Jaké doplňkové sporty je dobré zařadit do tréninku a proč?

Jaké doplňkové sporty je dobré zařadit do tréninku a proč?

Věnujete se rádi běhaní, ale připadají vám poslední dobou vaše tréninky trochu stereotypní? Musíte se k běžeckému tréninku častěji nutit? Bolí vás při intenzivnějším běhání nějaká část těla? Nebo prostě jen máte rádi změnu? Občasné zařazení jiného druhu sportu do běžeckého tréninku má mnoho výhod. Posílíte jiné svalové skupiny, naopak ulevíte těm partiím těla, které jsou při běhu více namáhány (zejména kolena) a také si trénink zpestříte.

Jaké sporty a kolikrát týdně zařadit samozřejmě záleží na tom, zda jste rekreační běžec nebo se připravujete na závod, na počasí a vašem zdravotním stavu. Pokud se chystáte na závod, vaše příprava by se měla převážně skládat z běžeckého tréninku, ale jednou týdně nahradit běhání jiným sportem určitě vaši výkonnost nesníží.

Jaké sporty jsou tedy vhodné? Záleží jen na vaši fantazii, možnostech a na tom, co vás baví. Pokud chcete do svého běžeckého tréninku zařadit nějaký doplňkový sport, je dobré zařadit sporty, které také probíhají v aerobním pásmu. Dobrou volbou jsou in-line brusle, kolo, plavání a v zimě také běžky! Běhání je dobré doplnit posilováním nejlépe ob den.

Plavání

Plaváním rovnoměrně zatěžujete celé tělo, důležité je ovšem zvládat správný plavecký styl, abyste nenamáhali zejména krční páteř. Plavání je výborné také zařadit jako regeneraci. Pokud jste poslední dobou měli na programu intenzivnější trénink či závod, je fajn u bazénu využít i saunu či parní lázeň, která uleví svalům.

In-line bruslení

Při in-line bruslení dáte odpočinout svým kolenům a šlachám. Tato aktivita navíc posiluje i hýžďové svalstvo, které u běhu není tak namáháno. Jediné, co kromě bruslí budete potřebovat, je vhodný povrch.

Cyklistika

Cyklistiku stejně jako běh řadíme k vytrvalostním aktivitám, takže vám může dobře posloužit k alternativnímu tréninku. Je navíc šetrnější k vašim kloubům a šlachám a prozkoumáte při ní vzdálenější okolí. Nevýhodou může být, že vybavení je finančně náročnější než při běhu.

Běh na lyžích

Běh na lyžích je výbornou volbou pro ty, kteří z jakéhokoliv důvodu neradi v zimě běhají. Pokud se vám nechce ve studených zimních večerech vyrážet do ulic, nechte sportování na víkend a zvolte delší výlet zasněženou přírodou.

Jestli vás občas odradí od venkovních aktivit škaredé počasí nebo chcete k pohybu společnost a kamarád či kamarádka zrovna nemá čas, můžete vyrazit do fitness centra a zvolit si jednou za čas ze stále se zvyšující nabídky sportů jako například aerobic, spinning, squash a další. Pokud jste zapřisáhlí příznivci pouze běhu a nechcete na svých zvycích nic měnit, zkuste alespoň střídat své běžecké trasy, jejich délku a náročnost. Střídejte tréninky dlouhé ve volnějším tempu s kratšími s vyšší intenzitou, zařaďte výběhy do kopců. Běháte sami? Zkuste pro změnu na běh vytáhnout své kamarády, třeba vás obohatí o nové trasy.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: