasa přes Dívčí hrady a Děvín.

Vyšší Brod: vodácká běžecká trasa přes vrchol Vyklestilka

Od klášterní brány vyrazíme po modré turistické značce. Nejdřív po staré Opatské stezce, což je krásná lesní trailová stezka mírně do kopce. Na rozcestí „Pod Pošlákem“ se napojíme na červenou a s ní se dostaneme až na vrchol hory Vyklestilka (887 m). Jedná se o skalnatý vrcholek, na jehož úplnou špičku se vyleze po pár kramlích. Odsud už budete mít krásné výhledy na krajinu v okolí Lipna. Dolů běžíme po žluté k říčce Menší Vltavice, podél které běžíme krásnou lesní trasou přes parádní mostek u Wolfgangových vodopádů, odkud se opět napojíme na Opatskou stezku. Po žluté dorazíme zpátky do Vyšáku a můžeme se znovu připojit ke svým vodáckým kamarádům.

Délka: 8,7 km
Převýšení: 350 m
Povrch: terénní

Celá běžecká trasa přes vrchol Vyklestilka u Vyššího Brodu.

Salomon logo

Další běžecké trasy
najdete v sekci SALOMON BĚZECKÉ TRASY. Zde si je pak dále můžete vyfiltrovat podle toho, zda se jedná o výběhy na vrchol, hřebenovky, podle délky, převýšení a dalších parametrů. Stejně tak můžete velmi jednoduše vlastní běžecké trasy i vkládat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: