Tipy a triky: Jak běhat na sněhu

Tipy a triky: Jak běhat na sněhu

Pro většinu běžeckých nadšenců není žádné roční období překážkou k běhání a náročné podmínky považují spíše za výzvu. Běhají ve vedru, v dešti, větru a v zimě také na sněhu. Jelikož sníh je konečně tady, máme pro vás několik tipů, jak se s běháním na sněhu co nejlépe vypořádat.

Běžecká obuv

Jelikož to při běhání na sněhu většinou klouže, vyplatí se investovat do kvalitních trailových běžeckých bot s větším gripem (tj. drsnost vzorku podrážky), či si pořídit takzvané nesmeky. Ty by měly být určené přímo pro běh, protože obyčejné chodecké nesmeky by mohly při běhu sklouzávat z boty. V hlubokém sněhu se mohou hodit zimní běžecké speciály s vysokým kotníkem nebo alespoň dodatečné návleky na kotníky, které zabrání pronikání sněhu do boty. V mokrém sněhu se zase může hodit bota z nepromokavého materiálu (např. goretex), protože normální maratonky v mokrém sněhu prakticky okamžitě promoknou. V případě krátkých výběhů do jedné hodiny ovšem nepromokavá membrána není nezbytností a chodidla se sama při běhu zahřejí.

Technika běhu

Důležité při běhu na sněhu je přizpůsobit běžecký krok a správně vyhodnocovat povrch. Běžecký krok by měl být o něco kratší, protože kluzký sníh vám nedovolí odrážet se takovou silou, na kterou jste na normálním povrchu zvyklí. Kratší krok vám na sněhu dodá také potřebnou stabilitu. Rozhodně je třeba pečlivě pozorovat trasu bezprostředně před vámi, protože pod čerstvě napadaným sněhem můžou být ukryté ledové plochy, které představují potenciální nebezpečí úrazu.

Trénink

Co se týče tréninku, v hlubokém čerstvém sněhu se příliš nevyplatí běhat tempové úseky, protože  je v něm mnohem náročnější stanovené tempo držet. Zimní období je nicméně pro většinu běžců časem, který využívají k naběhání objemových kilometrů. Pokud napadne dostatek sněhu, že vám bude sahat alespoň po kotníky, lze takových podmínek využít v silovém tréninku pro posílení svalů kolem kotníků a dalších stabilizačních svalů.

Sněhové podmínky nahrávají také alternativním tréninkovým sportům jako je běžecké lyžování, skialpy či sněžnice a pro běžce je taková tréninková změna velmi pozitivní.

Oblečení

Důležitým prvkem zimního tréninku je volba vhodného oblečení. Nejlepším způsobem, jak se obléci do chladného počasí, je zvolit více tenčích vrstev než jednu těžkou a tlustou. Budete celkově pohyblivější a také vám bude tepleji, protože chladný vzduch mezi jednotlivými vrstvami oblečení působí zároveň jako tepelná izolace. Jako spodní vrstvu byste měli mít oblečení z funkčního materiálu, které nejlépe odvádí pot z lidského těla. Na co byste v žádném případě neměli zapomenout, je důkladná tepelná ochrana částí těla, kterými dochází k největší ztrátě tělesného. V zimních podmínkách je pokrývka hlavy nutnost právě kvůli vysokým ztrátám tepla. Pokud jsou sněhové podmínky kolem nuly, platí u oblečení s nepromokavou membránou stejné pravidlo jako u obuvi. U výběhů delších než 1 hodina je dobré vybavit se oblečením s nepromokavou membránou.

Pitný režim

Na závěr je důležité se zmínit o pitném režimu v zimním období. V zimních podmínkách je nezbytné pravidelně doplňovat tekutiny, obzvláště při dlouhých výbězích, protože organismus často díky sníženému pocení nevydává signál k doplnění tekutin v podobě pocitu žízně, což může vést až k dehydrataci.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: