Slackline, paddleboarding nebo plavání – netradiční letní doplňkové sporty k běhání

Slackline, paddleboarding nebo plavání – netradiční letní doplňkové sporty k běhání

Pokud hledáte ideální sport, který byste mohli dělat ve volných dnech v létě a zároveň by vám něco přinesl, pak právě paddleboarding, slackline nebo plavání jsou tím pravým!

Slackline – zpěvněte tělo do seběhů

Slackline je vlastně staré známé chození po provaze, které jste možná někdy viděli v cirkuse nebo v televizi. Ovšem v současnosti je šňůra nebo provaz chcete-li uzpůsobený tak, že chodit po něm může skoro každý, chce to jen cvik. „Lajna“, jak jí slangově říkají slacklineři, je placatý a široký provaz, na který můžete krásně šlápnout. Uváže se většinou mezi dva stromy cca 50 cm nad zemí a můžete začít.

Nepočítejte s tím, že na první pokus budete po lajně chodit jako nic. Chce to cvik i špetku techniky a trpělivosti. Než uděláte dva kroky, budete muset nastoupit na lajnu třeba 50x v jednom kuse. Základní technika spočívá v uvolněných a pokrčených rukou směrem vzhůru. Současně je třeba pružit v mírně pokrčených kolenech. Při koncentraci a balancování se rozhodně nedívejte přímo pod nohy. Cca 4 metry před sebou si najděte nějaký stabilní bod a jděte.

Pohyb na lajně je přínosný jednak z hlediska balancování, které se vám bude hodit především v techničtějších sebězích. Jednak také pro posílení celého těla. Při balancování vlastně posilujete všechny svaly v těle. Současně posílíte i svého ducha – je totiž nutné se maximálně soustředit a přestat myslet na všechno ostatní.

Paddleboarding – pádlujte ve stoje a zpevněte své pozadí

Další na techniku a soustředění už méně náročný sport, je paddleboarding. V současnosti se jedná trochu o moderní výstřelek, za to může být ale velmi přínosný pro běžecké tělo. Je to vlastně pádlování ve stoje (po jakékoliv vodní hladině), kdy jednak musíte držet balanc a jednak pádlovat, abyste někam dojeli (ideální je střídat strany při pádlování po delší dobu).

Přidanou hodnotou je to, že si zajedete na jezeře nebo rybníce tam, kam se jinak nedostanete, odpočinete si a budete se cítit dobře. Pádlujte v pokleku a pokud se budete cítit jistě, můžete si i stoupnout.

Při tomto sportu se zpevňuje především horní polovina těla. Posilují se ale naráz téměř všechny svalové skupiny. Tento sport doporučuji na odpočinkový den. Náčiní se dá většinou půjčit v turistických lokalitách.

Plavání – uvolněte svaly ve vodě

Plavání je ideální doplňkovou aktivitou pro běžce. Navíc v létě je výhodné, že můžete plavat v přírodních vodách. Šnorchlovat v moři a pozorovat svět pod hladinou, prozkoumávat zatopené lomy, nebo prostě plavat – to vše je ideální ve volných dnech pro regeneraci a uvolnění vašich unavených běžeckých svalů.

Střídáním plaveckých stylů pak procvičíte různé svalové skupiny. Pokud nemáte dobrou techniku, pak je pro vás asi nejpříjemnější a nejznámější plavat „prsa“. Zkuste při tomto stylu ve fázi vydechnutí dát hlavu pod vodu a uvidíte, že se lépe uvolníte a nebude vás bolet za krkem. „Kraul“ je trochu náročnější, ale vynikající vytrvalostní styl. Pravidelné dýchání pomůže a vylepší techniku dýchání. Při kraulu se nejvíce posilují hýždě, ze kterých vychází hlavní pohyb, dále pak ruce, které tělo pohánějí vpřed střídavě ve dvou fázích. Příjemný je také znak, u kterého ale dýcháte ve všech fázích nad vodou a opět procvičíte hlavně hýždě a prsní svaly.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: