Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HL26R – velmi lehká a odolná s výborným výkonem

Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HL26R – velmi lehká a odolná s výborným výkonem

Parametry

Značka Fenix
Celé jméno recenzovaného výrobku Fenix HL26R
Typ Čelovky
Materiál 1 odolný plast
Materiál 2 letecká slitina hliníku
Materiál 3 silikon
Materiál 4 guma
Hmotnost 86 g
Barevné varianty Světelný tok: 450-130-70-30/40-4-40
Údaje výrobce 1 Doba svícení: 1,5-6-12-25/13-100-26
Údaje výrobce 2 Světelný tok: 450-130-70-30/40-4-40
Údaje výrobce 3 Dosvit: 100-57-42-30/10-4-×
Výbava 1 Napájení: akumulátor (dobíjecí)
Výbava 2 Pozice napájení: interní
Výbava 3 Rozměry: 37 × 65 × 44 mm
Výbava 4 Voděodolnost: IPX-6
Výbava 5 USB nabíjecí kabel popruh manuál
Infocena 1459 Kč
Dodává Ariga s.r.o.
Více info na www.kronium.cz/

Zaujalo mě

  • nízká hmotnost
  • výdrž baterie
  • světelný výkon
  • SOS režim
  • celková odolnost

Shrnutí recenze

Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HL26R – velmi lehká a odolná s výborným výkonem

Hlavní část recenze

Konstrukce a stavba

Kompaktní čelovka je vyrobena z kvalitního a pevného plastu a slitiny hliníku. Výrobce uvádí nárazuvzdornost vůči pádům z výška jednoho metru. Musím potvrdit, že je plast velmi pevný a odolný, jelikož mi čelovka vyklouzla z ruky na dlažbu a nedošlo k žádnému poškození či narušení světelné funkce. Svítilnu lze sklopit do úhlu 60° a zahrnuje celkem 6 úrovní sklopení. Pro sklopení je ale potřeba použít obě ruce, jednou lze provést pro silný odpor až po získání cviku. Dobré ale je, že nedojde k nežádoucímu a samovolnému sklopení. Popruh se do svítilny jednoduše zasune prostřednictvím dvou průřezů, které jsou na zadní straně čelovky přiléhající na čelo.

HL26R má celkem 2 tlačítka. Pravým tlačítkem se zapíná hlavní reflektor, levým tlačítkem pak režim dvou bílých doplňkových postranních LED reflektorů. Trochu mě překvapil celkem velký plastový rám, který z části překrývá tlačítka a zapínání či přepínání módů – to je celkem nepohodlné. Ten, kdo má velké prsty, bude mít bezpochyby problém s mačkáním. Pro pohodlné zapnutí je potřeba čelovku sklopit o jeden stupeň dolů.

Ze spodu čelovky je micro USB konektor na nabíjení, který je opatřen měkkým silikonovým krytem pro snadné připojení nabíjecího kabelu. Jedna s největších výhod čelovky je velmi nízká hmotnost a to pouhých 86 gramů. Výborně poslouží jako běžecká čelovka, ale i pro turistiku, kempování či jiné outdorové aktivity.

Popruh

Popruh je pružný po celé své délce a pro kompletní bezpečnost je opatřen reflexními prvky. Nastavení velikosti popruhu je velmi snadné, pomocí jednoduchého posunutí časti popruhu. Čelovka výborně drží na hlavě, neposunuje se. V oblasti čela je uvnitř popruhu chytře umístěn silikonový proužek, který zabraňuje posunutí. Navíc popruh skvěle odvádí pot z čela a nedochází stékání potu do očí. Je velmi pohodlný, na čele nevznikají i při delším nošení téměř žádné otlačeniny.

Svítivost a výdrž baterie

Světelný tok zajišťuje zabudovaný lithium-polymerový akumulátor o kapacitě 1600 mAh, který se nabíjí přes micro USB konektor, který je zabudovaný přímo v čelovce. Svítilna má celkem 3 reflektory.

Hlavní centrální reflektor je vybaven moderní bílou LED Cree XP-G2 R5, který má celkem 4 úrovně osvětlení – 450 / 130 / 70 / 30 lumenů. Doba svícení při plně nabité baterii je 1,5 / 6 / 12 / 25 hodin. Největší světelný tok je tzv. „Burst“ mód, který poskytuje skutečný ohromující světelný kužel a jas při síle 450 lumenů a dosvitu až 100 metrů. Tato funkce je opatřena inteligentní ochranou proti přehřátí, kdy doba svícení je automaticky omezena pouze na jednu minutu souvislého svícení, poté se přesměruje do posledního použitého módu. Slouží především k prozkoumání terénu a okolí nebo v situaci, kdy potřebujeme opravdu silné osvětlení či dokonalou viditelnost.

Postranní, dvě bílé LED diody Nichia, slouží k doplňkovému svícení, vytvářející plynulý a široký kužel světla. Zde výrobce nabízí 3 úrovně osvětlení – 40 / 4 / 40 lumenů s dobou svícení 13 / 100 / 26 hodin. Za zmínku stojí především třetí úroveň osvětlení. Jedná se o zábleskový režim typu SOS blikání, který je vhodný pro krizové situace. Je to kombinace tří krátkých a tří dlouhých světelných signálů. Já osobně jsem tento mód používal i při běhu ve městě, kde bylo osvětlení. Vždy je potřeba být viděn.

Dosvit

Vzdálenost dosvitu se odvíjí od počtu lumenů. Největší dosvit uvádí výrobce až 100 m při síle 450 lm, nejmenší dosvit jsou 4 m při svítivosti 4 lm. Oba typy LED diod mají životnost 50 000 hodin, což je v přepočtu téměř šest let svícení. To považuji celkem za obstojnou životnost. Za zmínku stojí, že nelze současně aktivovat hlavní reflektor a doplňkové LED diody.

Indikátor baterie

Za poměrně šikovnou věc považuji indikátor stavu baterie. Jsou to čtyři modré diody, které jsou zasazeny do přední a dolní části. Na první pohled jsou téměř neviditelné a pěkně skryté v tělu čelovky. To se ale změní, chceme-li zjistit stav baterie. Po krátkém stisknutí levého tlačítka se ihned rozsvítí jasně modré světlo v závislosti na stavu nabití. Čtyři rozsvícené diody značí plný stav baterie a je tedy nabitá na víc než 80%, tři rozsvícené 60-80%, dvě pak 40-60% a jedna značí 20-40%. Jestliže začne jedna kontrolka blikat, stav baterie je velmi nízký a to méně než 20%.

Nabíjení

Čelovka se nabíjí pomocí micro USB kabelu. Ten se zasune do integrovaného vstupu na spodní straně. Vstup je opatřen silikonovou krytkou, která velmi dobře drží a výborně zabraňuje vniknutí nečistot či vlhkosti. Někdy mi dělalo dokonce problém krytku otevřít, ale to je kosmetická vada, která je spíš funkčního charakteru. Je lepší, když pevně drží, než aby tam natekla voda a baterii jsme tak již nikdy nenabili. Lze nabíjet přímo přes počítač nebo přes USB adapter a to z elektrické sítě nebo z auta. Při nabíjení modré diody ukazuji průběh nabíjení. Nabití akumulátoru je rychlé, podle výrobce trvá asi 3 hodiny i méně. Za jistou nevýhodu považuji fakt, že při nabíjení lze hlavní reflektor zapnout jen na hladinu 30 lumenů, což při nabíjení z power banky, například při dlouhých extremních trailových závodech může být problémve chvíli, kdy zrovna potřebujete mít větší svítivost a dobře vidět na cestu a každý krok.

Použití a hodnocení

Primárně je tato svítilna určena a designována pro trailové i silniční běžce. Bezpochyby efektivně poslouží i při jiných sportovních či outdoorových aktivitách, jako je například horolezectví, běžecké lyžování, vodácké aktivity, turistika, kempování a spoustu dalších nejenom sportovních aktivit. Oceňuji především nízkou hmotnost a výborné držení na hlavě. V průběhu testu jsem nezaznamenal žádné klouzání, respektive pohyb čelovky do čela či do jiných směrů. Dále podtrhuji její výbornou svítivost, výdrž baterie a především životnost. Též oceňuji slušný design, voděodolnost, prachotěsnost a nárazuvzdornost. Je potěšující, že výrobci dokáží myslet i na krizové situace a do svítilny instalovali i SOS režim. Drobné nedostatky, které jsem zmínil výše, nedokážou ovlivnit celkový pozitivní dojem. Je to tedy výkonná kompaktní čelovka za přijatelnou cenu pro každého běžce, který chce ve tmě vidět a užít si tak noční svět a klid lesa.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: