Rychlý recept pro doplnění energie po náročném tréninku

Rychlý recept pro doplnění energie po náročném tréninku

Když po náročném vyčerpávajícím tréninku doběhnete domů, pravděpodobně nemáte čas, energii ani chuť se postavit na hodinu a půl k plotně a vyvářet super složitá výživná jídla. Ovšem doplnit palivo a dopřát tak regeneraci svému tělu je po delším výběhu více než nutností. Je dokonce vědecky dokázáno, že sportovci vykazují lepší výkony při svém dalším cvičení, pokud si dopřejí vhodnou „zotavovací injekci“ v podobě stravy bohaté na bílkoviny a kvalitní uhlohydráty hodinu po svém předešlém tréninku.

Zde se tedy raději držte klasického „v jednoduchosti je krása“ (a v tomto případě i síla) a uvařte si toto rychlé, zdravé a chutné jídlo z jedné pánve.

Suroviny pro 4 osoby:

  • 250 g quinoi
  • 300 ml vody
  • 300 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 500g kuřecích prsou, uvařených/ugrilovaných a nakrájených
  • 2 cukety, nakrájené
  • 100g na slunci sušených rajčat, nakrájených nahrubo
  • ½ čajové lžičky sušené bazalky

Postup:

Vodu přiveďte k varu ve střední pánvi. Přidejte vývar, quinou a česnek a opět přiveďte k varu. Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni cca 20 minut. Po 10 minutách přidejte kuře, cukety, rajčata a bazalku a opět přikryjte. Občas zkontrolujte, zda se voda nevypařuje moc rychle a v případě potřeby podlévejte. Před koncem vaření oddělejte poklici a promíchejte. Vařte v nezakryté pánvi tak dlouho, dokud se nevypaří veškerá voda. Popřípadě přidejte koření dle chuti a můžete podávat.

1 porce obsahuje: 350 kcal, 39g sacharidů, 7g tuku, 35g bílkovin, 5g vlákniny

Quinoa je bohatá na proteiny a vlákninu, která podporuje regeneraci unavených svalů.

Kuře obsahuje aminokyseliny spouštějící syntézu bílkovin ve svalových buňkách, a tím opět pomáhá k jejich zotavení.

Cuketa je velice nízko-kalorická, avšak na draslík a vitamín C výživná zelenina. Pro lepší chuť vybírejte ty malé a úzké.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: