ŠKODA FIT půlmaraton v Plzni ovládli Tomáš Eisner a Petra Šmákalová

ŠKODA FIT půlmaraton v Plzni ovládli Tomáš Eisner a Petra Šmákalová

V neděli 1. října 2017 se konal v pořadí již druhý ročník ŠKODA FIT půlmaratonu. Pořadatelé přesunuli závod z jarního termínu na podzimní, a to se nakonec ukázalo jako velmi prozíravý tah. Na start hlavního závodu se postavilo úctyhodných 1200 běžců a běžkyň (včetně štafet) a velké množství dětských závodníků.

Počasí na běh téměř ideální

Pokud v loňském roce bylo počasí pro běžce těžkou zkouškou (teplota nad 30 °C), tak v letošním roce bylo přímo ideální. Před startem sice zkropil všechny účastníky drobný déšť, ale zhruba půl hodiny před startem ustal. Teplota 12 °C, zatažená obloha a bezvětří, co více si běžci mohli přát.

Podívejte se na další fotografie ze závodu…

Velmi atraktivní trasa závodu vedoucí okolo Plzně

Start a cíl závodu, včetně veškerého zázemí, se nacházel v centru města na náměstí Republiky. Zde také úderem 11 hodiny, Josef Bernard, duchovní otec tohoto závodu, výstřelem ze startovní pistole, vypustil celou tu velkou masu běžců na trasu půlmaratonu. Celý závod byl jednokolový a doslova se oběhla celá Plzeň. Všichni účastníci tam proběhli Štruncovými sady, samozřejmě areál Škodovky, Borským parkem, Českým údolím, aby se podél řeky Radbuzy vrátili zpět do centra města.

Jedná se o jednokolový městský závod v Plzni, který vede centrem města. Více informací o Škoda FIT půlmaratonu najdete v termínovce.

Startovní listina plná vynikajících běžců hlavně z plzeňských oddílů

Závod v mužské kategorii měl několik favoritů, takže se očekával velmi dramatický souboj. Výborně odstartoval vítěz loňského prvního ročníku, Přemysl Švarc, ale bohužel na 12 km musel ze závodu odstoupit z důvodu svalového zranění. Vedení se ujal další výtečný plzeňský běžec Tomáš Eisner z Pilsenman Clubu. Svůj náskok postupně navyšoval a v cíli se mohl radovat nejen z vítězství, ale i výborného času 1:12:18 hodin. Druhý v pořadí doběhl s téměř minutovou ztrátou Milan Hochmut z AK Škoda Plzeň v čase 1:13:14 hodin. S poněkud již větším odstupem, ale bezpečně si třetí místo pohlídal jeho oddílový kolega David Bohmann a časem 1:17:20 hodin si doběhl pro bronzovou medaili.

I mezi ženami se bojovalo velmi urputně

Ženská kategorie neměla vyloženě jasnou favoritku, takže se očekával velmi napínavý souboj, což jistě ocenili i diváci podél trati, kterých bylo opravdu hodně. V úvodních kilometrech se všechny favoritky držely pohromadě, ale ve druhé polovině závodu se vedoucí trio začalo pomalu roztrhávat. Nejvíce sil nakonec měla Petra Šmákalová z místního Sokola Petřín a v čase 1:25:27 hodin protrhla pomyslnou cílovou pásku na prvním místě. Druhé místo nakonec vcelku těsně uhájila Marcela Joglová (1:26:33) před velmi dotírající Teodorou Chvalovou, která časem 1:26:58 hodin vybojovala třetí místo.

Plno osobních rekordů mezi ostatními běžci

Trať půlmaratonu sice nebyla vyloženě rovinatá, přesto si opět plno závodníků, běhajících prakticky jen tak pro radost, zaběhla svá osobní maxima. Svoji radost právě z překonání rekordů dávali výrazně najevo v cíli, kdy se rádi pochlubili dosaženými výkony kamarádům či svým nejbližším, kteří je přišli na samotný závod povzbudit. Velkou radost z toho měli samozřejmě i organizátoři závodu, neboť tohle je jedním z jejich cílů, proč závody pořádají.

ŠKODA FIT se velmi povedl

Hodnotit 2. ročník běžeckého závodu v Plzni můžeme jen pozitivně. Organizace, jak v zázemí závodu, tak na trati, byla na velmi profesionální úrovni, což ocenili mnozí běžci i běžkyně pochvalnými slovy ihned po doběhu do cíle. Zároveň je to pro pořadatele velká výzva do dalšího ročníku, který v pořadí již třetí proběhne opět za rok, tedy na podzim 2018.

Výsledky v hlavních kategoriích:

Půlmaraton – muži:

1. Tomáš Eisner (Pilsenman Club)

2. Tomáš Hochmut (AK Škoda Plzeň)

3. David Bohmann (AK Škoda Plzeň)

Půlmaraton – ženy:

1. Petra Šmákalová (Sokol Plzeň Petřín)

2. Marcela Joglová

3. Teodora Chvalová (Forrest Gump Team)

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: