MS v orientačním běhu Skotsko 2015 – Program a představení českého týmu

MS v orientačním běhu Skotsko 2015 – Program a představení českého týmu

Centrem šampionátu je letos skotské Inverness, které bude hostit závodníky z 50 zemí, poprvé jsou na startu borci z Kamerunu, Egypta, Nepálu a Ugandy. Mezi největší favority patří tradičně běžci ze Švýcarska, Švédska, Norska, Finska, Francie. O přední příčky by rádi bojovali i domácí Britové a pochopitelně i český tým.

Na MS se poběží celkem 6 závodů v 8 dnech. Program šampionátu startuje v pátek 31.7. kvalifikací sprintu. V sobotu se rozdělí první medaile při závodě smíšených štafet. V neděli program pokračuje finálem sprintu. Po dni volna se běží v úterý krátká trať a ve středu štafety. Šampionát zakončí v pátek klasická trať.

Centrum Forres Centrum Forres

Rybářské městečko NairnRybářské městečko Nairn

Přírodní rezervace Glen AffricPřírodní rezervace Glen Affric

Všechny závody mistrovství bude snímat televize, přenos bude v několika zemích. Čeští fanoušci si můžou zakoupit za 18 euro sledování celého šampionátu na internetu včetně GPS crackingu. V České televizi bude vysílán dokument z MS ve čtvrtek 13. 8. mezi 20:00 – 21:35 na ČT Sport.

Kvalifikace sprintu

Kvalifikace sprintu se běží v pátek večer v členité zástavbě městečka Forres, kde je na moderních sídlištích spousta úzkých uliček, domů a dětských hřišť. Do finále postupuje z každého ze tří rozběhů 15 nejlepších závodníků.

Sprintové štafety

O první medaile se bude bojovat ve sprintových štafetách v sobotu večer v sousedním městě Nairn. Na závodníky čeká opět členitá zástavba starého rybářského městečka, navíc i parky a pobřežní písečné duny.

Finále sprintu

Finále sprintu se běží v centru Forres v neděli od 17:51. Na závodníky čeká historické centrum s hlavní ulicí a desítkami úzkých uliček vybíhajících z hlavní třídy. Navíc parky a otevřená prostranství kolem kostelů, umělých jezírek a zahrad.

Krátká trať a štafety

Krátká trať (start prvních v úterý ve 12:54) a štafety (start ve středu v 15:00) jsou v lese Darnaway, kde je terén s mnoha vrstevnicovými detaily – kupky, kopečky, prohlubně. Na běžce čeká rozmanitý typ lesa (vysoký borovicový les, polootevřený borový les s vřesem, ale i borovicové hustníky či bukové lesy), takže průběžnost i viditelnost se v terénu dost mění.

Klasika

Klasika v pátek bude opravdovou výzvou a důstojným dějištěm královské trati. Běží se v srdci skotské vysočiny v přírodní rezervaci Glen Affric. Startuje se od 11 hodin. Na závodníky čeká náročný kopcovitý terén s minimem cest. Smíšený horský les přechází v nejvyšších partiích do otevřeného terénu. Prudké svahy jsou porostlé vřesem, který ztěžuje běh a v celém prostoru je velké množství terénních detailů (údolíčka, srázky, kupky).

Českou republiku reprezentují:

mezi muži: Vojtěch Král (Šumperk), Pavel Kubát, Jan Petržela (oba Hradec Králové), Jan Procházka, Jan Šedivý (oba Praha), Miloš Nykodým (Brno)

mezi ženami: Vendula Horčičková (Luhačovice), Adéla Indráková (Brno), Eva Juřeníková (Halden), Jana Knapová (Pardubice), Denisa Kosová (Hradec Králové), Dana Šafka Brožková (Jičín)

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: