ROZHOVOR: Klára Rampírová o přípravě na B7: trénuju hlavně seběhy v kamenitém terénu

ROZHOVOR: Klára Rampírová o přípravě na B7: trénuju hlavně seběhy v kamenitém terénu

Klára Rampírová nám prozradila svou parťačku na letošní Beskydskou sedmičku i to, jak se na závod připravuje. Beskdyská sedmička je pro mnohé vrcholem sezony, stejně tak pro Kláru, která je v tomto závodě už zkušenou matadorkou.

Beskydská sedmička je už šestým rokem jednou z největších sportovních událostí v České republice. Lidé se na ní sjíždí ze všech koutů a připravují celý rok, pro mnohé je to vrchol sezony. Čím to? Nejedná se totiž o klasický běžecký závod, ale o náročnou horskou túru, která se jde ve dvojicích a ti nejlepší (většina v kategorii sport) ji běží. Délka trasy je 95 km (pro hobíky 86 km) s převýšením 5430 m, respektive 5000 m. Jedná se tedy opravdu o jeden z nejnáročnějších závodů u nás a je celkem jasné, že se o běžeckém závodě v podstatě nemá cenu bavit. Klára Rampírová své putování po 7 nejvyšších beskydských vrcholech zahájí letos již po čtvrté, a tak je celkem jasné, že má s tratí zkušeností víc než dost na to, aby se alespoň o některé z nich podělila.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Letos se bude snažit obhájit vítězství s Kristýnou Skalickou

Hezký den, Kláro, letos se chystáte na Beskydskou sedmičku a nebude to poprvé. V roce 2012 jste B7 absolvovala se Svatavou Hanzlovou, kde jste společně obsadily 2. místo mezi ženami a 1. místo v kategorii. V roce 2013 jste s Kristýnou Skalickou obsadily příčku nejvyšší a loni jste s Liborem Uhrem ve smíšených dvojicích obsadili 3. místo. Kdo bude vaším parťákem letos a jaká jsou vaše očekávání?

Letos se chystám opět s Kristýnkou, která loni dala přednost závodům adventure race v Číne. Rády bychom samozřejmě obhájily naše vítězství 😉

Letos v létě jsme vás na domácí půdě moc neviděli – účastnila jste se v rámci přípravy nějakých zahraničních nebo tuzemských závodů? Jakých?

Po dobře rozběhnuté jarní sezóně, kdy jsme s Kristýnkou potřetí vyhrály Horskou výzvu v zasněžených Jeseníkách, já jsem pak samostatně v jednotlivcích jedno kolo poháru Czech Ultra Trail Tour a 50 km trať na Valašském Hrbu, se objevily nedoléčené zdravotní problémy, tak jsem musela letní závody vynechat, abych se dala dohromady a mohla se připravit na B7.

Na Beskydskou sedmičku se chystá i jeden z našich kolegů. Jeho cílem je splnit si sen a B7 dokončit v kategorii „hobby“. Podívejte se, jak trénoval a zda je jeho cíl reálný.

Trénovali jste i společně s Kristýnou, vaší partnerkou na B7?

Bydlíme každá někde jinde, tak spolu trénujeme jen na závodech 😉

Klouby, vazy a svaly je třeba přivyknout náročným kamenitým terénům

Co je pro vás v rámci přípravy na Beskydskou sedmičku zásadní? Využíváte v přípravě i jiných sportů než jen běhu nebo trekování?

Nic zásadního, co by se lišilo od přípravy na závod obdobné délky cca 100km, nevidím. 🙂 Nějaký zvláštní systém nemám, tréninkový deník si nevedu, sice jsem si koupila hodinky, které zaznamenávají uběhnutou vzdálenost a převýšení, ale nějak se mi už nepodařilo data stáhnout a vyhodnotit;) Obecně bych možná řekla, že je dost zásadní na tento závod trénovat seběhy, a to nejlépe v kamenitém terénu, ať si ty kolení klouby, kotníky a stehenní a hýžďové svaly zvyknou 😉

Jinak podle chuti střídám v létě horské a silniční kolo, v zimě zase skialpy a běžky. Občas se protáhnu v bazéně.

Kolik kilometrů / hodin vám zabere týdenní příprava?

Na kilometry se to v kopcovitém terénu počítat nedá. Trénuji tak 3x týdně po práci. Každý trénink je dlouhý cca 1,5 – 2 hod., většinou si vyběhnu na Pustevny nebo Lysou horu. Přes víkend si dám nějaký delší běh, kolo nebo vyrazím trekovat do hor se stanem.

Jsem původně spíš turista, takže si absolvování B7 bez hůlek neumí představit

Do startu B7 zbývá už jen pár dní. Jste se svou dosavadní přípravou na B7spokojená, je něco, co byste udělala jinak?

Bohužel jsem musela tréninky trochu omezit a především vyřešit své zdraví, ale myslím, že nějaký fyzický základ mám. Dlouhé tratě jsou hodně o hlavě, tak doufám, že se tréninkový výpadek na výsledku moc neprojeví 😉

Trénujete běh / chůzi s hůlkami? Jaké hůlky používáte, čím jsou dobré?

Nejsem původně žádný běžec, spíš turista, takže si absolvování Beskydské sedmičky bez hůlek nedovedu vůbec představit. Pomáhají mým unaveným stehnům do kopce a zachránily mě kolikrát před pádem v sebězích 😉 Začínala jsem s obyčejnýma ocelovýma teleskopickýma, ale byly docela těžké, zasunovaly se a poutka mi dělaly puchýře, takže teď používam jednodílné duralovo karbonové Fizan Runner s rukavičkou a odolnými hroty, které dováží firma Alpisport a jsem moc spokojená.

Co je náplní přípravy poslední týden před startem?

Dobře se vyspat a najíst 😉 V posledním týdnu už člověk nic nedožene.

Co byste doporučila ostatním závodníkům v závodě?

Ať  jdou do závodu bez obav a s radostí a kdyby náhodou do cíle nedošli, aspoň budou vědět na čem zapracovat do dalšího ročníku:)

Kláro díky, přejeme hodně úspěchů a teď hlavně příznivý průběh B7 a první v cíli! 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: