Dokáže tréninková maska zvýšit vaši běžeckou výkonnost?

Dokáže tréninková maska zvýšit vaši běžeckou výkonnost?

Již delší dobu se na trhu objevuje tréninková pomůcka pro sportovce – tréninková respirační maska. Výrobce uvádí, že byste jejím používáním měli svému tělu simulovat vysokohorský trénink. Kde je ale pravda? Pojďme se na to společně podívat.

Už je to nějaký ten pátek, co se na trhu objevila tréninková pomůcka s prapodivným a dechberoucím vzezřením, připomínající spíše akčního padoucha Bane z batmanského světa, než instrument pro ovlivnění fyzické výkonnosti. Tréninková maska opět zažívá renesanci, nejedná se totiž o absolutní novinku, ale poměrně starší tréninkovou pomůcku. Relativně rychle se dostala do podvědomí sportovců a je v poslední době opět žádaným artiklem. Podle výrobce maska simuluje vysokohorský trénink a s její pomocí dochází ke zlepšení fyzické kondice a lepším sportovním výkonům. Podívám se pod pokličku této problematiky a pokusím se racionálně zhodnotit přínosy a zjistit, zda se nejedná jen o nafouknutý marketingový trik.

Čtěte také: Jak ovlivní nadmořská výška běžecký trénink? Pokud chcete zlepšit svou fyzičku a připravit se poctivě, tak určitě zvažte trénink v horách.

Vysokohorský trénink

Obecně je známo, že klasický vysokohorský trénink pozitivně ovlivňuje výkonnost. Dochází k adaptaci na změněné podmínky, které jsou příznivé pro fyzickou výkonnost ve vyšších nadmořských výškách a které po návratu do nížiny určitou dobu přetrvávají. Dlouhodobější působení se projevuje zvýšenou tvorbou hemoglobinu a červených krvinek, změnou v buněčných funkcích a metabolismu. Důležitým ukazatelem je hodnota hormonu erytropoetinu (EPO), který zvyšuje počet červených krvinek v krvi. Celkově se tedy zvýší transport kapacity krve pro kyslík a vitální kapacita plic. To vše vyvolá trvalejší adaptační změny a tím zvýšení výkonnosti.

Máte dotaz týkající se vašeho tréninku nebo výživy? Nebojte se nás zeptat! Váš dotaz zařaďte do příslušné rubriky v sekci“DISKUSE“ a my vám na něj odpovíme.

Funkce tréninkové masky

Princip masky je relativně jednoduchý. Pomocí odporových filtrů, které snižují přívod vzduchu, dochází ke ztížení dýchání a tím pádem by se měl simulovat vysokohorský trénink. Funguje na principu snížení celkového množství vdechovaného vzduchu, respektive kyslíku. Úroveň můžeme korigovat pomocí odporových nástavců, které simulují různé nadmořské výšky. Výhody uváděné výrobcem: zvýšení anaerobního prahu a vitální kapacity plic, efektivnější výměna dýchacích plynů, lepší kontrola dechu, zvýšení duševní a fyzické výdrže, posílení dýchacích svalů. Navíc uvádí, že se zvyšuje produkce červených krvinek (hormonu erytropoetin, známe jako EPO), kterého docílíte díky sníženému kyslíku v masce, což je samozřejmě výborný marketingový tah.

Fakta

Simulace nadmořské výšky s vidinou zlepšení krevních hodnot a následné zvýšení vytrvalosti a fyzické kondice, je stěžejním tahákem této masky. Skutečnost je ale jiná. Maska je totiž založena na mechanickém principu, kde dochází pouze ke snižování vdechovaného vzduchu, množství kyslíku ve vzduchu je ale stále stejné. Maska jednoznačně nedokáže nasimulovat rozdílný parciální tlak kyslíku oproti klasické vysokohorské přípravě, kde se tyto principy využívají. Je naprosto zjevné, že pomocí masky nelze zvýšit počet červených krvinek. Této masce by spíše slušelo pojmenování – posilovací maska či posilovací pomůcka, jelikož dýchání s maskou se stane obtížnější a díky tomu výrazně posilujeme inspirační, expirační a pomocné dýchací svaly. Přitom může dojít ke zvýšení vitální kapacity plic, což je objem vydechnutého vzduchu po maximálním vdechu. Tento ukazatel ale přímo nesouvisí se sportovní výkonností.

Závěr

Všechny výzkumy a odborné práce se ve výsledku shodovaly. Počet červených krvinek se nikterak nemění, aerobní a anaerobní vytrvalost se nezvyšuje, tím pádem se nezvyšuje ani výkonnost. Pouze se potvrdila skutečnost, že dochází k posílení dýchacích svalů a napomáhá ke zvýšení vitální kapacity plic. Rozhodně tato tréninková maska nesimuluje vysokohorskou sportovní přípravu a nesplňuje tedy specifika udávaná výrobcem. Nicméně je cvičení s maskou obtížnější, tudíž se intenzita cvičení zmenšuje a celková vykonaná práce je menší. Bohužel nošení masky celkově zvyšuje psychickou nepohodu, na druhou stranu však vytváří psychickou odolnost vůči nedostatku vzduchu.

SPECIFIKA UDÁVANÁ VÝROBCEM

SKUTEČNOST

Zvýšení vitální kapacity plic

+

Lepší kontrola dechu

+

Posílení dýchacích svalů

+

Simulace nadmořské výšky

Zvýšení počtu červených krvinek

Zvýšení anaerobního prahu

Zlepšení celkové výkonnosti

Zlepšení aerobní vytrvalosti

Zvýšení VO2 max

Zlepšení sportovního výkonu

Zkušenosti čtenářů

Lucie Přibylová

Dobrý den,
chtěla bych k Vánocům koupit tuto tréninkovou masku pro otce (55 let). Běhá rekreačně asi 3x týdně cca 10 km.
Lze tato maska použít i jako zmírnění vdechování ledového vzduchu při běhu v mrazu? On teď nosí lakýrnický respirátor. Má také gumové ventilky, ale velmi špatně drží na obličeji. Je nejlehčí nastevní ventilků velký rozdíl oproti „normálnímu“ dýchání?

Děkuji za odpověď

Tadeáš Vyvijal
Lucie Přibylová:

Dobrý den, masku bych jako zmírnění vdechování studeného vzduchu rozhodně nedoporučil. Tento přínos má sice taky, ale troufnu si říct, že by se otci s maskou běhalo opravdu špatně. Koukl bych se po jiných alternativách.
Tadeáš

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: