Nejlepší orientační terény: Vidnava

Nejlepší orientační terény: Vidnava

České mistrovství 1970 – Vidnava. Kde to proboha je? Za Jeseníkama. A proč se tlouct až na takový konec světa? Teprve závod ukázal proč. Mírně zvlněný různorodý terén s několika strmými kopci, místy jemně členitý, někde žulové skály a kamenné kupky, jinde bažinaté kraje s jezírky a ostrůvky. A do toho všeho lomy. Malé i větší, zatopené i suché, mírné i drsné. Kousek vysněné Skandinávie, ledovcem modelované. Ne za barákem, ale ne za železnou oponou.

Vidnavu prý pro OB vytipoval tehdejší předseda svazu František Škrobánek, mapu však dával dohromady Václav Krajča z olomoucké univerzity. V té době předseda mapové komise, který se také léta staral o soutěž o nejlepší o-mapu. Pomenší, přihrblý, kulhavý, tichý, nenápadný. Z výsledku byl poněkud nešťastný. V terénu mapovali olomoučtí závodníci, amatéři bez kartografických zkušeností, v kanceláři to rytím kreslili naopak profesionální kartografové. Amatérské kudrlinky a detaily zase elegantně vyhladili.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Byla to sice první (a skoro jediná) mapa OB kreslená superprofesinálně rytím, ale výsledný obsah byl dost slabý i na tehdejší poměry. Hustníky byly samozřejmě černým rastrem a vše velmi hrubě generalizované či vůbec nezmapované. Pamatuju, jak jsem byl v cíli vzteklý, namyšlený junior. Od nejvyššího kartografa a na mistrovství jsem čekal něco lepšího. Trvalo dlouho, než jsem pochopil, že i špatná mapa je lepší než žádná a že i slepé odbočky jsou potřebné. Václava Krajču jsem měl pak rád pro jeho pracovitost a skromnost.

Do další mapy v roce 1974 už nakreslil Krajča sám vše, co mu mapaři donesli, hustníky už byly zelené, chybou však byla volba dvoumetrových vrstevnic, při měřítku 1:16 667 jich bylo moc. Z této mapy bylo do roku 1979 odvozeno ještě několik dalších vydání. Dohromady představují první „olomouckou“ generaci vidnavských map.

Když jsem zmínil Václava Krajču, musím jmenovat i Roberta Zdráhala. Ano, mladičký Brko se podílel jako mapař(!) už na vydání v roce 1974 a od té doby se sem vrací. Pro jeho každoroční mezinárodni Silva O-camp pro mládež je to ideální prostředí. Chata Habina s hejnem chatiček skoro uprostřed lesa, říčka, lomy, jezírka, houby, borůvky, kravské zvonce, hanušovické pivo. Poblíž pak lázně Jeseník a Lipová, jeskyně, Praděd, horské terény Jeseníků. Jako předzvěst hor hned vedle kopec Kaltenštejn se zříceninou, s příkrými kamenitými svahy s mořem balvanů, lomů, pramenišť, pokrytý gulášem všech možných porostů.

Stopy sudetských Němců

Magický nádech celé té odlehlé krajině dávají všudypřítomné zapadlé stopy po sudetských Němcích, od rozpadlých usedlostí přes zmíněné lomy, rybníky, dlážděné cesty, nekonečnou řadu obrovských patníků na hranici panství, pomníčky, až po stařičké javory, višně a jabloně na bývalých mezích, nyní hluboko v lese.

Nesmím zapomenout na Jiřího Sýkoru. Ano, je to ten, který si od OB na pár roků odskočil mezi atlety a dotáhl to až do olympijského finále na 5000 m v Moskvě. Jeho podpis nese celá početná druhá „ostravská“ generace velikých map z let 1994–2000 se slibnými názvy Venušiny misky. To podle přírodní památky v podobě malých, snad dokonce obětních dolíků na temeni vysokých žulových skal vrchu Smolný.

Třetí „opavskou“ generaci map nastartoval v roce 2004 Mirek Hadač – nejen otec současného juniorského reprezentanta Filipa Hadače, ale i otec GP Silesia, pořádané střídavě na Bludišti a na Vidnavě. Hadač zahodil dosavadní, už notně záplatované nepřesné podklady, a přivedl nové mapaře v čele s Petrem Marečkem. Mapy třetí generace postupně pokryly celý prostor a teď už se jen opakovaně aktualizují.

Čtvrtá generace zřejmě přijde s přesnými podklady z laserscanu. Ty by měly být po dlouhém čekání k dispozici právě nyní a Silesia 2014 už tak bude mít mapy zbrusu nové. Zbývá dodat, že mistrovství Evropy 2016 bude mít centrum v Jeseníku.

Stav: 2012

Rozloha: okolo 20 km2

Měřítko: zpravidla 1:10 000

Typ terénu: mírně zvlněný ledovcový

Rychlost H21E: 5:40 min/km

Klub: POB Opava

Užití jakékoliv mapy pro orientační běh je třeba vždy nejdříve konzultovat se správcem mapy (kontakty na něj viz tiráž mapy). Pořízení mapy je pro oddíly OB velkou investicí, kterou nenahlášená akce může v případě konfliktu s ochranou přírody nebo majiteli pozemků nenávratně zmařit.

Zdroj: Časopi Orientační běh, autor: Zdeněk Lenhart

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: