Perun opět nabídl to nejlepší z českého skyrunningu. Staronovým králem SkyMarathonu je Zemaník, královnou Straková

Perun opět nabídl to nejlepší z českého skyrunningu. Staronovým králem SkyMarathonu je Zemaník, královnou Straková

Life is vertical. Slogan, který vystihuje o co v Hyundai Perun SkyMarathonu nejvíce jde. Závod, který na svůj třetí start pod Javorový vrch v Moravskoslezských Beskydech přilákal více než 400 běžců ze tří zemí a ukázal, jak Beskydy mohou být prudké.

Po dvou chladných a propršených ročnících počasí přálo, a tak se ve startovním poli plném favoritů otevřeně mluvilo o pokoření traťového rekordu z minulého ročníku od Tomáše Lichého (4:04:34) a pokoření čtyř hodinové hranice času. Mladý třinecký běžec, Tomáš Lichý, samozřejmě nemohl chybět ale s ním také – minulý rok chybějící – vůbec první vítěz Peruna z roku 2014, Jan Zemaník. Především mezi těmito dvěma běžci se odhadoval hlavní souboj o prvenství, avšak ani dvakrát druhý Pavel Brýdl nechyběl na startu. Nejen ale mužské startovní pole bylo plné známých jmen. I ženy měly o konkurenci postaráno, Anka Straková, sestry Krejčiříkovy, Katka Matrasová a další známá jména byla zárukou kvalitních výkonů.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Většina závodníků dostávala křeče ve finiši

První květnovou sobotu měli všichni vyznavači běhu po horách pré. Organizátoři Perun SkyMarathonu připravil spolu s poloviční tratí SkyRace pro běžce do 23 let věku v rámci Skyrunner Czech Series Junior jednu z nejnáročnějších tratí, co lze v tuzemsku nalézt. V marathonské distanci její konečná horizontální členitost dosáhla 3 195 metrů pozitivního převýšení, což ani většina zahraničních závodů této distance konaných v alpském prostředí nedosahuje. Kratší závod SkyRace dosahoval vzdálenosti 21 km s převýšením 2116 metrů. Trasa do osmnáctého kilometru byla pro obě kategorie stejná. K chatě na Javorový přes sjezdovku, seběh zpátky do Gutského sedla, výběh opět na Javorový, tentokrát vrchol, seběh do obce Řeka k druhé občerstvovací stanici a k prudké sjezdovce, výběh přes sjezdovku na Prislop a opětovný seběh k občerstvovačce do Řeky a postupné stoupání na Šindelnou. Zde se trasy rozdělovaly.

Závodníci v kategorii SkyRace potřetí běželi na Javorový již po hřebenu bez většího stoupání, a naopak běžci marathonské distance klesali do údolí Tyry ke třetí občerstvovací stanici. Zde načerpali síly pro posledních 12 km, a také předposlední stoupání, tentokrát vrchol Ostrého. Po dosažení Ostrého závodníky čekal poslední seběh pod Javorový a postupnými traverzami se dostali pod chatu Javorový ke „grand finále“. Černé sjezdovce, která vyčerpala i ty nejlepší z nejlepších. Na 400 metrech vzdálenostně museli běžci překonat 200 metrů vertikálně a to po více než 41 kilometrech neslo své následky. Není tak divu, že většina běžců právě zde dostávala největší křeče a do finiše vbíhali naprosto vyčerpaní.

Adam Chloupek a Barbora Kožnarová nejrychlejší na krátší trati

Mezi mladými závodníky v kategorii SkyRace v mužském absolutním pořadí vyhrál Adam Chloupek (2:30:04) z týmu SK Žabovřesky Brno před Davidem Novákem (2:31:10) z týmu SKDonocykl, který však suverénně ovládl kategorii do 19 let. Třetí v cíli byl místí Michal Argaláš (2:39:34) z TJ TŽ Třinec. V ženské kategorii SkyRace zvítězila s velkým náskok Barbora Kožnarová (3:19:22) z týmu VFU Brno před Markétou Lubinou (3:39:00), LK Slovan Karlovy Vary a třetí Pavlínou Palasovou (3:39:40) z týmu LKP FCU.

SkyMarathon byl od prvních momentů soubojem mezi domácím Tomášem Lichým – Salomon/SvetBehu.cz a Honzou Zemaníkem ze stejného týmu Salomon. Již po prvním klesání měli výborný čas oproti rokům minulým a pod sjezdovkou v Řece měli na čas Tomáše z minulého roku náskok 3 minuty. Honza Zemaník dokonce oproti roku 2014 měl v Řece čas o více než 7 minut lepší. Ukázalo to tak, že se běží opravdu rychle, a tak konečného času pod čtyři hodiny je při zachování tohoto tempa velmi reálný. Při stoupání z Řeky na Šindelnou si získal Honza postupný náskok a při 3. občerstvovací stanici v Tyře již na Tomáše měl náskok přes 5 minut. Tento čas postupně narůstal a při doběhu pod „grand finále“, černou sjezdovku, nemusel nikam spěchat.

Honza Zemaník si svým vítězstvím vyběhal nominaci na Mistrovství světa ve Španělsku

Buff Epic Trail

„Konečný čas 3:53:14 mě opravdu překvapil. Od momentu, kdy jsem se odpoutal od Tomáše, jsem si běžel svým tempem a vůbec jsem se nedíval, jaký průběžný čas mám. Až při doběhu pod poslední sjezdovku mi organizátoři řekli, že mám na druhého velký náskok, a tak jsem si už poslední metry vychutnal,“ komentoval Honza Zemaník čas v cíli a dodal: „určitě by se čas dal stlačit pod 3:50, kdybych s někým o vítězství bojoval až do cíle.“ Druhý v absolutním mužském pořadí – již potřetí – skončil Pavel Brýdl (Adidas Boost team) s jedenácti minutovým mankem, avšak stále výborným časem 4:04:29 a třetí nakonec doběhl Tomáš Lichý v čase 4:16:44. Traťový rekord byl tak překonán o více než 11 minut a Honza Zemaník tak ukázal, že nejen v zimě mu to běhá náramně dobře. Navíc se díky vítězství kvalifikoval na Buff Epic Trail, který se poběží v druhé polovině července jako MS ve Španělsku. Jsme proto zvědaví, zda naváže na vítězství Tomáše Lichého (ten zvítězil na trati 21 km) z minulého roku a jakou trať si vůbec vybere.

Ženské absolutní pořadí Hyundai Perun SkyMarathonu ovládla suverénně Anna Straková (4:40:32) za Czech Skyrunning Team taky jako druhá Kateřina Matrasová (4:55:43). Anka tak svůj čas z minulého roku dokázala překonat o více než 20 minut. Třetí skončila letošní vítězka absolutního pořadí LysaCupu mezi ženami, Denisa Krejčiříková (5:00:06), běžící za tým VZS Ostrava.

Perun má tak pro tento rok své vítěze. Ukázal, že i v tuzemsku se můžou konat výborně zorganizované a běžecky velmi kvalitní závody. A jsme proto zvědaví na jakých podmínek a především, jakých časů se dočkáme v budoucnu.

Fotografie ze závodu

Fotogalerie I.

Fotogalerie II.

Fotogalerie III.

Ve fotogaleriích naleznete fotky všech závodníků ke stažení zdarma.

Vojtěch Gawlas

Vojtěch Gawlas – student žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. K běhání se dostat jako slepý k houslím, a protože kolem domova neměl žádné roviny, začal běhat po horách. Nejoblíbenější trasy má do 30 km, co možná nejvíce vertikálně a v co možná nejfotogeničtějším prostředí (protože fušuje mimo běhu také do fotografického řemesla). Cílem běhu, nebo spíš sportu jako takového, je pro něj vyčištění hlavy od okolního světa a chvíle pro sebe sama.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: