ROZBOR POSTUPŮ: Mistrovské tituly z klasiky pro Knapovou a Nykodýma

ROZBOR POSTUPŮ: Mistrovské tituly z klasiky pro Knapovou a Nykodýma

O víkendu 1.-2. října se konalo Mistrovství ČR na klasické trati. Pardubičtí pořadatelé ho umístili do terénů Ždárských vrchů na Vysočině. Stavitel tratí Jan Kaplan připravil pro ženy trať o délce vzdušnou čarou 11,0 km s převýšením 280 metrů a sedmnácti kontrolami. Muži museli během 17,2 kilometrů s převýšením 480 metrů orazit 24 kontrol.

Nejrychlejší byla na trati Kosová. Přesto nevyhrála.

Průběh ženského klání byl rozhodně zajímavý. O nebývalé zpestření se postarala superfavoritka Denisa Kosová, která přišla pozdě na start a vyběhla přibližně o tři minuty déle. Bohužel si také nestihla vzít GPS a nemáme tak graficky zachycenou její stíhací jízdu. V úvodní části se na čele pohybují tří brněnské závodnice (Tužilová, Kabáthová, Hlavová J.) a pardubická J.Knapová. Do průběhu hodně promlouvá pátá kontrola, kde hodně chybuje Dana Brožková a také Kamila Gregorová. Mimochodem již teď můžeme prozradit, že Gregorová – v tomto téměř domácím terénu velká favoritka – nakonec na přední místa nepronikla, což zapříčinil právě nepovedený úvod. Od páté  kontroly do cíle zaběhla nejlepší čas a propracovala se z 22. (ztráta přes sedm minut) na 11. místo (ztráta na vítězku pět minut).

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Další důležitý moment přichází s dlouhým postupem na devátou kontrolu. Některé závodnice jako Krafková nebo Jedličková zde ztrácejí pozici v první desítce, jiné zase vystřelují nahoru jako zejména Kosová, která se nejlepší mezičasem dostává ze čtrnáctého již na páté místo. Ovšem na momentální vedoucí (Tužilovou) stále ztrácí tři minuty. Na jedenáctku vede poslední fyzicky náročný postup. Tužilová zde klesá na třetí místo, předbíhá ji Kabáthová a Knapová. Za čtvrtou Hlavovou již těsně Kosová. Děj zamotává na pohled nepříliš náročný seběh hned na další kontrolu. Vedoucí Kabáthová uhýbá ze směru, ztrácí zde tři minuty a je najednou sedmá. Vede Knapová, druhá Tužilová, třetí již Kosová (minutu za Knapovou). Hradecká běžkyně má drtivý závěr, na patnáctce se dostává na druhé místo a ztrácí necelou půl minutu, ovšem zbývají již poslední dvě kontroly.Předposlední kontrola – ztráta 12 vteřin. Na finiš to ale již nestačí a vítězí tak Knapová, druhá končí Kosová a třetí Tužilová.

Denisa Kosová, která po závodě vysvětlovala, že byla mimojiné i zdravotně indisponovaná a nebylo jisté, že vůbec do závodu nastoupí, tak finálovou trať zaběhla téměř o tři minuty lépe, než vítězka, přesto zlato neslaví. Třetí skončila Magdalena Tužilová, což je poměrně velké překvapení. Čtvrtá je Jindra Hlavová, a o páté místo se dělí Natalia Hiklová a smolařka Eva Kabáthová. Jinak ale poněkud smolný závěr pro brněnské ženy, které v závodě mířily víš než pro jeden bronz. Ve finále měla jihomoravská metropole celkem šest zástupkyň, v první desítce se jich umístilo hned pět a to ještě ve finále B jich běželo sedm. To jen pro připomenutí, že další mistrovskou zastávkou je Mistrovství ČR štafet a družstev, kde se loni ženské stupně vítězů kompletně zbarvily do brněnských černo-bílo-červených barev.

Výsledky:

1. Knapová Jana (Lokomotiva Pardubice)

2. Kosová Denisa (OK99 Hradec Králové)

3. Tužilová Magdaléna (Žabovřesky Brno)

4. Hlavová Jindra (Žabovřesky Brno)

5. – 6. Hiklová Natalia (Žabovřesky Brno)

5. – 6. Kabáthová Eva (Žabovřesky Brno)

7. Hrušková Barbora (Žabovřesky Brno)

8. Šafka Brožková Dana (Sportcentrum Jičín)

9. Zvěřinová Martina (Lokomotiva Pardubice)

10. Rollier Monika (OK99 Hradec Králové)

Rozhodl královský postup

Mužský závod sebou tolik zvratů jako u žen nepřinesl. Na start dorazili všichni včas (zdá se) a všichni také běželi s GPS. Průběh ukázal, že o zlato má zde schopnost bojovat pouze trojice běžců – Miloš Nykodým ze Žabovřesk Brno, Jan Petržela a Pavel Kubát (oba z OK99 Hradec Králové). Posledně jmenovaný souboj prvních dvou spíše zpovzdálí sledoval, na druhou stranu šel celý závod vyrovnaně a bez větší chyby. Tito tři si také rozebrali téměř všechny vítězné mezičasy na jednotlivých kontrolách – Nykodým jich zaznamenal 11, Petržela 7 a Kubát 6. Obecně, muži a zejména ti nejlepší, chybovali mnohem méně a pořadí se neproměňovalo tak dramaticky.

První třetina závodu byla plně v režii Petržely a Nykodýma, kteří se všem ostatním pomalu ale jistě vzdalovali. O něco lépe na tom byl Petržela. Pak ovšem přišel dlouhý postup na čtrnáctou kontrolu, kde vedoucí muž zvolil jako téměř jediný přímější a fyzicky náročnější variantu, která byla ale hlavně mnohem pomalejší a kontrolu razil až minutu a půl za Nykodýmem. Také se k němu výrazně přiblížil třetí Kubát. Ovšem ani Nykodým se nevyhnul zaváhání. To přichází s těžkou dohledávkou osmnáctky, ztrácí zde minutu a Petržela s Kubátem se opět přibližují. To bylo ale naposledy, kdy hradecká dvojice mohla ucítit šanci na vítězství. Nykodým se opět vzdaluje a zbývá poslední dlouhý postup a následně prakticky jen seběh do cíle. Stává se tak poprvé Mistrem ČR v této disciplíně. Druhý dobíhá Petržela, třetí Kubát, čtvrtý velký favorit, ale zdravotně indisponovaný, Jan Šedivý (jeho oddílový kolega Jan Procházka pro nemoc ani nenastoupil), pátý potom Ondřej Semík a šestý Daniel Hájek.

Výsledky:

1. Nykodým Miloš (Žabovřesky Brno)

2. Petržela Jan (OK99 Hradec Králové)

3. Kubát Pavel (OK99 Hradec Králové)

4. Jan Šedivý (SK Praga)

5. Ondřej Semík (Kamenice)

6. Daniel Hájek (Žabovřesky Brno)

7. Kubelka Tomáš (Lokomotiva Pardubice)

8. Mrázek Jan (Sportcentrum Jičín)

9. Zvěřina Petr (Lokomotiva Pardubice)

10. Hubáček Jonáš (Slovan Luhačovice)

Jakub Weiner

Jakub Weiner – autor článku

orientační běžec ze Slávie Hradec Králové, z části obdivně a z části závistivě sledující výkony našich nejlepších závodníků s vědomím, že se k nim během kariéry nikdy ani nepřiblížil. Bez výraznějšího individuálního výsledku, dvě bronzové placky z republikového mistrovství mu muselo vyběhnout až šest kamarádů v rámci sedmičlenných družstev (2004, 2005).

Bloger postižen občasnou intenzivní grafomanií, těžkou formou prokrastinace, které zároveň využívá pro svoji publikační činnost. V orienťáku jinak také stavitel tratí a v civilu domů (architekt).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: