Jaké vybavení na orientační běh je potřeba?

Jaké vybavení na orientační běh je potřeba?

Orientační běh je z hlediska vybevní velmi nenáročný sport. Stačí vám kvalitní a odolné běžecké boty, buzola a speciální čip. Oproti normálnímu běhu budete ještě potřebovat i hlavu, který u orientačního běhu vypnout nemůžete.

Orientační běh je finančně velmi nenáročným sportem, co se vybavení týče. Nejdražší položkou jsou speciální boty na orientační běh, které jsou odolnější než normální běžecké boty a vhodnější do těžkého terénu. Další nutnou výbavou je buzola a speciální čip, který zaznamenává průchod kontrolou. Pak už je potřeba jen oblečení – orientační běžci běhají ve speciálních dresech z lehkého, rychleschnoucího materiálu. K dalším typickým předmětům v batohu orienťáka patří podkolenky, čelenka, tejpka a GPS hodinky. Pojďme si nyní každý kousek rozebrat podrobněji.

Boty se nazývají „orientky

Orientační běžec musí během závodu bojovat s náročným terénem, prudkými výběhy, seběhy i traverzy. Často musí překonat potoky, bažiny, kamenné pole, popadané stromy nebo ostružinovou buš. Takové výzvy by se možná i v běžné běžecké obuvi daly překonat, po pár závodech by však byly boty na vyhození. Proto se na orientační běh vyrábějí speciální boty, které jsou odolnější a mají také některé speciální prvky, které vám při pohybu v terénu pomůžou.

Typické „orientky“ mají kromě pevné krosové podrážky z odolného materiálu v podrážce umístěny kovové „hřeby“. Na rozdíl od atletických treter jsou hřeby v podrážce orientky zapuštěny „na pevno“. Výhody obuvi s hřeby poznáte především za mokra – při prudkých výbězích, přeskakování kmenů nebo na mokrých kamenech. Tam všude byste bez hřebů „bruslili“. Někteří atleti mají ve svém botníku orientky na náročné krosy v zimních měsících, protože hřeby vás podrží dokonce i na ledě. Orientky jsou také ideální na překážkové závody na styl Spartan race. Mezi přední výrobce obuvi s hřeby patří firmy VJ (modely Bolt, Integrator, Supra, Falcon), Icebug (model Spirit), Jalas a Inov-8 (model Oroc). Ceny všech bot jsou okolo 3000kč a nutno říct, že průměrný běžec je za jeden rok zničí.

Druhou možností jsou boty bez hřebů. Kromě nižší váhy máte záruku, že v nich můžete běhat všude (například v Českém ráji nebo na Kokořínsku je běhání v botách s hřeby zakázáno).

Buzola je základ

Buzola je základní pomůcka pro správnou orientaci v terénu. Bez ní jde jen těžko srovnat mapu do severu a během závodu udržet správný směr v terénu. Většina elitních závodníků používá palcovou buzolu. Ta se nosí na palci ruky, která drží mapu a buzolu tak máte vždy přímo na mapě. Práce s deskovou buzolou je podobná, jen se nosí zavěšená na smyčce na zápěstí a drží se v dlani. Cena buzoly se pohybuje dle kvality a rychlosti ustálení od 300 do 2000Kč. Výhodou je, že buzola vám vydrží dlouhé roky, pokud ji tedy v závodním nasazení nerozbijete.

Čip vám zaznamená průběh kontrolami

Jedná se o elektronické zařízení zaznamenávající průběh kontrolou. V cíli díky tomu závodník dostane mezičasy na jednotlivé kontroly se ztrátou na nejrychlejší a zároveň se tím zkontroluje, jestli proběhl všechny kontroly ve správném pořadí. V současnosti existují 2 rozdílné systémy – SI, který se používá ve většině zemí a Emit, který se používá především ve Finsku a Norsku.

SI je úzký čip, který se nosí na prstě a na kontrole ho zasunete do otvoru v SI krabičce. Okamžitě po zasunutí čipu se z krabičky ozve zapípání a krabička také zabliká. Nejnovější čipy navíc po oražení také zablikají a zapípají, máte tak jistotu, že jste kontrolu správně orazili. Cena čipu se pohybuje okolo 1000 Kč a vydrží také dlouhé roky.

EMIT pracuje na podobném principu, akorát sebou v ruce nosíte plastovou destičku, kterou na kontrole vkládáte do prostoru v EMIT jednotce. Nevýhodou je, že kontrola při ražení nevydává žádný zvuk ani nebliká.

Obě firmy nedávno představily „touch-free“ systém, který umožňuje ražení bez nutnosti vkládat čip do otvoru. Průchod kontrolou se do čipu zapisuje ve chvíli, kdy se závodník přiblíží cca 30cm ke kontrole a umožňuje mu to razit v plné rychlosti bez nutnosti zastavovat u kontroly.

Oblečení musí být odolné

Ohledně oblečení nejsou v ČR stanovena žádná pravidla, většina běžců však běhá lesní závody v dresu z lehkého, rychleschnoucího materiálu s krátkým rukávem. Na nohou většinou elastické „tříčvtrťáky“ a k tomu podkolenky se sesílenou látkou na holeni, která chrání před klacky a ostružinami. Přesto však k orientačnímu běhu škrábance a odřeniny patří, což je především pro slečny v létě nebo v období tanečních značně nepříjemné. Mezi přední výrobce patří skandinávské firmy Trimtex, Noname, Bagheera, ISC a česká firma Vavrys. Cena kompletního setu se pohybuje okolo 2000 Kč.

GPS hodinky

Díky GPS hodinkám se dají skvěle analyzovat tréninky i závody. Závodník se zpětně dozví, kde přesně byl, proč udělal mapovou chybu a že třeba minul kontrolu jen o pár metrů. O zneužívání GPS hodinek se často diskutuje. Při největších světových závodech jsou dokonce GPS hodinky zakázané, protože závodník by teoreticky mohl koukat na hodinky a lehčeji odhadnout vzdálenost. Elitní běžec však nemá na dívání se na hodinky při závodě čas a radši se soustředí na bezpečnou orientaci v terénu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: