Zimní alternativy k běžeckému tréninku

Zimní alternativy k běžeckému tréninku

Zimní období je pro většinu výkonnostních běžců obdobím, kdy zvyšují tréninkové objemy a nabíhají kilometry, preferují kvantitu nad kvalitou. Proto je zima ideálním obdobím, kdy naběhané kilometry doplnit, popřípadě částečně nahradit jinými sporty.

Alternativy k běhu

Z hlediska obecné vytrvalosti tělo o nic nepřijde, naopak menší změny v tréninku mohou z dlouhodobého pohledu působit velmi pozitivně. Zejména nohy běžců, kteří se věnují dlouhým horským či trailovým běhům, ocení menší pauzu a změnu v pohybu. Ideálními zimními doplňky jsou z mého pohledu zejména běžecké lyžování, sněžnice a skialpy. Hlavně třetí jmenovaná možnost – skialpinismus – je velmi populární mezi vrcholovými trailovými běžci a skyrunnery. Například Kilian Jornet prakticky od listopadu do konce dubna vůbec neběhá a trénuje a závodí pouze na skialpech. To si bohužel my v České republice kvůli nedostatku hor nemůžeme dovolit. Ovšem pro klasické lyžování najdeme v naší zemi hned několik ideálních lokalit!

Běžecké lyžování – „klasika“ i volný styl (bruslení)

Z hlediska vytrvalostních zimních sportů běžkování v České republice rozhodně vede. Oblasti jako Vysočina, Žďárské vrchy nebo Jizerské hory, jsou pro klasické lyžování vyhlášené. Pokud si i na běžkách věříte na výkonnostní či závodní tratě, rozhodně stojí za zvážení výlet do vyhlášeného biatlonového a lyžařského střediska v Novém Městě na Moravě. Nové biatlonové tratě v parametrech Světového poháru jsou opravdu náročné i pro pokročilé lyžaře. Osobně preferuji volný styl, nicméně k běhání má rozhodně blíže ten klasický, při kterém se zapojuje podobné svalstvo jako při běhu. Pokud nejste pokročilým lyžařem, rozhodně dříve si osvojíte styl klasický. Hlavní výhodu běžeckého lyžování oproti běhu samotnému vidím v tom, že je výrazně šetrnější pro klouby a vazy nohou a právě proto vaše tělo ocení, když tento sport v zimě zařadíte do svého tréninkového plánu.

Sněžnice

Pohyb na sněžnicích rozhodně zdaleka není tak intenzivním tréninkem jako bruslení či běžkování.
I tak ale může být dobrým zpestřením tréninku v zimních měsících, samozřejmě při dostatku sněhu. Milovníci hor si rozhodně dlouhé dny v prašanu za hezkého zimního počasí nemohou vynachválit. Když do své sněžnicové túry zároveň zařadíte i odpovídající převýšení, hluboký sníh a dostatečnou vzdálenost, bude to pro vaše tělo také solidní vytrvalostní základ pro letní běžecké měsíce. V případě dostatku sněhu je ideální na sněžnicový přechod například hřeben Hrubého Jeseníku. Hned za hranicemi jsou náročné sněžnicové túry například na Malé a Velké Fatře.

zimni idylka

Skialpinismus

Skialpinismus má z hlediska tréninku k trailovým a skyrunningovým akcím asi nejblíže. Jak již bylo uvedeno v úvodu, většina skyrunningové špičky trénuje v zimě právě na skialpech. O co tedy jde? Skialpinismus je laicky řečeno volný pohyb v přírodě a horách na lyžích. Pro stoupání do kopců skialpinisté používají speciální (někdy nazývané tulení) pásy, které jsou připevněny na skluznici, což umožňuje výstup v prudkém terénu. Na vrcholu potom pásy sundáte a nic nebrání v tom užít si volný terén při sjezdu dolů. Hlavní nevýhody pro české sportovce vidím ve vysoké pořizovací ceně vybavení (lyže, vázání i boty se liší od toho klasického sjezdového) a také v nedostatku skialpinistických terénů. V České republice snad jen v Krkonoších či Beskydech, ovšem je nutné dbát pokynů národních parků.

Pro více infromací o skialpinismu můžete navštívit specializovaný web TuleniPasy.cz.

Běhání má jednu velkou výhodu – a tou je právě možnost provozování tohoto sportu v podstatě v jakémkoliv ročním období či počasí. I tak si ale myslím, že doplněním běžeckého tréninku v zimě některým z výše uvedených sportů rozhodně chybu neuděláte. Další alternativou může být například plavání, které se ovšem i z regeneračních důvodů pro běžce hodí v jakémkoliv ročním období.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: