Dolomites Skyrace s početnou českou účastí trhal rekordy. Z Čechů nejrychlejší 36. Havlíček

Dolomites Skyrace s početnou českou účastí trhal rekordy. Z Čechů nejrychlejší 36. Havlíček

S náročnou tratí extrémního horského závodu Dolomites Skyrace na třitisícový Piz Boe si nejlépe poradil domácí Tadei Pivk, zatímco v ženách zvítězila v novém traťovém rekordu Megan Kimmel. Z početné české ekipy se nejvíce zadařilo 36. Janu Havlíčkovi.

Kouzelné Dolomity a náročná technická trať každoročně lákají ty nejlepší skyrunnery světa

Dolomites Skyrace je unikátní závod hned v několika směrech, o čemž vypovídá i obliba, jaké se těší u těch nejlepších horských běžců světa. Pravidelně se na něj vrací jména jako Kilian Jornet, Emelie Forsberg, Ionut Zinca či Tadei Pivk.

Ze všech skyrunningových podniků na světě je to jedna z nejlogičtějších horských tratí, což mají milovníci skyrunningu rádi. Z krásného horského městečka Canazei v údolí Val di Fassa běžci postupně stoupají náročným desetikilometrovým stoupáním přes „cyklistické“ Passo Pordoi a monumentální skalní stěnu na Forcella Pordoi (2800 m.n.m.). Od chaty na Forcella Pordoi je za neuvěřitelné atmosféry čeká poslední stoupání na nejvyšší vrchol Sella Rondy – 3152 metrů vysokou Piz Boé.

Je to ovšem zpravidla extrémně náročný technický seběh, který na Dolomites Skyrace rozhoduje. Během 12 kilometrů dlouhého klesání běžci přijdou o 1800 výškových metrů, které před tím poctivě nastoupali. O pády na skále a úsecích s řetězi a lany není nouze!

V letošním roce na startu chyběl snad jen držitel traťového rekordu a legenda horských sportů Kilian Jornet. Fanoušky tak potěšila alespoň Kilianova partnerka a kolegyně z týmu Salomon Emelie Forsberg, která si jen týden po ME v Ultra SkyMarathon®  Dolomites Skyrace ujít nenechala!

Při neúčasti Jorneta se očekávala bitva o vítězství především mezi stálicemi skyrunningu Tadeiem Pivkem, Ionutem Zincou či Manuellem Merilasem. Zabojovat o stupně nejvyšší chtěli bezesporu také běžci tradičně silného Salomonu Tom Owens, Blake Hose a Thorbjorn Ludvigsen.

Za rekordní účasti Pivk rozhodl o vítězství až v seběhu, Kimmel zvítězila v traťovém rekordu

Nedělní ráno přivítalo v Canazei na start rekordních 900 běžců z neuvěřitelných 35 zemí světa! Z avizovaných 900 startujících nakonec v časovém limitu (4:15) dokončilo 720 borců.

Od prvních metrů udával tradičně tempo rychlý Španěl Aritz Egea, ovšem na vrcholu vedl již Kolumbijec Saul Padua Rodriguez spolu se Švýcarem Pascalem Eglim. V následném technicky náročném skalnatém klesání ovšem dominovali favorité Tadei Pivk s Ionutem Zincou. Vítězný Pivk zaostal časem 2:02:47 za rekordem Kiliana pouze o 2 minuty. Třetí místo pro některé možná trochu překvapivě vybojoval švýcarský skialpinista Pascal Egli, který předvedl skvělý výkon především ve stoupání na Piz Boé.

Mezi ženami svedli velký souboj o vítězství Laura Orgue Vila (Salomon) s Američankou Megan Kimmel. Orgue Villa potvrdila svoje „uphill“ kvality, které prokazuje na závodech VK a stanovila nový rychlostní rekord ve stoupání na Piz Boe, kterým probíhala v neuvěřitelném čase 1:29. V seběhu měla ovšem více sil Američanka Kimmel. Z jejich souboje nakonec vzešel i nový celkový rekord trati, který držela Emelie Forsberg výkonem z roku 2012. Forsberg letos vzhledem k únavě z předchozího víkendu nakonec obsadila až čtvrté místo, když ji o bronz těsně připravila partnerka další legendy tohoto sportu Marca De Gasperiho, Italka Elisa Desco.

Početné české skupině běžců dominoval Havlíček, který skvěle zaběhl i na pátečním VK

Relativní blízkost Dolomit a neuvěřitelná krása okolních hor přilákaly na start i početnou skupinu horských běžců z České republiky. Na ty body do světového skyrunningového žebříčku si brousili zuby především mistr ČR ve skyrunningu z květnového Perunu Tomáš Lichý či zkušený Jan Havlíček. Nakonec to byl právě Honza Havlíček, který si doběhl pro nejlepší české umístění. Náročnou trať dokázal absolvovat ve slušném čase 2:20 a jako jediný Čech se nenechal porazit od nejlepších světových žen.

Tomáš Lichý nakonec startoval pouze na pátečním závodě Vertical Kilometre na vrchol Spiz, kde si při své premiéře nevedl vůbec špatně a obsadil 29. místo. Do nedělního závodu ovšem již kvůli únavě nenastoupil a pomyslné druhé místo mezi Čechy si tak vyběhl 59. Aleš Palko.

Výsledky – muži:

  1. Tadei Pivk 2:02:47
  2. Ionut Zinca 2:03:18
  3. Pascal Egli 2:03:46

36. Jan Havlíček, 59. Aleš Palko, 60. Tomáš Maceček

Výsledky – ženy:

  1. Megan Kimmel 2:25:57
  2. Laura Orgue Vila 2:26:58
  3. Elisa Desco 2:28:36

39. Andrea Krstevová

Přečtěte si report Vojtěcha Bořila ze závodu.

Celkové výsledky online

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: