RECENZE: Běžecký sporttester Polar M430

RECENZE: Běžecký sporttester Polar M430

Parametry

Značka Polar
Celé jméno recenzovaného výrobku Polar M430
Typ techniky Sporttester
Doba provozu 8 hod (GPS)
Materiál 1 sklíčko: plastické sklo (akrylát)
Materiál 2 pouzdro: plast
Materiál 3 náramek: silikon (polyuretan)
Materiál 4 přezka: nerezová ocel
Materiál 5 ocel
Hmotnost 51 g
Barevné varianty šedá, bílá, oranžová
Údaje výrobce 1 Typ displeje: monochromatický
Údaje výrobce 2 Velikost displeje: 128×128 bodů
Údaje výrobce 3 Interní paměť: 8 MB flash
Výbava 1 Další funkce: GPS měření tepové frekvence pomocí optického čidla data o běhání v hale (bez signálu GPS) sledování denní aktivity webová služba Polar Flow chytrá upozornění z telefonu do hodinek monitorování spánku
Výbava 2 Optické čidlo
Výbava 3 USB
Výbava 4 Konektivita: USB, Bluetooth Smart
Výbava 5 Senzory: GPS, snímač aktivity, krokoměr, tepová frekvence
Infocena 5990 Kč
Dodává Potten & Panen
Více info na www.polar.com/cs/

Zaujalo mě

  • Přesnost optického čidla
  • Citlivost GPS
  • Vibrace
  • Nízká cena
  • Výdrž baterie

Shrnutí recenze

Tradiční finský výrobce se vrací zpět do hry mezi velké hráče na trhu. Nový špičkový sporttester Polar M430 zaujme inovativním vylepšením, zejména optickým čidlem, které snímá tepovou frekvenci na zápěstí. Pokročilé tréninkové funkce a nepřetržité sledování aktivity bohatě uspokojí i náročnější běžce. Hodinky jsou skvělým pomocníkem za rozumnou cenu.

Hlavní část recenze

Zásadní inovace

Předchozí model Polar M400 i přes svoji kvalitu měl některé nedostatky. Nový Polar M430 navazuje na tuto velmi populární konstrukci, ale zároveň přináší něco nového a posouvá model M430 o třídu výše. Největší změna nastala u měření tepové frekvence, kdy optické čidlo nahradilo klasický hrudní pás. Odpadá tak nepříjemnost se ztrátou či zapomenutím hrudního pasu. Další výraznou novinkou je vibrační upozornění, které nahrazuje konzervativní zvukový signál. Firma Polar zapracovala i v oblasti vývoje a výdrže baterie. Prodloužila nutnou dobu k dobíjení, baterie je tedy silnější a déle vydrží. Jedna s posledních výrazných novinek je zvýšení citlivosti GPS přijímače zajišťující přesné datové informace či možnost v průběhu tréninku měnit citlivost GPS v závislosti na délce tréninku. M430 má dle mého názoru velmi slušný potenciál uspět na trhu a vyplnit tak mezeru velmi kvalitního sporttestru za relativně příznivou cenu.

Facelift

Běžecké hodinky M430 působí na první pohled velmi jednoduchým ale svěžím, přehledným a čistým dojmem, což je poznávací znak Polaru. Jejich typický design si rozhodně nespletete s jinou konkurenční značkou. Na ruce nepůsobí mohutným dojmem, ale spíše decentněji, což ocení nejvíce ženy s drobnější rukou. Leckdo by je nemusel považovat za sporttester, ale za běžné sportovní hodinky. I když mají v těle zabudované optické čidlo pro snímaní tepové frekvence, jejich tloušťka nepřesahuje více než 12 mm. Jsou lehké jako pírko s hmotností pouhých 51 gramů a podle mého názoru lehčí hodinky špičkové kvality bezesporu nenajdete. Na ruce je tedy vůbec necítíte až do té doby než vás vibrace upozorní na některou aktivitu či notifikaci z chytrého telefonu. Na výběr jsou tři barevné varianty – šedá, bílá a oranžová.

Displej a ciferník

Celkově hodinky nepůsobí megalomansky, což možná podtrhuje skutečnost, že se jedná o unisex běžecké hodinky určené pro širokou škálu sportovní populace a vyznavače zdravého životního stylu. Kompaktní tělo je kromě zadní časti obaleno tvrdým plastem, kdy v přední části je dominantou monochromatický vysoce kontrastní displej (128×128 bodů), který je chráněn plastovým akrylátovým sklíčkem, odpovídající obdélníkovému tvaru s oválnými rohy. Sice je toto sklíčko velmi dobře odolné vůči prasknutí, na druhou stranu se kvůli nízké tvrdosti snadněji odře. Navíc je pro vylepšení vzhledu hodinek vložen, typický pro Polar, červený designový tenoučký proužek, který je veden po celém obvodu uvnitř sklíčka. Celé to působí velmi hezky, trojrozměrně a přitom decentně.

Myslím si, že by si čtvercový displej zasloužil trochu větší rozměry. Na můj vkus je mezi displejem a hranou hodinek moc černého nevyužitého místa především v horní a dolní části ciferníku. Samozřejmě to nemá negativní vliv na čitelnost a velikost zobrazovaných údajů. Ba naopak, vše je zobrazováno přehledně a přiměřeně velikými číslicemi s důrazem na aktuálně nejdůležitější uživatelsky nastavitelnou hodnotou. Při tréninkovém režimu si uživatel může nastavit hodnoty v několikastupňovém zobrazení, na základě vlastní důležitosti a momentální potřeby. Specifikací pro M430 je také volitelná změna zobrazení ciferníku. Můžete vybrat z pěti variant a věřím, že si vybere opravdu každý. Za zmínku stojí i možnost změny barvy displeje v tréninkovém módu. Na výběr je buď černý nebo bílý podklad a bílé nebo černé písmo.

Řemínek

Silikonový (polyuretanový), vyměnitelný pásek plynule navazuje na tělo hodinek. Tento typ silikonu je výhodné použít především díky pevnosti, voděodolnosti a pružnosti. Pásek je velmi lehký, příjemně měkký, nikde netlačí. Je po celé své délce děrovaný třemi řady dírek, jednak pro funkční odlehčení a ohebnost a jednak jako designový prvek. Je tedy velmi vzdušný a dochází k lepšímu odvětrávání na ruce. Řemínek je opatřen ocelovou dvojitou přezkou pro spolehlivou a jednoduchou obsluhu. Součástí je také silikonová úchytka pásku, kterou lze snadno polohovat. Navíc výborně zapadne do těla řemínku a drží na svém místě, tudíž se nemůže posunout či odepnout. Celkově na ruce drží skvěle. Jen je potřeba díky optickému čidlu pásek více stáhnou, aby hodinky na ruce příliš neplandaly.

Ovládání

Ovládání je pomocí standardních pěti tlačítek, kdy dvě jsou umístěné na levé straně a tři na straně pravé. Tlačítka jsou především dobře hmatatelná, kulatého a dostatečně velkého tvaru s povrchovou úpravou, aby došlo k pohodnému ale zároveň přesnému zmáčknutí. Ovládaní je velmi jednoduché a intuitivní bez zbytečně složitých kombinací. Vše je velmi přehledné a rychlé.

Levé horní tlačítko slouží výhradně k elektrickému osvětlení ciferníku a funkcí afterglow, která udržuje po krátký čas ciferník osvětlen. Druhé tlačítko, tedy levé dolní má funkci stop či zpět. Pravá strana je více zajímavá. Má totiž celkem tři tlačítka. Zde se nachází prostřední, červené a nejdůležitější. Zmáčknutím zahajujete aktivitu, měříte mezičasy či potvrzujete příkazy. Mezi červeným tlačítkem jsou umístěny horní a dolní tlačítka a slouží jako šipky, tedy posun nahoru a dolu v nabídce či v datech o tréninku.

Zobrazení

Všechno tovární nastavení lze uživatelsky změnit v aplikaci Polar Flow. Můžete tak upravit konkrétní nastavení a vybrat si data, které chcete při tréninku sledovat. V aplikaci si lze také vybrat více něž 100 sportů s garancí nejvhodnějších zobrazovaných údajů. V základní úrovni ukazují hodinky: čas, datum, den a aktivitu. Navíc kdykoli dojde k navrácení zpět na hlavní obrazovku, zobrazí se na krátkou dobu ikona stavu baterie. Můžeme si zvolit zobrazení 12-ti nebo 24 hodinovém formátu. Češtinu lze do hodinek právě přes zmiňovanou aplikaci snadno nahrát. Celkové zobrazení všech ukazatelů je přehledné s vysokým kontrastem a není tak problém přečíst data i na přímém slunci.

Optický senzor

Tato inovace zásadně posouvá tento sporttester o level výše. Optické čidlo je schopné zjistit a následně zobrazit tepovou frekvenci přímo ze zápěstí. Poslední dobou je technologie optického čtení tepové frekvence velmi žádaná, zatímco klasické hrudní pásy jsou již pomalu ale jistě na ústupu. Samotné snímání zajišťuje 6 citlivých LED diod s efektivním zeleným světlem. Optický senzor je přímo integrován do těla hodinek, tudíž odpadá problém zapomenutého hrudního pásu nebo klouzání popruhu z hrudníku či nepříjemné odíraní kůže. Na druhou stranu je otázkou přesnost snímání. Je logické, že přesnost hrudního pásu, který je založen na čtení srdeční frekvence je zatím vyšší než pouhé optické čtení tepové frekvence ze zápěstí.

Před testování jsem měl z citlivosti a celkové přesnosti trochu obavy, ale postupem se ukázalo, že byly zbytečné. Vše fungovalo výborně bez výraznějších odchylek od sporttestru s hrudním pásem. Klíčový faktor pro správné fungování je zajištění řádného kontaktu. Hodinky musí být umístěny na zápěstní kosti a těsně k němu přiléhat. Je-li řemínek málo utažený, dochází k zobrazování chybných hodnot, zpravidla nižších. Za zmínku stojí i to, že problém s optickým čtením může nastat při hustém ochlupení. K M430 lze připojit hrudní pás typu H6, H7 a H10.

Vibrace

Další významnou novinkou je nahrazení zvukového signálu vibračním upozorněním. Zprvu jsem byl celkem skeptický a domníval jsem se, že upozornění nezaregistruji. Mýlil jsem se. Po několika výbězích jsem si tuto variantu velmi oblíbil. Vibrace vnímám vždy, klasický zvukový signál mi při tréninku i v závodě často unikl, zde se mi to nestalo. Je to bezpochyby velmi příjemná a velmi praktická záležitost.

Výdrž baterie, nabíjení a GPS

Nabíjecí 240mAh lithium polymerová baterie při plném nabití vydrží až 8 hodin tréninku se zapnutým přijímačem GPS na nejvyšší citlivost a optickým měřením tepové frekvence. Vypneme-li optické čidlo dostaneme se na vyšší hodnoty. V běžném režimu vydrží na jedno nabití i několik týdnů.

Při dlouhých ultramaratonských závodech nebo prostě při výletu do hor oceníme jedinečnou vlastnost M430. Je to možnost úpravy citlivosti GPS signálu a tím docílit zvýšení výdrže baterie. Manuálně i při spuštěném tréninkovém módu lze změnit citlivost GPS ze standardního zápisu každou vteřinu, kdy výdrž je cca 8 hodin na zápis buď každou půl minutu nebo dokonce každou jednu minutu. S nejnižší přesností GPS v úsporném modu lze dosáhnout až na 30 hodin.

Integrovaný přijímač GPS s technologií předvídání polohy družic SiRFInstantFix také dosáhl vylepšení, zejména pak zrychlení a přesnost záznamu. Při tréninku se zapnutou nejvyšší citlivostí GPS dochází k velmi rychlým změnám tempa a zároveň dochází k rychlému zobrazení na displeji. GPS je vybavena novým čipem SiRFStar IV, který je používán u většiny kvalitních sporttestrů.

Nabíjení hodinek je klasicky přes USB kabel, kdy délka plného nabití je několik desítek minut. Velmi výhodné je při dlouhých bězích či při dlouhodobé pohybové aktivitě použít přenosnou powerbanku. Sporttester lze i během plného provozu nabíjet.

Chytrá upozornění

Náš svět je datově propojen. Propojení mobilního telefonu a hodinek již není žádnou novinkou. Běžecké hodinky M430 tyto chytré notifikace také zvládají. Pomocí synchronizace lze propojit mobil a hodinky a dostávat tak upozornění přímo do hodinek nebo opačným směrem stahovat do telefonu, konkrétně do aplikace Polar Flow, své tréninkové data. Již jsou pryč doby, kdy vše bylo potřeba propojit kabelem. Tyto hodinky lze připojit a synchronizovat i přes Bluetooth Smart. Kompatibilita webové služby Polar flow je se systémem Mac OS X 10.6, OS X 10.7, OS X 10.8 a novějšími, Windows XP, Windows 7, Windows 8 a novějšími.

Další zajímavé funkce

1) test kondice

2) runnig index

3) funkce sleep plus

4) sledování aktivity

5) krokoměr

6) nejlepší osobní výkon

7) odolnost proti vodě WR30 (odolné vůči stříkající vodě a dešti)

Celkové shrnutí

Polar M430 je velmi povedený a kvalitní sporttester se zajímavým poměrem cena – výkon. Pozitivně mě překvapilo jednoduché ovládání, pěkný a čistý design. I přes nižší cenu je vybaven špičkovými funkcemi, které ocení každý běžec. Nejsou zde žádné zbytečnosti, ale vše je přizpůsobeno potřebám běžce. Sportovní hodinky můžete využít nejen na běh, ale i na další sportovní aktivity. M430 jsou cíleně určeny pro hobby a kondiční běžce, ale musím říct, že i výkonnostní pojetí tréninku hodinky zvládly bez jediného problému. Vypíchnu zde především přesnost optického čidla, vysoká citlivost a přesnot GPS, upozornění pomocí vibrace a možnost prodloužení výdrže baterie vytváří z Polaru skvělého tréninkového pomocníka za rozumnou cenu.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: