Nezapomeňte před během na protažení

Nezapomeňte před během na protažení

Pravidelné čištění zubů je stejně tak důležité jako běžecké protažení před samotným během. Těchto pět nepostradatelných minut bývá zanedbáváno. Proč? Výmluvě jako nedostatek času věří jen lenoši.

5 minut zahřátí, 7 % zlepšení při běhu

Pár cviků na začátek zkvalitní váš následovný běžecký akt až o 7 procent. Zlepší se také váš běžecký výkon a zmenší se riziko zranění.

K čemu jsou cvičení před samotným během dobrá?

Zvýšíte vaši tělesnou teplotu a tep. Vyšší tělesná teplota je významná ze dvou důvodů. Rychleji se odplavují z vašeho těla škodné chemické látky a kyslík se rychleji dostane do svalů. Zahřáté svaly a vazivové tkáně jsou lépe ohebné, což zamezuje zraněním. Zvýšený tep podporuje prokrvení svalů, čímž se kyslík dostává ke svalům a začne správný metabolismus (látková výměna). Kdo jde běhat bez zahřátí, dá bohužel svému tělu málo času. Svaly nedokážou efektivně a optimálně pracovat.

Na jak dlouho a kdy nastartovat metabolismus

Cviky na zahřátí by měly trvat již zmíněných 5 minut. Je možno i déle, ale nikoliv více jak 20 minut. Před krátkým, ale rychlým během by zahřívací fáze měla být delší než před během na dlouhé trati. U sprintu hrozí také větší riziko zranění. Zahřívací fáze se prodlouží hlavně v zimě, když se venkovní teploty pohybují pod nulou nebo když se jedná o první úkon dne, kdy se tělesná teplota pohybuje velmi nízko.

Kdy mohou cviky na zahřátí škodit

Mezi zahřívací fází a samotným joggingem by se nemělo hromadit příliš volného času, jinak není efektivní. Čím delší bude nadcházející trénink nebo běh trvat, tím je důležitější, abychom u zahřátí neztratili příliš mnoho energie a neunavili se už na začátku. Jinak to je naprosto zbytečná fáze a spíš než pomůže, ohrozí. Nechte si 5 minut na rozcvičení těla a následně se vydejte na vaši trať.

Spolupracujte se svým tělem

Efektivní jsou takové cviky, které běžce zahřejí a lehce se u nich zpotí. Tělesná teplota stoupne o 1 0C. Svaly jsou perfektně připravené na výkon. Cviky jsou účinné, pokud se váš tep dostane na hodnotu 74 až 86 % maximálního výkonu. Pomalu stoupající aktivita při protažení zvyšuje srdeční tep, teplotu těla a stimuluje krevní oběh. Díky několika zahřívacím cvikům dáte tělu na vědomí, že se chystáte na navazující běhovou aktivitu. Tělo vaši myšlenku vstřebá a bude se snažit ji co nejpřirozeněji zrealizovat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: