Rozhovor s Michalem Dobiášem, majitelem běžecké prodejny Trailpoint – běžecká bota nemůže nahradit běžeckou techniku

Rozhovor s Michalem Dobiášem, majitelem běžecké prodejny Trailpoint – běžecká bota nemůže nahradit běžeckou techniku

Přinášíme vám rozhovor s Michalem Dobiášem, trenérem a majitelem prodejny Trailpoint, která již několikrát po sobě získala titul Běžecká prodejna roku. Trailpoint se specializuje především na minimalistickou, tedy nízkoprofilovou, obuv. Michal běhá za SK Babice, má na kontě mnoho startů v půlmaratonech a maratonech, nejnověji například Marathon de Paris.

Běžecká bota by neměla a nemůže nahradit správnou běžeckou techniku

S jakou značkou nebo zbožím si začínal a proč?

Začínali jsme se značkami INOV-8, Vivobarefoot a NewBalance. Byla mi blízká jejich filosofie. Běžecká bota by neměla a nemůže nahradit správnou běžeckou techniku.

Více o prodejně Trailpoint se můžete dozvědět na jejich webových stránkách.

Za několik let jsi dokázal vybudovat běžeckou prodejnu, která již několik let po sobě získala ocenění běžecká prodejna roku. Co je u vás výjimečného a čím se odlišujete od jiných prodejen?

Každý, kdo v obchodě Trailpoint pracuje je běžec, tělem i duší. Jsme malý obchod a snažíme se o maximálně individuální přístup. Výběrem bot u nás péče o zákazníky nekončí, naopak. Pořádáme pravidelné tréninky, v rámci diagnostiky provádíme analýzu běžecké techniky, když se potřebuješ připravit na závod, pomůžeme ti sestavit tréninkový plán. Tyhle věci nejsou jen záložka na webovkách, skutečně je denně děláme.

Zaměřuješ se na prodej bot a běžeckých doplňků, určený převážně do terénu. Proč jste zrovna zvolit tuto strategii? Máš osobně blíž k běhu v lese a terénu, než na silnici?

Přesně tak. Trailové závody a běhání po horách je mi prostě bližší. Když se dneska chceš podobným typem činnosti živit, musí tě to bavit. Anebo být skvělý obchodník a manager – to já nejsem. 🙂

Máte dotaz týkající se vašeho tréninku nebo výživy? Nebojte se nás zeptat! Váš dotaz zařaďte do příslušné rubriky v sekci“DISKUSE“ a my vám na něj odpovíme.

V obchodě máš nejvíce bot od anglické značky Inov – 8. Proč zrovna tato značka? Je to tvoje srdeční záležitost? Považuješ ji jako jednu z nejkvalitnější boty do terénu?

No to sis Filipe vlastně sám odpověděl. 🙂 Navíc, a to je možná nejdůležitější, mi hodně pomáhá Martin Marek z firmy Vavrys, která na našem trhu značku INOV-8 zastupuje. Bez něj by to bylo všechno mnohem obtížnější. Začínal jsem v roce 2011 jako úplný jelito, naprosto bez zkušeností z oboru. Martin nám hodně pomohl jak v rovině obchodní, tak produktové a odborné, sám je vystudovaný obuvník.

Co kromě běžecké obuvi můžeš zákazníkům nabídnout?

Pro trailové běhání a běh v horách, kdy jsi venku často několik hodin, potřebuješ víc než jen boty a trenky. Proto u nás máme největší výběr běžeckých batohů a ledvinek, běžecké hole, kompresní oblečení, čelovky, lehké nepromokavé bundy a kalhoty. Prostě všechno co potřebuješ na hodinový trénink, trailový maraton nebo horský ultramaraton.

Běžecká bota by měla pomáhat usnadňovat pohyb

Na trhu působíš už pár let, jak moc se změnila prodejna od založení? A jak se změnil přístup běžců k minimalistické obuvi?

Prodejna mi tak nějak roste pod rukama. 🙂 Většinu věcí si dělám sám nebo mi pomáhají kamarádi. Z původních 20m čtverečních máme dneska asi 100m. Většina příznivců minimalistické obuvi dospěla k tomu, že si pouze s „barefoot“ botami nevystačí. Na delší tratě nebo do náročnějšího terénu pak vybírají lehce tlumené nebo tlumenější boty. Na druhou stranu, společenské boty do kanceláře a boty na celodenní nošení od značky Vivobarefoot jsou stále populárnější a má je snad většina našich zákazníků

V prodejně provádíte i běžeckou diagnostiku, prozraď postup výběru bot na základě zmíněné diagnostiky u začínající běžce. Co všechno v diagnostice hodnotíte?

To by byla hodně dlouhá odpověď. Ve stručnosti se dá říct, že se zaměřujeme na celkový pohyb a držení těla. Běžecká bota by měla pomáhat a usnadňovat pohyb, ne se snažit řešit problémy, které vyplývají ze špatné běžecké techniky a špatných pohybových návyků.

Přečtěte si i další článek s Michalem Dobiášem o běžecké diagnostice.

Kromě zmiňovaných služeb pořádáte skupinové i individuální tréninky. Pro koho jsou určené? Jsou něčím specifické či kladete při tréninku na něco důraz?

Individuální tréninky jsou určené skutečně pro všechny, to je jejich výhoda. Jak už jsem zmiňoval, klademe důraz především na základní pohybové návyky a na kvalitu běžecké techniky. Neumíme zabránit zraněním, ale při dodržování určitých principů můžeme pomoct minimalizovat rizika, která běžcům hrozí. Skupinové tréninky budeme teď trochu překopávat, ale budou určené hlavně pro začátečníky a mírně pokročilé.

Myslíš si, že minimalistická obuv a bosý běh je zdravější než klasická odpružená bota?

Jako se vším, záleží kdy, kde, pro koho a v jaké míře.

Příštích pár let se chci soustředit na tratě od 10km do maratonu

Komu bys doporučil tento typ bot? Je vhodný pro všechny nebo je nějaké omezení? Doporučil bys je i výkonnostním sportovcům se zacílením na vysoký výkon?

Začnu jinak, naboso znamená BEZ BOT. Na to hodně lidí zapomíná a přitom je to tak jednoduché. Nemusíš jít shánět „barefoot“ boty, prostě si pro začátek vyzuj ty co máš a vyzkoušej jaký to je. Fakt, ujít nebo uběhnout pár set metrů nebo několik kilometrů jde i bez bot. No a když zjistíš, že ti to vyhovuje, tak si k nám můžeš přijít pro barefoot boty. 🙂

Sám jsi běžec a běháš různé závody jako jsou horské běhy, crossy a traily. Co je ti nejblíže? Kratší distance nebo dlouhé horské běhy?

Příštích pár let se chci soustředit na tratě od 10km do maratonu. Na ultramaratony budu mít dost času v padesáti. 🙂

Stíháš v nabitém pracovním rytmu i trénovat, potažmo běhat? Kolik týdně nebo měsíčně naběháš kilometrů?

Poslední dobou toho moc nenatrénuji, kdybys viděl můj profil na Stravě, tak se budeš smát… trénink počítám spíš na čas než na kilometry. Čím dál víc vidím, že je důležitější JAK trénuješ než KOLIK. Ale je pravda že bez určitého objemu se, speciálně delší závody, „závodit“ nedají.

Nikde jinde není taková atmosféra jako na UTMB v Chamonix

Jaký je tvůj nejoblíbenější závod, na který se rád vracíš?

Mám rád menší závody jako Pošuk, Mácháč run fest, Babický trail, Hubáček ale taky Velká Kunratická nebo Běchovice. Na druhou stranu jsem nezažil nikde jinde takovou atmosféru jako na UTMB v Chamonix.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější boty? Kolik máš párů bot? Testuješ i boty z prodejny?

Momentálně asi 40 párů bot, všech možných značek. Paradoxně, v těch co běhám nejradši běhám i docela málo, protože hodně bot testuji a když mi některý nesedějí, snažím se zjistit proč a pro koho je to vlastně bota atd…

Běháš někdy bos? Nebo používáš barefooty?

Bos běhám občas, jinak používám na běžné nošení téměř výhradně značku Vivobarefoot.

Jsi známý i jako propagátor běhu, jak dlouho se vlastně běhu jako takovému věnuješ?

Tyjo, běhat jsem začal asi ve dvaceti. Ale bylo to takový to 3x týdně 3km … takže vlastně nic. 🙂 Pak jsem si v roce 2009 přečetl Born To Run a od té doby je to trochu víc.

Čemu se kromě běhu věnuješ? Jiné koníčky a zájmy?

Jak myslíš KROMĚ běhu … ne vážně, rád fotím, a chtěl bych být na víc závodech jako fotograf, ale bohužel to nevychází časově. Tak často fotím za běhu. No a když je trochu volna, chodíme se ženou střílet ze vzduchovky HFT.

Anglická firma Inov-8 se specializuje na výrobu krosové obuvi a doplňků ke krosům, maratonům a horským běhům. Tento typ obuvi se svým pojetím liší od většiny běžeckých bot; vysoká úroveň tlumení při běhu v terénu obvykle není žádoucí, naopak je důležitý jistý a účinný odraz na měkkém, kluzkém a mokrém povrchu.

Filip Peřinka

Filip Peřinka – autor článku

Filip se specializuje na triatlony, ale rád si zaběhne i kdejaký běžecký závod. Vystudoval FTVS a sport je jeho celoživotní vášeň. Ročně absolvuje až 40 závodů a rád se podílí s ostatními o své zkušenosti. I ve své profesi má velmi blízko ke sportu, věnuje se totiž trenérství jako osobní a kondiční trenér.

Filipa můžete sledovat také na jeho blogu www.filipperinka.webnode.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: