ROZBOR POSTUPŮ: Co závod to medaile aneb Denisa Kosová Akademickou Mistryní světa

ROZBOR POSTUPŮ: Co závod to medaile aneb Denisa Kosová Akademickou Mistryní světa

Zatímco v jarní a podzimní části sezony probíhají závody především na domácí půdě jednotlivých zemí, v letních měsících je pozornost upřena na hlavní mezinárodní akce. Vedle Mistrovství světa také probíhají vrcholné závody věkových kategorií, jako je například Juniorské Mistrovství světa (letos ve Švýcarsku) nebo Mistrovství Evropy dorostu (letos bylo v Polsku). Ohlédnutí za nimi bude v samostatných článcích.

Nyní se ale podíváme na závody dospělých, kteří ještě studují, protože v maďarském Miskolci proběhlo Akademické Mistrovství světa. A naši si zde vedli velmi úspěšně.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Běželo se pět disciplín – tedy sprint, klasická trať, sprintové štafety, krátká trať a štafety. Bohužel zde nemáme prostor na detailní rozbor všech závodů, ale u každého z nich si všimneme alespoň těch nejdůležitějších nebo nejzajímavějších momentů. U popisu neštafetových závodů a záznamů GPS si jako obvykle pro přehlednost nasimulujeme jakoby hromadný start.

Sprint

Prvním závodem byl sprint v Lillafüredu a podle mapy i ohlasů byl ohromně zajímavý, ve střední části hodně technický a náročný na detailní čtení mapy a volbu postupu. Jak se orienťáckou hantýrkou říká – „tricky“ (obtížný až záludný). To ovšem nezastavilo naší Denisu Kosovou, která si po úvodní části vytvořila drobný náskok. Ten se zhruba v polovině závodu ztenčoval, aby ji zhruba ve dvou třetinách závodu na chvíli předstihla Finka Sianoja, ale poté si Denisa vzala vedení zpět a s ním doběhla i do cíle. Na GPS vidíme úvodní část s různou volbou postupu na pátou kontrolu (obr.1), poté velmi složitý postup labyrintem zdí na osmou kontrolu a náskok naší závodnice (obr.2). Na třetím obrázku je pěkná volba postupu na třináctku – po výměně mapy Finka přebírá vedení, Ruska Dvorianskaya jde zleva. Na posledním obrázku ze závodu žen vidíme závěrečnou pasáž v parku před cílem, kde má Denisa již opět drobný náskok, zato těsný souboj zde svádí Ruska a Finka, které nakonec doběhnou ve stejném čase a obě tak obsazují stříbrnou pozici za vítěznou Denisou. Velmi dobrý je i výsledek deváté Jany Knapové. V mužích se nejvíc dařilo dvojici Jan Petržela a Miloš Nykodým. Oba dva také útočili na medaili, nakonec se paradoxně umístili také shodně na nepopulárním čtvrtém místě. Zvítězil Brit Jones před dvojicí Švýcarů (Egger, Schneider). Na prvním záběru vidíme pěkný postup na třináctou kontrolu a srovnání různých voleb v podání právě Petržely a Nykodýma. Na druhém, kde se trať dostává z osmnácté kontroly do předcílového prostoru, je opět rozdílná volba našich závodníků – Petržela zde druhým nejlepším mezičasem stahuje větší část Nykodýmova náskoku.

Na záznamech GPS vidíme velmi složitý zákres trati – závodníci ovšem měli výměnu mapy a zákres tedy rozdělený. Nejdřív část – zde označenou fialově – a poté část modrou.

Výsledky (z našich závodníků nejlepší):

1.Kosová Denisa (CZE)

2.Sianoja Maija (FIN)

2.Dvorianskaia Anna (RUS)

9.Knapová Jana

1.Jones Kristian Mark (GBR)

2.Egger Jonas (SUI)

3.Schneider Florian (SUI)

4.Petržela Jan

4.Nykodým Miloš

Klasická trať

Jediný závod, ze kterého se neurodila česká medaile, se odehrál na klasické trati. Přesto zde náš tým dosáhl třech solidních umístění v první desítce. Mezi ženami obsadila vcelku vyrovnaným výkonem s několika menšími chybami Jana Knapová páté místo, vyhrála Finka Anna Haataja – letošní juniorská Mistryně světa právě z klasiky, druhá byla Norka Myhre, třetí opět Finka – Niitynen. Na prvním trackingu je dlouhý postup na třetí kontrolu a ukázka, jak se pole závodnic dokáže na takovém postupu rozprsknout. A také obří chyba Finky Sianoja (stříbrné ze sprintu). Na druhém záběru zase poměrně dramatický závěr trati, kde nevýhodnějším postupem a následnou špatnou dohledávkou ztrácí bronz Švédska Risby. V mužích to byla v ten den jednoznačná záležitost Švéda Rassmuse Anderssona, stejně tak jasné bylo stříbro Švýcara Haglera. Ovšem za nimi to bylo již podstatně otevřenější.

Nejlepší z našich – Pavel Kubát – obsadil sedmé místo, když si dvouminutovou chybou hned na jedničku zkomplikoval vstup do závodu a do první desítky se dostal až v závěrečné fázi závodu. Oproti tomu, Daniel Hájek se ještě ve dvou třetinách trati pohyboval kousek za první pětkou, poté po chybě klesnul a desítku zachránil až v závěru. Na prvním obrázku vidíme zmíněnou Kubátovu chybu na jedničku. Mimochodem na začátek klasické trati velmi záludná kontrola, na níž nechyboval zdaleka jen on. GPS 2 – již za pátou kontrolou, tedy relativně brzy, vidíme jasně odskočené první dva a za nimi boj o třetí místo. Třetí obrázek ukazuje stav po vyběhnutí z takzvaného motýla. To je typ rozdělovací metody, která se používá právě na klasické trati, a která tam je od toho, aby zabránila zavěšování mapově slabších závodníků a tím jejich zvýhodněním. Mimochodem, v tomto závodě je použita poměrně zajímavá forma tohoto rozdělení. Poslední záběr potom sleduje postup na jednadvacátou kontrolu, který jde většina horem po cestě. Z první desítky výsledkové listiny jediný Hájek zvolil dolní verzi, která se ukázala jako rychlejší a zaznamenává na něm nejlepší mezičas, čímž se posouvá do první desítky.

Výsledky (z našich závodníků nejlepší):

1.Haataja Anna (FIN)

2.Myhre Ingjerd (NOR)

3.Niittynen Miia (FIN)

5.Knapová Jana

18.Jakobová Adéla

1.Andersson Rassmus (SWE)

2.Hagler Kaspar(SUI)

3.Runesson Johan (SWE)

7.Kubát Pavel

10.Hájek Daniel

11.Kubelka Tomáš

14.Minář Marek

Sprintové štafety

Jestli první kontrola na klasické trati byla záludná, tak úvod smíšených sprintových štafet v centru Miskolce byl téměř vražedný. Postup na první kontrolu by možná stačil sám o sobě, zde byl ovšem mnohem náročnější, protože šlo o první úsek, kde startovalo najednou 24 týmů, jednička byla jako obvykle farstovaná, a navíc tyto štafety rozbíhají ženy, u kterých je toho na trati co se týče chyb obvykle více k vidění. A že bylo co sledovat. Vzorovou ukázku máme na prvním obrázku. Jako zvládnutý lze považovat postup středem a hlavně jeho realizace, jež obojí zvládla například Švýcarka, kterou zde vidíme již téměř u druhé kontroly. Z těch více či méně chybujících vybíráme dlouhou obíhačku zprava v podání Finky, Kanaďanky a také Rakušanky (která se na ní navíc ještě odklonila). Také Francouzku, která nejdřív také směřovala středem, ale zřejmě ji překvapila umělá zábrana (šrafy), nerozklíčovala, jak se jim vyhnout a obrátila postup doleva. A potom tu máme postup zleva, který si vybrala Dánka, Australanka a také naše Jana Knapová. Myšlenka dobrá, ovšem po přeběhnutí hlavní ulice trefily slepý průchod a musely se vracet. Jana se potom zdržela ještě mezi třetí a čtvrtou kontrolou, takže zbytek úseku již měla na práci především pokusit se stáhnout ztrátu, která nakonec v cíli činila padesát vteřin.

I Miloš Nykodým na druhém úseku si vybírá levou variantu na první kontrolu ale přes drobné zaváhání ji zvládá lépe. Na trati potom stahuje něco málo vteřin na první místo, ale hlavně postupně propracovává tým zpět do čela, konkrétně do skupiny o třetí místo. Na prvním a druhém místě se během úseku oddělily štafety Velké Británie a Švýcarska. Na obrázku 2 vidíme situaci na přeběhu arénou, přibližně za polovinou trati a naší stíhají jízdu.

Třetí úsek je záležitost Jana Petržely a na obrázku 3 vidíme ukázku, jak Švýcar chybuje na jedničku a nechává tak Brita na čele osamoceného. Kromě toho sledujeme, že Petržela si vybral postup zprava a i díky tomu se zcela dotahuje na Švýcara a Nora za vedoucím Britem tak vzniká tříčlenná skupinka pronásledovatelů (obr.4.). Češi nakonec předávají třetí v kontaktu s druhými Nory.

Finišmenka Denisa Kosová řeší úvod středem bez problému. Narozdíl od Norky (obr.5), která se chytá do známého slepého průchodu na levé variantě. Tím vzniká zřetelný náskok i pro štafetu na druhém místě a vzhledem k bezchybným výkonům Britky i Denisy můžeme v podstatě celý úsek rádi sledovat pouze souboj o třetí místo (obr.6.) mezi Norskem, Švédskem, Ruskem a Švýcarskem, který zvládá přece jen Norka.

Výsledky:

1.GBR (Ward Charlotte, Hodkinson Peter, Jones Kristian, Carter-Davies Megan)

2.CZE (Knapová Jana, Nykodým Miloš, Petržela Jan, Kosová Denisa)

3.NOR (Alexandersen Sigrid, Ahlback Emil, Pedersli Trond, Myhre Ingjerd)

Krátká trať

Jako čtvrtá přišla na řadu krátká trať nebo jak se taky označuje – middle. Závod na 35 minut pro vítěze, který má být technicky nejnáročnější, viděl dokonce dvě české medaile. V ženách si vyběhla již třetí kov na tomto šampionátu Denisa Kosová, ikdyž zde to měla zřejmě vůbec nejtěžší, protože její závod poznamenaly dvě menší a jedna větší chyba, která přišla cestou na sedmou kontrolu, když se překoukla v mapě a mířila na jedenáctku. Stálo ji to ztrátu kontaktu s čelem závodu, na které měla rázem ztrátu téměř tří minut. V závěru se ale dokázala prokousat pořadím zpět, tedy alespoň do boje o bronzovou medaili, a i díky chybám závodnic před ní, jí nakonec získala. Do první desítky ji navíc doprovodila sedmá Adéla Indráková a solidní dvacáté místo obsadila i Barbora Hrušková. Na třech záznamech z trackingu vidíme chybu Kosové na sedmičce (obr.1), pořadí a situaci těsně před závěrečnou pasáží (obr.2) a také rozdílný postup na předposlední kontrolu, kde Denisa hodně vydělala a definitivně stáhla Švédku Bjorklund, Švýcarku Ullmann a Finku Niittynen, přičemž prvně jmenovanou, která zde měla ještě čtyřsekundový náskok, udolala drtivým finišem do cíle.

To Pavel Kubát, neboli druhý dnešní medailový borec, měl průběh závodu o dost klidnější. Po drobném zaváhání na první kontrole již proplul mezi všemi závrty, které mu poslal stavitel do cesty, bez nehody. Po celou dobu také více či méně těsně za vítězným Švédem Sjobergem. Jak vidíme na trackingu (obr.1-3) virtuální společnost jim dělala další dvojice Švédů Runnesson a vítěz klasiky Andersson. Druhý jmenovaný ovšem chyboval v závěru a pustil tak před sebe i dalšího našeho závodníka Miloše Nykodýma, což pro něj znamenalo vedle stříbra ze sprintových štafet již druhé zdejší čtvrté místo. Za povšimnutí stojí švédsko-česká první šestice, zato například první Švýcar byl „až“ dvanáctý. Na desátém místě naše doplnil ještě Jan Petržela.

Výsledky (z našich závodníků nejlepší):

1.Forsgren Lilian (SWE)

2.Benjaminsen Andrine (NOR)

3.Kosová Denisa (CZE)

7.Indráková Adéla

20.Hrušková Barbora

1.Sjoberg Oskar (SWE)

2.Kubát Pavel (CZE)

3.Runesson Johan (SWE)

4.Nykodým Miloš

10.Petržela Jan

Štafety

Závod, který se se šampionátem rozloučil, byly štafety. Centrum měly stejné jako předchozí krátká trať a tentokrát relativně klidnější průběh měl závod žen, alespoň co se týče naší áčkové štafety (Indráková, Kosová, Knapová). Té se povedl rozběh, když Adéla Indráková předávala v podstatě v kontaktu (dařilo se i sedmé Jakobové v béčku), na druhém úseku se odpoutala dvojice, ve které byla Švédka Karlsson a naše Denisa Kosová. Finišmenka Jana Knapová se celý svůj úsek držela velmi dobře, v některých pasážích i s malým náskokem vedla. Po diváckém průběhu se však Švédka Forsgren (vítězka krátké trati) již odpoutávala a na Češky zůstala stříbrná medaile. GPS záznam zde máme pouze ze třetího úseku. Na prvním obrázku jsou těžké farstované kontroly, na kterých získala Knapová malý náskok před Švédkou, na druhém situaci po průběhu arénou, kde mimojiné došlo ke stažení béčkové švédské štafety. Na třetím již rozhodnutý souboj o první a druhé místo, a kromě toho i velkou chybu do té doby jasně třetí Britky Watson na patnácté kontrole, kde ji doběhla Norka a Ruska.

V mužích doběhlo z prvního úseku hned patnáct štafet v rozmezí minuty. Náš Jan Petržela předával na druhém místě s odstupem osmi vteřin na prvního, Marek Minář z béčka byl  jedenáctý. Na druhém úseku se situace otočila a druhé bylo po výborném výkonu Daniela Hájka české béčko, Miloš Nykodým v áčku ztratil v závěrečné části a předával šestý se ztrátou téměř čtyř minut. Opět až z třetího úseku máme GPS záznam, takže můžeme sledovat situaci mezi 4. a 7.kontrolou (obr.1), kdy se Švéd Runesson vzdaluje Tomáši Kubelkovi (béčko), na pětce drobně chybuje Švýcar a Pavel Kubát (áčko) má šanci utéct Finovi. Krátce poté ovšem drobně kazí pětku a ocitá se naopak kousek za ním. Situaci dále zamotává Kubelkova chyba na desáté kontrole (obr.2) a za jasně, s velkým náskokem, vedoucím Švédem je náhle čtyřčlenná skupina. V závěrečném úseku po diváckém průběhu se zdá, že Kubát na Švýcara a Fina trochu ztrácí. Poslední šanci představuje společná chyba na devatenácté kontrole (obr.3), která ale zůstane nevyužita a česká štafeta obsazuje nepopulární čtvrté místo. Kubelka potom dobíhá jako šestý, toto umístění se ovšem v redukovaném pořadí nezapočítává.

Výsledky ženy:

1.SWE (Tjerlund Josefine,Karlsson Helena, Forsgren Lilian)

2.CZE (Indráková Adéla, Kosová Denisa, Knapová Jana)

3.NOR (Alexandersen Sigrid, Benjaminsen Andrine, Myhre Ingjerd)

Výsledky muži:

1.SWE (Andersson Rassmus, Sjoberg Oskar, Runesson Johan)

2.SUI (Meier Christoph, Hagler Kaspar, Schneider Florian)

3.FIN (Simosas Otto, Heinaro Einari, Siren Mikko)

4.CZE (Petržela Jan, Nykodým Miloš, Kubát Pavel)

Český reprezentační tým tak z Maďarska vydoloval pět medailí (1-3-1). Nejúspěšnější je Denisa Kosová, která každý svůj start proměnila v účast na stupních vítězů. Naopak smolařem výpravy je Miloš Nykodým, který si kromě stříbra ze sprintových štafet odváží ještě unikátní sbírku tří bramborových medailí.

Jakub Weiner

Jakub Weiner – autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: