Může vrána nebo kočka zlepšit vaše běžecké výkony?

Může vrána nebo kočka zlepšit vaše běžecké výkony?

Může! Ale neberte si je s sebou na trénink na vodítku nebo v klícce. I když věřím, že přítomnost zvířecího parťáka by vás také dokázala povzbudit k lepším výsledkům, jistější bude, když do své běžecké přípravy zařadíte pravidelné cvičení jógy, v níž se takto označují dvě ze cvičebních pozic (asán).

Jóga totiž není neakčním sportem pro „zoufalé manželky hledající duševní vyrovnanost všedního dne“, jak se někteří stále mylně domnívají. Mnoho profesionálních sportovců ji zařazuje do svého tréninkového plánu především proto, aby vyrovnali jednostrannou intenzivní zátěž a procvičili opomíjené svaly. Co konkrétně může přinést jóga vám, kteří na profesionální sportovní kariéru nepomýšlíte?

Naučíte se správně dýchat

Dýchání je při běhu jednou z nejdůležitějších a nejzákladnějších věcí. Už jen proto, že díky správnému dýchání vás nebude píchat v boku a nedostanete se do situace, kdy „nohy můžou, ale dech limituje“. Díky správnému dýchání získáte energii pro svaly, snížíte tep, prokrvíte mozek. A protože dýchání je věc nejen reflexivní, ale i vůlí ovlivnitelná, představují hodiny jógy ideální prostor pro nácvik uvědomělého dýchání.

V józe rozlišujeme několik typů dechu: brániční neboli břišní, který uklidňuje, masíruje vnitřní orgány, zlepšuje krevní oběh; hrudní, kterým dýchají sportovci, ženy a naštvaní lidé (ne nadarmo se říká „vynadat někomu od plic“). Zapojují se při něm zejména mezižeberní svaly a střední část plic. Podklíčkový dech je mělký a zrychlený a v běžném životě se s ním setkáte pouze, když jste nervózní nebo máte strach, protože jindy na okysličení nestačí. Plný dech je dech komplexní, který spojuje všechny výše uvedené druhy dechu a zapojuje tak všechny svaly. Muži většinou nemají problém jej používat při běžných činnostech, dýchat břichem i hrudníkem, dámy raději zatahují břicho a vzduch do něj nenatahují. Pro krásu jde bohužel někdy i zdraví stranou. Jógovým specifikem je pak dech udžají, kdy se dýchá přes staženou hlasovou štěrbinu.

Dech dále dělíme do čtyř kvadrantů: přední, boční (levá a pravá strana) a zadní. Při cvičení jógy dýcháme zásadně nosem. Názory na dýchání při běhu se různí, obvykle vám dýchání nosem bude dobře stačit v počáteční fázi tréninku, při zahřívání. V tempu je pak třeba zapojit i ústa.

Uvolníte se

Jóga je cvičení relaxační a regenerační. Hodí se zvláště po dlouhých výbězích nebo závodech k uvolnění těla a protažení jeho částí, které jsou nejvíc namáhány, tedy nohou, oblasti pánve a páteře. Na hodinách jógy odbouráte nejen tělesný stres, který se projevuje ztuhnutím svalů, napětím v kloubech a někdy i chronickou bolestí, ale i ten duševní a to se může hodit nejen běžcům. Závěrečná meditace na hodinách jógy navíc bývá zpříjemněna nejen klidnou hudbou, ale i masáží krku a ramen od lektora, takže při ní nejeden cvičenec pokojně usne.

Procvičíte chodidla

Mnoho profesionálů dnes souhlasí s tezí, že kondice tělesné schránky se buduje tzv. zdola. Máte-li správně postavená chodidla, odrazí se to na stavu vašich kotníků. Jejich správná pozice má zase za následek správné postavení kolen a dále pak páteře. Nevhodné obutí, špatný došlap a životní styl, ale zapříčiňují, že jsou chodidla ochablá a svaly na nich jsou nevyrovnané. Jóga klade důraz na správné postavení nohou, jejich pevné spojení se zemí, práci šlapek i prstů na nohách. Pokud nebudete správně používat chodidla, nepodaří se vám zvládnout rovnovážné pozice. Naopak pečlivé cvičení brzy přinese ovoce v podobě posílené nepropadající se klenby a to bez toho, že byste museli používat minimalistické boty.

Připomenete si, že máte i horní polovinu těla

Někteří běžci zatěžují tělo jednostranně a zapomínají, že mají i horní polovinu těla. To se vám při cvičení jógy nestane. Postupně si při něm uvědomíte celé tělo. Zlepšíte si jeho držení – třeba v pozici rovnovážné hůlky. V dalších spletitých pozicích posílíte ruce, záda i břicho.

Získáte rovnováhu

Rovnováhu a stabilitu. To se bude hodit především při běhu v terénu. Zlepšíte flexibilitu, mobilitu, koordinaci – sladění pohybů vám zajisté pomůže i při běhu, navíc se naučíte provádět některé pohyby úsporně. A když už nic jiného, alespoň se bez problémů ohnete a zavážete tkaničky bot.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: