Přetrénování není záležitostí jen vrcholových sportovců

Přetrénování není záležitostí jen vrcholových sportovců

Přetrénování se zdaleka netýká jen vrcholových sportovců, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale je velmi časté i u amatérských běžců. U těch se objevuje, pokud přecení své síly, stanoví si příliš ambiciózní cíle v příliš krátkém čase a neposlouchají varovné signály svého těla, že mají zpomalit.

Jak se projevuje?

Jak vlastně poznáte, že jste přetrénovaní? Většinou při běhání pociťujete únavu, do tréninku se vám nechce, a i když poctivě plníte tréninkový plán, vaše výkonnost spíše klesá. Nebezpečné na tomto stavu je, že snižující se výkonnost způsobenou přetrénováním se běžci velmi často snaží kompenzovat zvýšeným úsilím a nastává začarovaný kruh, kdy se situace dále zhoršuje. Pokud jste zvyklí měřit si po ránu klidovou tepovou frekvenci, při přetrénovaní byste měli naměřit několik dní po sobě vyšší hodnoty, než jste zvyklí. Po zátěži také tep pomaleji klesá. Může se také projevit nechutenstvím či naopak zvýšenou chutí k jídlu, špatným spaním nebo zvýšenou nemocností. Při přetrénovaní se také zvyšuje riziko úrazů.

Jak se ho vyvarovat?

Abyste se v běhání zlepšovali, a aby měly vaše tréninky smysl, je třeba správná kombinace běžeckých tréninků a odpočinku. Neběhejte každý den, alespoň jeden den v týdnu si ponechejte na odpočinek. Nestanovujte si příliš vysoké cíle a nezvyšuje objem naběhaných kilometrů příliš rychle, ideální je navyšovat o 10% týdně. Jednou za šest či osm týdnů si dopřejte týden odpočinek, kdy snížíte počet i intenzitu tréninků. A jednou za rok je dobré dát si delší regenerační pauzu. To neznamená, že se musíte běhání vzdát úplně, ale zařaďte i jiné sporty, zajděte si na masáž a pořádně zrelaxujte, vaše tělo se vám odmění v další sezóně.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: