ROZBOR POSTUPŮ: Novými mistry ČR na krátké trati jsou Jindra Hlavová a Pavel Kubát

ROZBOR POSTUPŮ: Novými mistry ČR na krátké trati jsou Jindra Hlavová a Pavel Kubát

Poslední červnový víkend se uzavřela letošní domácí jarní sezona. Pořadatelé z SK Praga zorganizovali v Hojné Vodě nedaleko Nových Hradů v Jižních Čechách Mistrovství ČR na krátké trati.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Ze závodu pořizovala Česká televize záznam, na který se můžete podívat v archivu.

Tak jako ve většině individuálních závodů se startovalo intervalově po dvou minutách. My, jako obvykle pro názornost, budeme sledovat hlavní ženský a mužský závod pomocí GPS záznamu na trati jako kdyby všichni odstartovali najednou.

Závod žen: Drama na předposlední kontrole

(GPS záznam)

Průběh ženského závodu byl (jak to tak obvykle bývá) dramatický, s častými změnami na předních pozicích i s divácky vděčnými chybami. Jedna taková přichází například již na druhé kontrole, kde Brožková ztratila na nejlepší mezičas dvě minuty. Hodně se také chybovalo na čtvrté kontrole (Omová nebo opět Brožková) nebo při náročnějším seběhu na pětku (Hlavová). Zde vede duo Horčičková a Knapová, načež po minutové chybě druhé jmenované v následném seběhu se luhačovická závodnice na čele osamostatňuje.

Následují dva delší postupy, které trať dostávající na východní kopec nad cílem. Stále vede Horčičková, z pole pronásledovnic (Hlavová, Jakobová, Bochenková, Knapová, Procházková, Brožková) vyráží první jmenovaná a na desítce se na chvíli ujme těsného vedení. Mimochodem – stává se tak poté, co Hlavová na trati doběhla Omovou, což vzhledem k vývoji závodu zjevně prospělo oběma. Na třetí místo se dostává Brožková. Nyní musí ženy krátkými postupy vystoupat do horních partií svahu a následně se nenachytat do traverzového postupu na čtrnáctou kontrolu. To se nedaří Knapové, která zde dlouhou obíhačkou náročným kamenitým terénem ztrácí přes dvě minuty a kontakt s čelem závodu. Při dohledávce čtrnáctky drobně chybuje Horčičková a na odstup čtyř resp. pěti vteřin ji dotahují Hlavová s Brožkovou. Na poslední těžkou kontrolu (15) tak běží první trojice prakticky spolu, v té době čtvrtá (Bochenková) ztrácí kolem minuty a půl. Vše vypadá, že o medailistkách je rozhodnuto. Ovšem patnáctá kontrola (třetí od konce a v podstatě poslední, na které se dá ztratit) vstupuje rázně do děje. Přes dvě minuty ji hledá vedoucí Horčičková a kazí ji také třetí Brožková, což může těšit duo Hlavová – Omová, které ji nacházejí bez problému a Hlavová si tak může s pohodlným náskokem běžet pro zlato a Omová se zároveň ocitá ve hře o medaili, když je společně s Horčičkovou na druhém místě a tři vteřiny před čtvrtou Brožkovou. Na zbývající dvě medaile jsou tak tři adeptky. Již jednoduchý závěr nejvíc svědčí Brožkové (stříbro), bronz bere Omová, na Horčičkovou tak zbývá čtvrté místo. Solidní páté místo je pro jičínskou Bochenkovou, která se letos vrátila po zranění, a šesté místo pro Knapovou.

Výsledky:

1.Jindra Hlavová (Žabovřesky Brno) 36.54

2.Dana Šafka Brožková (Sportcentrum Jičín) 38.51

3.Michaela Omová (TJ Turnov) 38.53

4.Vendula Horčičková (Slovan Luhačovice) 38.59, 5.Ivana Bochenková (Sportcentrum Jičín ) 39.31, 6.Jana Knapová (Lokomotiva Pardubice) 39.55, 7.Adélka Jakobová (SK Praga) 40.11, 8.Marie Procházková (OK Kamenice) 40.49, 9.Lucie Krafková (TJ Turnov) 40.50, 10.Lenka Knapová (Lokomotiva Pardubice ) 41.38

Závod mužů: O titul bojovala silná pětka

(GPS záznam)

Velmi brzy po startu a několika úvodních kontrolách v západní části se odděluje silná pětičlenná skupina Kubát, Nykodým, Petržela, Hájek, Šedivý. Z této části trati stojí za zmínku Petrželovo zdržení  na první kontrole (zhruba půl minuty) a Šedivého vychýlení ze směru na dvojku. Také zde vidíme delší postup do kopce na sedmou kontrolu, který Nykodým s Hájkem řeší terénem a Kubát s Šedivým po cestě.

Po deváté kontrole se vybíhá z první hodně skalnaté části. Ve vedení je brněnská dvojice NykodýmHájek a s mírným odstupem hradečtí Kubát s Petrželou následování Šedivým. Zrádný seběh na jedenáctku a její těžká dohledávka trestá Nykodýma ztrátou přes minutu a půl. Daniel Hájek zde tak jasně a s náskokem vede.

S delšími postupy na třináctou a následně čtrnáctou kontrolu se dostáváme na východní skalnatý kopec, kde se daří především Kubátovi, který dotahuje a předbíhá Hájka. Nykodým v této chvíli spolu s  Petrželou. Kratšími postupy se ocitáme téměř na vrcholu Kraví hory, přes kterou vede stejný postup na volbu, který jsme viděli u žen. Tam se na obíhačku nachytala Knapová, zde jdou všichni sledovaní víceméně rovně, čili správně. Již znatelný náskok má Kubát, za ním to je stále velmi vyrovnané mezi Hájkem, Petrželou, Nykodýmem a v závěsu čeká na klopýtnutí soupeřů Šedivý.

Poté již jen poslední těžší kontrola, kde ale takové drama jako u žen nepřichází a závod míří do napínavého  finiše. Jasné Kubátovo vítězství korunuje jeho povedenou jarní sezonu. Velmi těsný závěr další trojice. Na devatenáctce mají Petržela a Nykodým dokonce shodný čas, Hájek o čtyři vteřiny za nimi. Na dvacítce je o něco lepší Petržela a malý náskok již udrží a běží si pro stříbro. Bronz je pro Nykodýma, čtvrté místo pro Hájka, páté pro Šedivého, na nějž ztrácí šestý Hubáček z Luhačovic zhruba dvě a půl minuty.

Výsledky:

1.Pavel Kubát (OK99 Hradec Králové) 37.22

2.Jan Petržela (OK99 Hradec Králové) 38.35

3.Miloš Nykodým (Žabovřesky Brno) 38.40

4.Daniel Hájek (Žabovřesky Brno) 38.45, 5.Jan Šedivý (SK Praga) 39.32, 6.Jonáš Hubáček (Slovan Luhačovice) 42.08, 7.Tomáš Kubelka (Lokomotiva Pardubice ) 42.24, 8.Martin Baier (TJ Turnov) 42.50, 9.Štěpán Zimmermann (Žabovřesky Brno) 44.03, 10.Marek Minář (Magnus Orienteering) 44.15

Jakub Weiner

Jakub Weiner – autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: