Jedna zlatá a pět stříbrných medailí z Mistrovství Evropy dorostu: Daniel Vandas zvítězil v klasice, Tereza Janošíková dvakrát druhá

Jedna zlatá a pět stříbrných medailí z Mistrovství Evropy dorostu: Daniel Vandas zvítězil v klasice, Tereza Janošíková dvakrát druhá

V přehlídce hlavních mezinárodních závodů pokračujeme vrcholnou akcí pro dorostence – Mistrovství Evropy. To se letos konalo v Polské Jaroslawi. A jak si vedla česká výprava?

Kategorie dorostu zahrnuje věkové rozmezí mezi 15 až 18 roky a dělí se ještě na mladší (15-16) a starší (17-18). Zatímco v dospělých se v současnosti běhá již pět disciplín a v juniorech čtyři, zde to jsou tři – klasická trať, štafety a sprint.

Čtěte také: Česká výprava orientačního běhu letos bojovala také na Akademickém mistrovství světa nebo na Juniorském mistrovství světa.

Pro více podrobností sepodívejte na webové stránky mistrovství.

Organizačně se nejednalo o nijak zvlášť povedenou událost. Neběželo se ani s GPS, takže si musíme vystačit pouze telegraficky.

Klasická trať

Zajímavostí je, že tratě klasického závodu postavil Wojciech Dwojak – výborný závodník, v Čechách členem Slavie Hradec Králové. Bylo to fyzicky i technicky náročné, a běžce nepotěšilo ani tropické letní počasí. Umístění některých kontrol typově připomínalo spíš krátkou trať. Největší, a to medailovou radost nám udělali starší dorostenci, když Daniel Vandas s obrovským náskokem vyhrál a druhý byl Otakat Hirš. Do desítky se vešli také mladší dorostenky Peterová (5.) a Ruckerová (7.) a stejně starý dorostenec Ondřej Volák (8.). Smolným závěrem přišla o medaili nakonec třináctá Tereza Janošíková.

Výsledky:

mladší dorostenci: 1.Poulsen (DEN), 8.Volák, 12.Bořánek, 44.Filípek, -.Rusín (disk)

starší dorostenci: 1.Vandas (CZE), 2.Hirš, 23.Bendák, 55.Křivda

mladší dorostenky: 1.Eerola (FIN), 5.Peterová, 7.Ruckerová, 17.Hojná, 22.Kochová

starší dorostenky: 1.Morawska (POL), 13.Janošíková, 16.Vyhnálková, 36.Sieglová, 46.Malinová

Štafety

Nepřítelem štafetových závodů bylo opět velké teplo. A opět jsme vytěžili dvě medaile. Postaraly se o to obě štafety dorostenek a to po velmi podobném průběhu, kdy se po prvních úsecích teprve na přední pozice postupně propracovávaly. Na druhou stranu, velmi dobře rozběhli starší dorostenci, ale po chybě Hirše v závěrečné části druhého úseku předávali se ztrátou, kterou Vandas nestačil celou smazat a obsadili tak páté místo s malým odstupem na bronz.

Výsledky:

mladší dorostenci: 1.FRA, 9.CZE (Volák, Bořánek, Rusín)

starší dorostenci: 1.FIN, 5.CZE (Bendák, Hirš, Vandas)

mladší dorostenky: 1.HUN, 2.CZE (Peterová, Hojná, Ruckerová)

starší dorostenky: 1.FIN, 2.CZE (Malinová, Vyhnálková, Janošíková)

Sprint

Na poslední závod zapršelo, což zase ale na sprint není úplně ideální. Nicméně i zde dorostenci splnili normu dvou medailí na disciplínu. A opět to byly dvě stříbrné. Pro Terezu Janošíkovou to byla již druhá, tím dalším byl Michal Bořánek, díky němuž se medailově prosadili také mladší dorostenci.

Výsledky:

mladší dorostenci: 1.Elias (FRA), 2.Bořánek, 12.Rusín, 18.Filípek, 29.Volák

starší dorostenci: 1.Fosser (NOR), 8.Bendák, 10.Vandas, 10.Hirš, 42.Křivda

mladší dorostenky: 1.Nurminen (FIN), 8.Peterová, 14.Ruckerová, 25.Kochová, 26.Hojná

starší dorostenky: 1.Krolik (POL), 2.Janošíková, 15.Vyhnálková, 47.Malinová, 67.Sieglová

Celkově Česká republika obsadila v poháru národů výborné druhé místo.

Detailní reportáž si můžete přečíst od trenéra Marka Cahela.

Jakub Weiner

Jakub Weiner – autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Fotografie: Jan Polášek

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: