ROZBOR POSTUPŮ: Finále Světového poháru přineslo dvě skvělá umístění v první desítce

ROZBOR POSTUPŮ: Finále Světového poháru přineslo dvě skvělá umístění v první desítce

Poslední letošní sérii závodů Světového poháru hostilo švýcarské město Aarau, ležící nedaleko Zurichu. Domácí reprezentace se se svými „hosty“ příliš nemazala a v pěti závodech (sprintové štafety, klasika Ž,M, sprint Ž, M) dovolila ostatním (Švédu Leanderssonovi) pouze jediné vítězství. Vládkyní víkendu byla Judith Wyder, která vyhrála vše, daleko k tomu neměl ani Matthias Kyburz, který ve sprintu skončil druhý.

Sprintové štafety

Prvním závodem byly sprintové štafety. Naše reprezentace měla pozitivní vzpomínku na loňské švýcarské finále, kde si Kosová, Procházka, Král a Knapová doběhli pro čtvrté místo. Během letoška obsazovala česká štafeta následující umístění: SP Polsko – 12., ME Česko – 5., Akademické MS Maďarsko – 2., MS Švédsko – 6.

V tomto závodě si s šancemi Knapové, Petržely, Krále a Kosové na přední umístění nepěkně zahrála hned úvodní kontrola, na které se vyškolila jak Jana Knapová na prvním úseku, tak Vojta Král na třetím. Konkrétně tedy paradoxně oba shodně vyběhli na úvodní kontrolu, kterou ale měli mít až v dalším okruhu po diváckém průběhu, a museli se vracet zpět (obr 2). Upřímně řečeno, není se příliš co divit, protože trať byla opravdu poctivě namotána a nemohlo být úplně jednoduché se v ní vyznat. Sprinteři se tak od začátku pohybovali v rolích pronásledovatelů a nakonec obsadili 10. místo (v redukovaném pořadí, kde je pouze jedna štafeta z každé země, to znamenalo 8. místo). Závod svým způsobem ovládli domácí Švýcaři, když doběhli první, třetí a čtvrtí. Druzí byli Švédové a v redukovaném pořadí třetí Dánové.

Výsledky:

1. Švýcarsko (Friederich, Kyburz M., Hubmann D., Wyder)

2. Švédsko (Strand, Svensk, Leandersson, Jansson)

3. Dánsko (Klysner, Lassen, Bobach, Alm)

8. Česko (Knapová, Petržela, Král, Kosová)

Klasická trať

Velmi povedený závod pro české muže, resp. trojici, která zároveň obsadila stupně vítězů na nedávném domácím klasickém šampionátu. Také se seřadili stejně – nejlepší byl Miloš Nykodým (9.), za ním Jan Petržela (12.) a Pavel Kubát (13.). Pro Nykodýma to znamenalo první individuální průnik do elitní desítky na světové scéně, čímž prakticky korunoval svoji letošní úspěšnou sezonu a především její podzimní část, kdy mimojiné získal tři mistrovské tituly. V mužích zvítězil Matthias Kyburz ze Švýcarska před dvěma Nory – Lundanesem a Kaasem.

Denisa Kosová klasiku vynechala a šetřila se na sprint (stejně jako Vojtěch Král), nejlepší tak byla jedenadvacátá Jana Knapová. Vyhrál Švýcarka Judith Wyder před krajankou Sabine Hauswirth, třetí pak byla Tove Alexandersson ze Švédska.

Výsledky – Ženy:

1. Wyder Judith (SUI)

2. Hauswirth Sabine (SUI)

3. Alexandersson Tove (SWE)

21. Knapová Jana

28. Hrušková Barbora

40. Tužilová Magdalena

Výsledky – Muži:

1. Kyburz Matthias (SUI)

2. Lundanes Olav (NOR)

3. Godager Kaas Carl (NOR)

9. Nykodým Miloš

12. Petržela Jan

13. Kubát Pavel

36. Semík Ondřej

46. Hubáček Jonáš

Sprint

Jak jsme již naznačili v úvodu, i tento závod vyhrála Judith Wyder a to s velkým náskokem před Majou Alm a Tove Alexandersson. Denisa Kosová obsadila velmi dobré čtrnácté místo. Vojtu Královi chybělo na třetí příčku čtrnáct vteřin, ale i osmé místo je parádní a nejlepší individuální výkon zdejšího českého působení. I dvacet vteřin náskoku Jonase Leanderssona (SWE) na druhého Matthiase Kyburze a dále třetího Martina Hubmanna (oba SUI) je možné považovat za velký. Na ukázce z GPS (obr.2) můžeme vidět zajímavý postup na jedenáctou kontrolu, který se zdál lepší vyřešit severní volbou jakou jde například Král (V.KRA). Hodně velkou jižní obíhačku volí Jan Petržela (J.PET) a ztrácí tím velmi nadějnou pozici, na které se do té doby pohyboval.

Výsledky – Muži:

1. Leandersson Jonas (SWE)

2. Kyburz Matthias (SUI)

3. Hubmann Martin (SUI)

8. Král Vojtěch

29. Petržela Jan

31. Nykodým Miloš

34. Kubát Pavel

Výsledky – Ženy:

1. Wyder Judith (SUI)

2. Alm Maja (DEN)

3. Alexandersson Tove (SWE)

14. Kosová Denisa

36. Knapová Jana

Po tomto závodě se uzavřelo konečné pořadí Světového poháru. Z našich je nejlepší Vojta Král, který figuruje na 13.příčce. V první dvacítce mu dělá společnost Miloš Nykodým (18.), Denisa Kosová jako nejlepší česká žena je dvaadvacátá. Vyhráli Tove Alexandersson (SWE) a Matthias Kyburz (SUI) – obr. 3.

Web závodů: http://www.o-worldcup.ch/en/

Foto: Remy Steinegger

Jakub Weiner

Jakub Weiner – autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: