Rozhovor s Tomášem Bystřickým – Transvulcania pro mě byla velký risk, chtěl bych se ale vrátit

Rozhovor s Tomášem Bystřickým – Transvulcania pro mě byla velký risk, chtěl bych se ale vrátit

Přinášíme vám rozhovor s Tomášem Bystřickým. Tomáš má na kontě kromě skvělých výsledků v biatlonu i mnoho běžeckých úspěchů, je vítězem Pražské 100 z roku 2015 a jeden z Čechů, kteří úspěšně dokončili náročný, více etapový závod Goretex Transalpine Run. Tomáše jsme vyzpovídali o tom, jak probíhala jeho sezona, o přípravě tras pro Horskou výzvu a o běžeckých kempech, které pro vás pomáhá pořádat.

S běháním si začal díky biatlonu, jak ses od biatlonu dostal k horským běhům?

Je to vlastně jednoduché, čím bylo víc běhání v přípravě na letní biatlon, tím snadnější pak bylo závodit jen v běhu. Na jednom soustředění na Dachsteinu jsme se s kamarádem rozhodli, že další sezónu zkusíme horské závody. A Bylo to.

Kdy ses poprvé rozhodnul přihlásit na horský závod (Horská výzva?) a jaký byl impuls se přihlásit?

Horskou výzvu jsem poprvé běžel v roce 2014 a brali jsme ji jako přípravu na Transalpine Run. Tomu předcházely dva delší terénní závody na konci roku 2013, pro které jsem se rozhodl po několika horských soustředěních s biatlonem.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Máš za sebou už mnoho významných závodů i v zahraničí jako například 8 denní Goretex TransAlpine Run nebo MS ve skyrunningu v Pyrenejích, přesto se vracíš k závodům jako je Horská výzva, dalo by se říct, že ti přirostla k srdci? A pokud ano, čím?

Horská výzva je už stálice v české termínovce a proto mi pravidelně nabízí slušný kopcovitý trénink. HV je podle mě akorát na hranici toho, kdy je přijatelnou výzvou pro začínajícího a dostatečně náročnou pro zkušenějšího závodníka. Díky závodění ve dvojici mám z Výzev dost zážitků, které mě k nim pořád táhnou.

Letos si připravoval hned dvě trasy pro Horskou výzvu, na Šumavě a v Krušných horách, jaká to pro tebe byla zkušenost? Využil si k tomu poznatky a zkušenosti i ze zahraničních závodů?

U nás nemůžeme postavit moc tras nebo závodů jako v zahraničí, zkrátka tu nemáme takový prostor. Inspirovat se ale můžeme tím okolo, jak jsou závody uspořádané, zajištěné, jak se tam k tomu staví pořadatelé a občané měst kudy se probíhá a tak dále.

V čem spočívaly hlavní změny oproti předchozím trasám? Na co si se zaměřil při jejich přípravě?

Měnil jsem hlavně terén a pár drobností v organizaci. Trasy, na kterých jsem se podílel, vedly opravdovým terénem a tím se staly náročnější ale i zábavnější. Cílem by podle mě mělo být vytěžit z dané lokality a terénu co nejvíce zajímavého.

Jaká pro tebe prozatím byla letošní sezona? Loni si se potýkal se zraněním, ovlivnilo i tvůj letošní trénink a závody?

Když mě loni pata přestala bolet, rozhodl jsem se ji pořádně prověřit a přihlásil se na Transvulcanii. Byl to docela risk, takže jsem dopředu nic dalšího s jistotou neplánoval. Po ultramaratonu se ale naštěstí problém nevrátil, tak věřím, že jsem se ho snad nadobro zbavil. Momentálně se spíše snažím vrátit do tréninku.

Letos si se účastnil i několika pro tebe nových závodů jako je Transvulcania na Kanárských ostrovech nebo Grossglockner Ultratrail, jaké z nich máš dojmy?

Závod na Kanárských ostrovech byl pro mě nový jak prostředím, tak náročností. Nebyl zas až tak vyjímečně těžký, ale spíš jsem se připravoval na to, že si opravdu máknu. No a tak jsem to zkoušel, až mě to stejně zlomilo a v poslední části, tj 18 km dlouhém seběhu z 2400m k oceánu jsem hodně ztratil a propadl se o 25 pozic na 58. místo v cíli. Výsledek mě docela mrzí, přesto závod jako takový mě dost nadchnul. Chtěl bych se tedy určitě vrátit, ikdyž trénink bude bolet. 🙂

TIP: Přečtěte si také další rozhovor s Tomášem – běhání v horách se chci věnovat naplno.

Podílíš se také na pořádání Rock Point Trail Runningových kempech, jak vznikl nápad na jejich uspořádání?

Rock Pointem spolupracuji vlastně od doby, co běhám v horách. Potom co jsme se zaměstnanci strávili běžecký víkend na Vysočině, jsme se rozhodli uspořádat kempy pro veřejnost. Na Výzvách, ať už závodím nebo pomáhám, často s lidmi rozebíráme závody i trénink, ale ve frontě na jídlo není obvykle moc prostoru. Takže kemp je ideální příležitost všechno probrat.

Jak vaše kempy probíhají? Jsou spíš pro začátečníky, kteří si chtějí zkusit závod typu Horská výzva nebo pro výkonnostní běžce, kterým pomáháte se zlepšit?

Já bych řekl, že jednoduše pro běžce, kteří chtějí poznat něco nového. Rád bych, aby kemp probíhal jako výměna zkušeností a určitě ne jako soustředění, kde je tvrdý režim. Takových jsme s Krabem absolvovali dost a dost.

Na jaké aktivity se zaměřujete? Pomáháte běžcům i s plánováním tréninku nebo regenerací?

Samozřejmě se vše bude točit kolem běhu, ale na kempu se nebudou jen nabíhat kilometry. Ukážeme si hodně technických cvičení, jak zlepšit techniku a co zařadit do tréninku pro zrychlení. Po celou dobu bude účastníkům k dispozici fyzioterapeut– běžec, který tedy velmi dobře zná problematiku a bolístky bláznů v keckách.

A jaké máš plány na sezonu 2018, pokud už nějaké? 🙂 Budeš pokračovat v angažování se v Horské výzvě a organizování kempů?

Do Horské Výzvy bych se rád zase zapojil, uvidíme tedy, jak se vše vyhodnotí po skončení letošního ročníku. Stejně tak kempy. O závodech na příští rok samozřejmě přemýšlím, ale jasno budu mít až během podzimu. 🙂

Logo Horská výzva

Rock Point – Horská výzva a běžecký kemp Jizerké hory 2017

Letošní trail runningový kemp se odehraje v Jizerkých horách, 3.-5.11.2017.

Seriál Rock Point – Horská výzva se v Česku pořádá již sedmým rokem. Původní myšlenka závodů v trekkingu po horách se rychle dostala do fáze, kdy tratě většina závodníků běhá. www.horskavyzva.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: