ROZBOR POSTUPŮ: MČR Sprintové štafety a MČR Sprint v Moravské Krumlově…Pardon, v Brně

ROZBOR POSTUPŮ: MČR Sprintové štafety a MČR Sprint v Moravské Krumlově…Pardon, v Brně

6. května se v Brně odehrálo MČR ve Sprintových štafetách a o den později to pak bylo MČR ve Sprintu. V sobotu se štafety běžely okolo hradu Špilberk. V neděli dopoledne proběhla poprvé v historii kvalifikace pro hlavní kategorie na Kraví hoře a odpoledne se finále nemohlo běžet nikde jinde než v centru města přes Petrov s cílem u „Koňa“.

SOBOTA: MČR Sprintové štafety

Hlavní organizátor Žabovřesky Brno už ve čtvrtek večer vypustil do světa informaci o jednotlivých cílech a jeden z nich byl právě pod „Špilasem“ a karanténa byla hned vedle v místní základce. Doběhová aréna byla sice menší a v kopci, ale za to vytvořila skvělou atmosféru až teda na stánek s pivkem a klobásou, který tam nejvíc chyběl Janu Pickovi. Stavitel trati Jakub Zimmermann si pro závodníky připravil parádní trať. Pro DH21 to byla 2,1 – 2,5km dlouhá trať s převýšením okolo 130m.

Prohlédněte si fotografie z celého závodu.

Petr Kadeřívek fotil závodníky na trati a fotografie najdete u nás:

1. MČR Sprint
2. MČR Sprint
3. MČR Sprint

Ukázka trati DH21 dámské části 1. a 4. úseku

1.  úsek probíhal celkem hladce. Na 6K vyrobila štafeta PGP ztrátu asi 20 vteřin, když jí M. Matějů přeběhla. K8 zase štafeta LPU vynechala, ale zavčasu si to P. Hančová uvědomila a vrátila se. Podobná situace se stala na K12 Kamenické štafetě kterou rozbíhala M. Procházková. Potom ale přišla fatální chyba na K15 zase od štafety PGP, kdy se nechala stáhnout balíkem na cizí kontrolu a na světě byla ztráta větší než 2 minuty.

Pořadí v cíli po prvním úseku: 1. ZBM2, 2. ZBM1 +0:12, 3. PHK +0:38, 4. KAM a LPU3 +0:41, 6. LPU1 +0:42

Ukázka trati DH21 pánské části 2. a 3. úseku

I když by se řeklo, že kluci jsou ve vypjatých situacích stabilnější než holky, tak pro 2. úsek to rozhodně neplatilo. Štafety LPU a PHK stahují náskok ZBM štafet, ale K11 obě štafety LPU vynechávají a musí se vracet. To samé platí pro Vandase z PHK, který ale vynechává K12 a po prudkém vystoupání se zase vrací dolů na kontrolu. Potom zase přichází na scénu prokletá K14(K12 pro holky) a V. Kelbl ze ZBM3 jí vynechává úplně a to znamená 1. diskvalifikace pro domácí oddíl.

Pořadí po druhém úseku:  1. ZBM1, 2. ZBM2 +0:26, 3. LPU +1:15, 4. TRI +1:19, 5. LCE +1:20, 6. PHK +1:24.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

3. úsek už je poklidnější až na špatné vyhodnocení volby na K4 pod severními hradbami od V. Sýkory z LCE, kde dostává zhruba 40 vteřin

Pořadí před posledním úsekem: 1. ZBM1, 2. PHK +0:33, 3. ZBM2 +1:23, 4. LCE 1:34, 5. TRI +1:38, 6. LPU +1:39

Do posledního úseku vbíhají ženy, takže je zase o zábavu postaráno. V první půlce je to překvapivě celkem nuda. Po sérii menších chyb a ztráty náskoku ale K. Chromá vynechává „oblíbenou“ K12 a posílá štafetu do kytek. Do čela se tedy dostává PHK. Knapové z LPU se stává totéž, ale na K13 zaregistruje vynechanou K12 a vrací se zpět. Do boje o bronz se tedy dostává na chvíli štafeta LCE, ale náskok M. Čermáková neudrží. Pořadí teda končí:

1. OK 99 Hradec Králové (Čepová, Vandas, Petržela, Rollier)
2. SK Žabovřesky Brno 2 (Tužilová, Hirš, Brlica, Indráková)
3. OK Lokomotiva Pardubice (Hančová, Kubelka, Kamenický, Knapová)

Záznamy z GPS – muži, ženy

Výsledky kategorie DH18:

  1. SK SKI-OB Šternberk (Marková, Horčička, Jirka, Janošíková
  2. OK 99 Hradec Králové (Cych, Chvátil, Kavalír, Chaloupská)
  3. OK Lokomotiva Pardubice (Peterová, Rusin, Fencl, Kopecká)

NEDĚLE: MČR Sprint

Kvalifikace pro D21 a H21, aneb co všechno skrývá privát?

Letos poprvé v historii MČR sprintu má možnost běžet člověk, který je v rankingu za 30. místem. Pro někoho nová příležitost, pro někoho ohrožení startu ve finálovém závodě, ale rozhodně posun k větší férovosti. Kvalifikace se běžela na Kraví hoře. Všichni tak nějak očekávali jednodušší a velmi rychlý sprint podle starší mapy. Pořadatelé se ale slušně vypořádali s privátama, které „odprivatizovali“ a rázem byl na světě velice pěkný a „plotovitý“ sprintík, za který by se nemusela stydět ani finálová trať.

Ukázka jednoho z mužských rozběhů

Tenhle selektivní systém se ale stal osudným velice kvalitnímu sprinterovi Janu Procházkovi, který ve velice nabitém rozběhu H21D skončil až na 10. místě, kdy postupovalo jen 8 nejlepších. A Marek Minář unikl jen o 10 vteřin, ale ve finále potvrdil, že mezi ty nejlepší opravdu patří.

V ženách se nějaké nepříjemné překvapení neudály, až na smolařku týdne Martinu Matějů, která vynechala kontrolu, a tak byla diskvalifikována.

Finálová kličkovaná mezi „šalinama“ a živými překážkami

Odpolední finále začínalo zase v karanténě pod Špilasem a odtud se běželo na start na Šilingrovo náměstí. Cíl byl na Moravském náměstí, jak už jsem zmínil, takže bylo jisté, že první těžší část se odehraje na Petrově a závěr bude spíše běžecký přes celé centrum. Stavitelem byl zase Jan Drábek, který stavěl i dopolední kvalifikaci, takže se závodníci mohli těšit na další parádu.

Většina bojů se odehrála v první části na Petrově. Závod se běžel stylem rychlého rozhodnutí, jestli levá nebo pravá a mnohdy se postupy lišily jen o pár metrů. K1 byla poměrně lehká a zde byl prostor pro namapování postupu na K2. K2 byla pravá varianta výhodnější, ale bylo nutné si pohlídat úzké uličky na hradbách. Pokud šel závodník zleva, mohl si počekovat 3. a 4. kontrolu. Zde Jan Šedivý vynechává K4 a připravuje se tak o umístění v TOP6, je diskvalifikován. Na K5 byla výhodnější varianta zleva a na K6 zase zleva. Poslední záludnější postup byl na K8, kde dobře běžící Miloš Nykodým volí levou variantu a dostává celých 10 vteřin. Poté už šlo jenom o to si pohlídat odbočky, proplést se mezi „šalinama“, davy lidí, ke konci nepoplést pořadí kontrol v parku a najít sběrku někde v blízkosti „koňa“. Vojta Král vychytal všechny důležité postupy a přijíždí na královském 1. místě. Za ním překvapivě Jan Petržela, kterému se podařilo slušně rozpohybovat koleno. Třetí místo bere Miloš Nykodým, který po 4 letech našel všechny správné kontroly (Gratulace redaktora).

Konečné umístění TOP6:

1. Král Vojtěch               12.28

SK Severka Šumperk

2. Petržela Jan               13.05

OK 99 Hradec Králové

3. Nykodým Miloš              13.09

SK Žabovřesky Brno

4. Hubáček Jonáš              13.19

OOB TJ Slovan Luhačovice

5. Minář Marek                13.23

Magnus Orienteering

6. Wolowczyk Krzysztof        13.32

SK SKI-OB Šternberk

Prohlédněte si také záznam GPS a výsledky z mezičasy.

Ženy měly od druhé do páté kontroly stejnou trať a zbytek trati velice podobný, až na závěrečnou část v parku. K4 pak svádí na náběh od spodu, ale cesta je tam zatarasená a pár závodnic se tak nachytává, zejména M. Tichovská. Postup na K5 vyhrává Tereza Janošíková věkem ještě dorostenka, která přišla ukázat „eliťačkám“, jak se běhají sprinty a tímhle náskokem se dostává do vedení. Na K6 hlavně najít cestu bludištěm hradeb a K7 zprava. Potom ale přichází velká chyba T. Janošíkové na K9, když si myslí, že přímá cesta ke kontrolo je zavřená (anebo taky ne) a celý blok obíhá zprava a dostává tak na postupu 35 vteřin od Jany Knapové.

Na konci trati je to ještě velice těsné mezi Janou Knapovou a Adélkou Indrákovou, nakonec ale vyhrává Jana o sekundu a bronz bere Tereza Janošíková ročník 1999.

Konečné umístění TOP6:

1. Knapová Jana               14.06

OK Lokomotiva Pardubice

2. Indráková Adélka           14.07

SK Žabovřesky Brno

3. Janošíkova Tereza          14.11

SOB Olomouc

4. Kosová Denisa              14.27

OK 99 Hradec Králové

5. Chromá Kateřina            14.29

SK Žabovřesky Brno

6. Tichovská Martina          14.35

SK Praga

Prohlédněte si také záznam GPS a výsledky s mezičasy. K dispozici je také  televizní záznam na ČT Sport.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: