SLEDUJTE ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ BESKYDSKÉ SEDMIČKY: Největší ultra-trailový závod v České republice startuje již za pár dní

SLEDUJTE ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ BESKYDSKÉ SEDMIČKY: Největší ultra-trailový závod v České republice startuje již za pár dní

Pár dnů chybí do startu nejmasovějšího běžeckého ultra-trailového závodu v České republice, Beskydské sedmičky. Co očekávat od letošního, již 8. ročníku tohoto běžeckého svátku? Jaké jsou novinky a co na závodníky na trati vlastně čeká?

Co začalo jako výzva pár horolezců a milovníků hor, to se během osmi let proměnilo na největší ultra-trailový závod v České republice. Beskydská sedmička již několikátý rok láká na drsnou trať jak hobby běžce, pro které je to leckdy první ochutnání ultra, tak elitní běžce, pro které je nejdůležitější výsledný čas. Není se tedy proč divit, že se registrace do závodu vyprodaly během pár dnů. Na náměstí T. G. Masaryka v Třinci se proto o půl jedenácté v noci, 1. září 2017, rozběhne přes 1500 párů směrem na Frenštát pod Radhoštěm.

SLEDUJTE ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ BESKYDSKÉ SEDMIČKY

Letošní mapa B7Letošní mapa B7

To, co postihlo Beskydskou sedmičku minulý rok, zůstalo i pro letošek. Změny trasy se z důvodu množství startujících nevyhnuly vrcholu Ropice – to se však týká pouze kategorie Sport, kde se bude stoupat i klesat na vrchol stejnou stezkou. Druhou, podstatnější, staronovou změnou je obíhání sedla Malá Stolová pod Čertovým Mlýnem. Nebude se tak stoupat po táhlé asfaltové silnici jako loni, ale trasa povede po cykloznačce pod horou a závěrečný výstup závodníci absolvují prudkým stoupáním po žluté turistické značce.

TIP: Čtěte také: Kdo je letos favorit na vítězství na M ČR v horském maratonu dvojic?

Na závodníky však stále čeká minimálně 83 kilometrů dlouhá trať se 4750 metry převýšeními, hobby short. Na vyzyvatele nejdelší trasy B7, sport full, ale čeká o 12 kilometrů trasa delší a o téměř 700 metrů strmější. V průběhu let se však stalo nepsaným pravidlem, že vítězové nejdelší trati, a zároveň Mistři České republiky v horském maratonu dvojic, překonali trať v časem pod 12 hodin.

Čtěte také: Poslední tipy před závodem B7 – co je klíčem k úspěchu?

Ať to dopadne jakkoli, Svět Běhu bude u toho a zprostředkujeme vám jak průběh závodu, tak foto report ze sobotního dne, kdy doběhne většina startovního pole.

Vojtěch GawlasVojtěch Gawlas – student žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. K běhání se dostat jako slepý k houslím, a protože kolem domova neměl žádné roviny, začal běhat po horách. Nejoblíbenější trasy má do 30 km, co možná nejvíce vertikálně a v co možná nejfotogeničtějším prostředí (protože fušuje mimo běhu také do fotografického řemesla). Cílem běhu, nebo spíš sportu jako takového, je pro něj vyčištění hlavy od okolního světa a chvíle pro sebe sama.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: