Do posilky? Proč, vždyť pravidelně běhám

Do posilky? Proč, vždyť pravidelně běhám

Proč je posilování pro běžce důležité? Když běh není vyloženě silový sport? Odpověď je snadná. Pokud chcete být pevní a mít tělo pod kontrolou tak, aby zvládalo vytrvalost, rychlost, pravidelný běh, měli byste být silní. Do komplexní běžecké přípravy je nutné zařadit posilování.

Vytrvalci

Čím delší tratě běháte, tím víc se tento specifický prostředek mění z posílení nejdůležitějších svalových partií rozhodujících pro vlastní výkon ve vyrovnávání přetížení jednotlivých částí pohybového aparátu. V posilovacím tréninku byste se měli zaměřit tedy také na ty svaly, které jsou při běhání zapojeny minimálně, či nejsou vůbec zatíženy.

Jak často cvičit a posilovat

Od začátku tréninkového roku je dobré minimálně jednou až dvakrát týdně zařadit do tréninkového plánu kondiční přípravu zaměřenou na ty svalové partie, které zatěžujeme méně vlastním běžeckým tréninkem. Týká se to převážně břišních a zádových svalů, ale rovnoměrně se snažíme posilovat také celé tělo. Core  (střed těla – břišní oblast) je důležitý pro dýchání a stabilitu. Vytvořením svalového korzetu se chrání páteř a držení těla navíc ovlivňuje tělesné funkce tak, aby fungovaly správně. V konečném důsledku pak posilovací a kompenzační cvičení dokážou tělo uvést do stavu, kdy bude mnohem lépe regenerovat, a tak zvládne náročnější trénink.

Z hlediska kondičního efektu i úspory času je výhodné vytvořit  kruhový trénink, všechny cviky tedy uspořádat do jedné velké série a postupně zdolávat cvik za cvikem v daném počtu opakování. Po odcvičení všech cviků následuje krátká pauza a poté se celá série opakuje. Principem tréninku je postupné střídání zatěžovaných svalových partií.  Kruhový trénink se dá provádět v posilovně nebo v tělocvičně, nebo doma na koberci. Snažíme se vždy provádět větší počet cviků. V posilovně pak vyšší počet opakování s malou zátěží.

Posilovna? Ano!

Kdo se chce naučit správně cvičit, posilovat, měl by vyrazit do fit centra. Tam poradí, co je pro vás to nejrozumnější a nejúčinnější. Z vlastní zkušenosti doporučuji si na 1-2 lekce zaplatit osobního trenéra, který se během tréninku bude věnovat jen vám. Kromě posilovacích cviků naučí i protahovací, strečinkové cvičení a upozorní vás na případné chyby při provádění.  Běhám nejraději v lese, v zimním období ve větším městě je ale fitko vítaná změna, zvlášť při šťastné kombinaci s bazénem, nebo třeba saunou.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: