Za běžeckými závody do zahraničí – jak na to?

Za běžeckými závody do zahraničí – jak na to?

Slovensko, Rakousko nebo třeba Chorvatsko? Nebo něco více exotičtějšího? Praktické tipy jak se registrovat, kde hledat informace, o závodech a jak se připravit na výjezd za závodem do zahraničí.

Nejednoho běžce začne časem lákat vyzkoušet si nějaký závod i v zahraničí. Sousední státy nabízejí rozmanité terény a možnosti pro běhání. V mnohých případech také budete mít šanci okusit kvalitní zázemí a podmínky pro závodníky.

Co nabízejí sousední státy?

Když se podíváme na naše nejbližší sousedy, můžeme vybírat ze dvou druhů závodů. Za horskými terény se vyplatí vyrazit na Slovensko nebo do Rakouska. Ne tak hornaté, ale neméně běžecky zajímavé závody najdeme i v Německu a Polsku.

Na Slovensku jistě nebudete mít problém domluvit se a to vám mnohé usnadní. Můžete si vybrat z pestré nabídky závodů od těch horských v Tatrách, jako je např. Tatry Running Tour, až po ty městské. Titulem „nejstarší maraton v Evropě a možná i na světě“ se pyšní třeba Košický maraton.

TIP: Poměrně slušně zpracovaná je termínovka Slovenska na www.beh.sk. Rakouskou termínovku hledejte na www.runme.at nebo na www.laufkalender24.at, kde jsou i závody v dalších německy mluvících zemích – Rakousku, Německu a Švýcarsku. Polskou termínovku pak najdete zde: http://polskabiega.sport.pl.

Další atraktivní horské závody najdeme v Rakousku, jehož výhody ocení hlavně ti, kteří milují rychlý pohyb v horách. Už jen několik málo kilometrů od hranic objevíte zajímavé lokální závody. Jedním z nich je např. Ultra Alpine Marathon, který nabízí jak 54 km dlouhý ultrazávod krásnou alpskou krajinou, tak i štafetový závod, při kterém si délku rozdělíte s parťákem. K dalším zajímavým tipům patří půlmaraton kolem Halštatského jezera (Hallstättersee-Rundlauf) nebo Vídeňský maraton s kvalitním zázemím.

Polsko s námi sdílí spousty dobře známých hor včetně těch českých nejvyšších, Krkonoš, po jejichž hlavním hřebeni až na Sněžku se běhá Maraton Karkonoski. Polsko nabízí část Tater a spoustu národních parků, kousek od Krakova najdeme poušť, krásné lesy i značené stezky. Možná by vás ani nenapadlo do Polska na nějaký závod jet, ale to je chyba! Třeba maraton v Krakově vás provede krásami historického města, zapsaného v UNESCO.

A posledním sousedním a asi největším běžeckým národem je Německo. Vyhlášené jsou maratony v Berlíně, Drážďanech i jinde. Snad každé větší město má svůj (půl)maraton. Jet si zaběhnout nějaký závod do Německa určitě stojí za to. Kvalita a zázemí německých závodů jsou na velmi dobré úrovni. Problém může nastat snad jen při získávání registrace, které není vždycky samozřejmostí a na některé závody, podobně jako třeba při velkých amerických závodech, se startovní čísla losují třeba i rok dopředu.

Jak na to?

Základní je registrace jako taková. Kvalitní a nejvíc žádané zahraniční závody často spouštějí registraci i rok dopředu, a proto je dobré si brzy udělat jasno, co bychom v následující sezoně chtěli běžet. Dál je vhodné podívat se na stránky závodu, kde jsou uvedeny termíny spouštění registrací. Stejně jako na top českých závodech, tak i na těch zahraničních často bývá vyprodáno během několika málo hodin, proto je dobré termíny skutečně sledovat.

Kromě registrace je ale na zahraniční závod třeba promyslet také logistiku cesty. Zajistit si dopravu, ubytování, zjistit si pečlivě detaily trasy, a především sledovat počasí na místě, abyste si vzali všechno potřebné do aktuálních podmínek. Často se vyplatí zajistit si na cestu doprovod (rodinu, přátele), který poběží také nebo vám bude v průběhu závodu dělat zázemí.

Vždycky je důležité projít si pravidla a propozice závodu, a to ještě před samotnou registrací. Na některé závody je totiž třeba doložit zaběhnuté výsledky nebo se přímo skrz jiné závody kvalifikovat (například Ultra Marathon du Mont Blanc). Bývají to závody, které mají světovou prestiž (Bostonský maraton), nebo extrémně náročné závody (například Badwater Ultramaraton, Spartathlon) anebo závody, které kromě zaběhnutí výsledku vyžadují ještě další náležitosti, jako je třeba pořádání běžeckého závodu (například Western States).

INFOBOX: V mnoha případech (zejména u závodů v přírodě) je zařazena i tzv. „povinná výbava“, kterou s sebou musíte mít, i kdybyste ji nepoužili. Zaměřte se na to a případně si to ověřte u organizátora.

Kde závody hledat?

Pokud se rozhodnete běžet závod v zahraničí a zatím nemáte zkušenost, doporučuji napoprvé zkusit některý evropský závod, kde si člověk takzvaně osahá mezinárodní prostředí. Jedním z takových závodů může být např. Drážďanský maraton (půlmaraton), který není pro mnohé daleko a na jehož stránkách najdete informace dokonce v češtině.

Pokud se rozhodnete běžet závod během dovolené v některé z exotičtějších zemí nebo v odlehlejších částech Evropy, můžete závody hledat v kalendáři na www.ahotu.com, kde najdete závody všech délek a kategorií po celém světě. Informace jsou tu v angličtině a jednotlivé závody obsahují odkazy na domovské stránky.

TIP: Ze zajímavějších evropských destinací doporučujeme např. španělské Kanárské ostrovy nebo portugalský ostrov Madeira, které svým klimatem nabízejí výborné podmínky pro běžce, stejně jako velkou škálu atraktivních závodů v horském, ale i pobřežním prostředí.

Dalším krokem jak najít lokální a třeba i menší závody, které už na ahotu.com nebývají, je hledat lokální běžecké stránky, komunity a podobně. Nejlehčí to je asi v anglicky mluvících zemích, případně v dalších evropských jazycích. Pro zajímavost uvedu např. Japonsko, které je domovem milionů běžců a závodů s velmi kvalitním zázemím. Běh tam zažívá neobvyklý boom a velké závody často mají místo registrací, které mnohonásobně převyšují kapacitu, systém losování.

Při hledání závodů mohou být vhodným zdrojem i různé asociace. Kalendáře závodů najdete na stránkách atletických svazů, skyrunningových asociací (v ČR stránky czsa.cz), pokud vás zajímají závody s extrémním převýšením v horách, či České asociace ultramaratonu (www.cau.cz).  Všechny vám představí zajímavé závody na domácí i zahraniční půdě, kterých se můžete účastnit. Tak neváhejte a vyběhněte!

Vybrané tipy na závody po Evropě v první polovině roku 2017

Datum

Název

Stát

Parametry

Více informací

20. 5. 2017Transylvania 100 KRumunskoHorský 30, 50, 100 kmwww.transylvania100k.com
10. 6. 2017Scenic TrailŠvýcarskoHorský VK, 11, 27, 54, 113 kmwww.scenictrail.ch

18. 6. 2017

Zugspitze Ultratrail

Německo

Horský, 25, 37, 60, 79 a 97 km

www.zugspitz-ultratrail.com

24. 6. 2017

Ultra Alpine Marathon

Rakousko, Veitsch Alpen

Horský, 54 km nebo štafeta (16,5, 16, 21)

www.ultraalpinemarathon.jimdo.com

2. 7. 2017

Supermaraton Gor Stolowych

Polsko, česko-polské hranice u Trutnova

Terénní, 21, 50 km

www.maratongorstolowych.pl

7. – 9. 7. 2017

Buff Epic Trail

Španělsko, Pyreneje

Horský, 21, 42 a 105 km

www.buffepictrail.com

21. – 23. 7. 2017Grossglockner Ultra-trailRakouskoHorský 30, 50 a 110 kmwww.ultratrail.at

30. 7. 2017

Swiss Trail Davos

Švýcarsko

Horský, 21,5 km

www.swissalpine.ch

25. – 27. 8. 2017L’Echappée BelleFrancie, Belledonne MountainsHorský 47, 85 a 144 kmwww.lechappeebelledonne.com

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: