TIP: Jak efektivně a pevně zavázat tkaničky?

TIP: Jak efektivně a pevně zavázat tkaničky?

Už Vás také štve věčné zavazování tkaniček u vašich běžeckých bot? Určitě nejste jediní. Tento problém lze vyřešit celkem snadno. Jednak můžete zainvestovat do nových bot s již vyřešeným systémem utahování tkaniček, nebo také můžete vyzkoušet skvělou vychytávku, kterou vám níže představí Bojek.

Před nedávnem nám do rekdace přišel email s návrhem na tuto zajímavou vychytávku, jak si efektivně zavázat tkanička a přitom enutrácet víc, než je třeba:

Zdravím všechny běžce na všech úrovních výkonosti. Chtěl bych se podělit a poslat dál do světa jeden můj zlepšovák.

Jedny z mých běžeckých bot mají utahování tkaniček pomocí systému Quiclock – tenké lanko, opatřené samosvornou brzdou. Nedalo mi a pokusil jsem se vymyslet jednoduchý samosvorný, utahovací systém na podobném principu. Jsem strojař a vymýšlení je v podstatě moje práce 🙂

V pohodě si vystačíte s kouskem hadičky a utahovákem

Obyčejný kousek hadičky, dlouhý 12mm o světlosti cca 4-5mm, ve kterém jsou tkaničky raději trochu těsnější, než volné. Funguje to i s obyčejnou hadičkou např. na benzín. Tkaničky provléknu protisměrně a protáhnu utahovátkem, kterému se říká běžně „tank“ a stojí jeden cca 2 koruny. Konce tkaniček zkrátím na minimální potřebnou délku, svážu, abych „tank“ nezratil a je hotovo. Utáhnu válečkem, zajistím tankem.

Systém je spolehlivý, směrem od boty samosvorný (nehrozí rozvázání, povolení) a je naprosto primitivní. V podstatě za pár korun.

Máte také vychytáky, s kterými byste se rádi podělili s ostatními běžci? Napište nám o nich do redakce 🙂


Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: