Ultra Pirineu pro Kiliana a Emelii. Zdeněk Kříž historicky první Čech v TOP10

Ultra Pirineu pro Kiliana a Emelii. Zdeněk Kříž historicky první Čech v TOP10

Ultra Pirineu je krásný 110 km dlouhý ultratrail v srdci španělských Pyrenejí. Skyrunningovou klasiku letos ovládli podle očekávání hlavní favorité Kilian Jornet a Emelie Forsberg. Dařilo se i českým běžcům Zdeňku Křížovi a neuvěřitelné Ance Strakové.

V katalánském městě Baga na běžce čekala krásná skyrunningová trať, na 110 relativně běhatelných kilometrech museli závodníci nastoupat celkem 6800 výškových metrů. Závod, který dříve nesl název Cavalls del Vent, se letos zároveň běžel jako finále světové Ultrasky série. I proto na start přilákal neuvěřitelně nabité startovní pole včetně hvězd formátu Miguela Herase, Kiliana Jorneta či Emelie Forsberg. Mezi muži byl kromě boje o celkové vítězství zajímavý také souboj o celkové vítězství v ultraskyrunningové sérii mezi Luisem Albertem Hernandem a Franco Collem. V ženách stejný souboj čekal na Emelii Forsberg a senzaci letošní sezóny, Miru Rai. Do horské hry o vítězství měla promluvit také domácí Núria Picas, která tento závod ovládla ve čtyřech posledních ročnících.

Prohlédněte si další fotky k článku…

V mužích bez větších problémů dominoval Jornet. Skvělý Kříž v TOP10

Nabité startovní pole odstartovalo v 7 hodin vstříc pyrenejským vrcholům, hned v úvodním stoupání na běžce čekalo téměř 1800 výškových metrů! Od prvních metrů se na čele závodu usadila skupina se všemi největšími favority. Během závodu se postupně vykrystalizovala trojice Jornet, Miguel Heras a Zaid Ait Malek, kteří si to rozdávali o vítězství, zatímco další velký favorit Luis Alberto Hernando, očividně unavený po nedávném UTMB,
bojoval především o celkové vítězství v SWS.

V poslední třetině závodu Kilian šlápl do pedálů a během chvilky si vytvořil několikaminutový náskok, který bez problémů udržel až do cíle, kterým proběhl v čase 12:03. Napínavý souboj svedli Malek a Heras o druhé a třetí místo. Už to vypadalo, že více sil bude mít Heras, ovšem sympatický Maročan Malek v závěru našel více sil a cílovou pásku proťal jako druhý.

Skvělý závod předvedli také čeští běžci, z nichž nejlépe zaběhl Zdeněk Kříž. Zdenda vydařenou sezónu v nabité konkurenci potvrdil neuvěřitelným devátým místem jen pár sekund za osmým Hernandem. Kvalitní výkon podal také Vít Otevřel, který doběhl na 27. místě (14:49). Ze závodu kvůli zranění bohužel musel odstoupit Honza Bartas, který měl po vydařené sezóně šanci na celkové umístění v nejlepší desítce světové ultraskyrunningové série. Tu nakonec ovládl již zmíněný Luis A. Hernando.

Mezi ženami vítězí Forsberg jen těsně před druhou Rai. Anka Straková také v TOP10!

I v ženském poli k radosti všech českých trialových fanoušků zanechali výraznou stopu české běžkyně. Anka Straková se celý závod pohybovala v první desítce a svou pozici dokázala uhájit až do cíle, kterým proběhla na skvělém sedmém místě! Díky tomu si Anka zajistila také celkové desáté místo v ultra SWS. Kvalitní výkon podala i méně známá Lada Zrzavecká, letošní vítězka Swiss Irontrail, která doběhla na 13. místě.

Celkovou vítězkou se mezi ženami stala Emelie Forsberg, které ovšem po celý závod zdatně sekundovala Mira Rai. Nakonec je v cíli po více než 13 hodinách běhu dělily pouze čtyři minuty! Třetí místo tentokrát zbylo na Núrii Picas, která i tak určitě svým výkonem potěšila všechny domácí fanoušky, kterých bylo na trati opravdu hodně.

Nezbývá než pogratulovat všem českým reprezentantům za skvělé výkony po celou sezónu, které jsou určitě velkým příslibem do nadcházejících let.

Výsledky – muži:

1. Kilian Jornet 12:03:27

2. Zaid Ait Malek 12:12:23

3. Miguel Heras 12:20:35

9. Zdeněk Kříž 13:30:27

23. Vít Otevřel 14:49:57

Výsledky – ženy:

1. Emelie Forsberg 13:39:33

2. Mira Rai 13:43:49

3. Nuria Picas 14:13:01

7. Anna Straková 17:51:47

13. Lada Zrzavecká 19:53:42

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: