Trénink na ADIDAS – CONTINENTAL BESKYDSKOU SEDMIČKU nebo podobné martyrium

Trénink na ADIDAS – CONTINENTAL BESKYDSKOU SEDMIČKU nebo podobné martyrium

V České republice se koná jen pár závodů, kde se dovoluje startovat ve dvojicích. Asi nejznámějším z nich je ADIDAS – CONTINENTAL BESKYDSKÁ SEDMIČKA, která se koná každoročně začátkem září a je velkým svátkem horského trekkingu a běhu.

Jedná se o velmi dlouhý (82 nebo 95 km) a extrémní závod (startuje se ve 20:00 a převýšení je kolem 5000 metrů), který klade vysoké nároky na fyzickou přípravu závodníků. Jak se na něj dobře připravit a co všechno si zajistit před závodem? Připravili jsme pár rad.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

1. Najít si partnera

„První důležitá, možná nejdůležitější věc, jak úspěšně dokončit B7 je podle mě výběr partnera. Je nezbytně nutné mít ve dvojici člověka, se kterým si dovedete 20 hodin povídat, ale i mlčet a také mu věřit. Když řekne, že ho kotník nebolí, tak je to pravda. A pokud to bude nutné, nechá se připnout na gumu a do kopce vytáhnout (pokud ji tedy používáte),“ popisuje svou zkušenost Jaroslav Jisl, vítěz loňského ročníku kategorie MIX. Není tedy jednoduché najít partnera nebo partnerku na tak náročný závod, který/á na tom bude navíc fyzicky podobně jako vy.

Existují tři kategorie dvojic: 2 ženy, 2 muži nebo mix (muž a žena). V případě, že jste začátečník, doporučuji si najít zkušeného partnera. Ten vám pomůže překonat nejnáročnější úseky závodu a krize, které na takto náročném závodě zákonitě přijdou.

Čtěte také: Specifika běhání v horách. Pokud jste zvyklí běhat v parku nebo na silnici, pak vězte, že v horách to je zase něco jiného.

2. Stanovit si společný cíl

Pokud máte partnera a odhodlání postavit se na start, je důležité si stanovit reálný cíl. Co chci? Chci závod dokončit v určitém čase, nebo se společně dostat mezi nejlepší? Nebo bude naším cílem závod dokončit a přežít a hlavně si užít krásu celé trasy?

Máte dotaz týkající se vašeho tréninku nebo výživy? Nebojte se nás zeptat! Váš dotaz zařaďte do příslušné rubriky v sekci“DISKUSE“ a my vám na něj odpovíme.

3. Připravit sám sebe

Nejprve realisticky odhadněte, nakolik pro vás bude závod běžeckou a nakolik chodeckou událostí. Jaký čas asi zvládnete? Je velký rozdíl trénovat na závod, který zpola běžíte a trvá 12 hodin, a na závod, který převážně jdete a zabere hodin 30. Rozhodně netrénujte tak, že byste zkoušeli jít či běžet podobně dlouhé tratě. I trénovaní borci zvládnou kvalitně jen jeden až dva ultramaratony za rok. Běžeckých tréninků delších než dvě hodiny by mělo být během roku jen pomálu.

Trénujte kopce. Dlouhé a prudké, protože takové jsou na Beskydské sedmičce. Beskydské kopce jsou navíc známé svým hodně kamenitým podkladem a na české poměry vysokým převýšením, tudíž připravte svaly a klouby na pořádnou nálož. Hlavně seběhy jsou v pokročilých fázích závodu dost náročné a je potřeba se na to připravit. Ideální jsou opakované výběhy a seběhy sjezdovek. „ Jak se na Beskydskou sedmičku připravit během roku? Doporučuji LH 24 (závod 24 hodin na Lysé hoře konaný v lednu, pozn. redakce), Perun a Lysohorský čtyřlístek. Na těhle závodech člověk trošku pozná prostředí výběhů s převýšením 500 metrů,“ radí Jaroslav Jisl. Nezapomeňte na to, že ADIDAS – CONTINENTAL BESKYDSKÁ SEDMIČKA startuje večer a na trati budete určitě jednu a dost možná i dvě noci. Vyzkoušejte si tedy něco takového předem.

Důležitou částí je také načasování tréninku. Hlavní a nejtěžší tréninky by měly přijít do  června / července, nikoliv později. Potom je třeba nechat tělo vyrovnat se se zátěží a ladit formu na závod. Rada, které se jednoznačně držím! Forma se má vyležet… Loni 14 dní klidu, práce na půl plynu a těšit se na to utrpení a bolest,“ dodává Jarda.

Výhody a nevýhody závodění ve dvojicích

+ Vzájemná podpora a motivace – v případě krize jednotlivec vzdá daleko spíš, než když běží s parťákem.

+ Sdílení zážitků.

+ Pomoc jeden druhému v případě zranění či zdravotních komplikací.

– Nevyrovnaná fyzická úroveň – nikdy na tom nejsou dva stejně, ale když je rozdíl příliš velký, jeden se nudí a druhý příliš trpí. U závodů typu B7 se ale dopředu dost dobře nedá odhadnout, kdo na tom bude nakonec líp.

– V případě problémů závod končí pro oba – pokud se jeden závodník zraní nebo usoudí, že už nemá na to závod dokončit, pak závod končí pro oba.

– Přenášení krize z jednoho na druhého – pokud jeden závodník má krizi, může ji lehko přenést i na druhého, který by ji třeba za normálních okolností neměl.

4. Zkusit si společný trénink nebo závod

Je důležité vědět nejen, jak je na tom váš partner, ale také jak vám to ve společném závodě bude klapat. Pokud nemáte možnost společně trénovat, pak je dobré se dohodnout na jedné nebo více společných akcích (trénink nebo závod), které vás dostatečně dobře otestují jako tým. Současně si dobře prověříte jeden druhého, jestli si nepolezete na nervy, jestli máte podobné představy o tom, jak k závodu přistoupit apod. „Dokončit B7 je hrdinství! Vlastní zkušenost mi říká: absolvovat minimálně jednu Horskou výzvu LONG, pokud možno v dešti a blátě nebo sněhu,“ popisuje přípravu na B7 Jaroslav Jisl.

5. Vybrat a vyzkoušet si správné vybavení

Nikdy si neberte oblečení, jídlo nebo jiné vybavení, které jste si pořádně nevyzkoušeli předtím na méně důležitých akcích.

Co budete potřebovat:

  • běžeckou vestu či batoh
  • větrovku/nepromokavou bundu
  • kvalitní boty do terénu (lehké trekovky nebo trailové běžecké boty podle toho, zda jste spíše trekař, nebo běžec)
  • vyzkoušené oblečení (funkční prádlo, ne bavlněné)
  • čelovku a náhradní baterky
  • trekové nebo běžecké hole
  • dostatečné množství nádob na tekutiny
  • energetické tyčinky či gely, popřípadě jiné jídlo

Naprosto nezbytné je nastudování trasy. Budete potřebovat dobrou znalost terénu a výškového profilu. Kvalitní mapa (pokud ji nedostanete na startu) je základní věc i pro případ, že byste sešli z trasy. Je také dobré si dobře projít propozice závodu: místo startu a cíle, možnosti uschování oblečení, povinnou výbavu a občerstvení na trati závodu.

Logo adidas

ADIDAS CONTINENTAL BESKYDSKÁ SEDMIČKA v sobě nese přívlastek eXtrémní. Pro mnoho lidí je tento opravdový „čundr ze Slezska na Valašsko“ tou asi nejvíce obtížnou trasou, jakou si lze představit. Naše neúprosná statistika těch, kteří nedojdou závod v limitu, je skoro téměř konstantní. Třetina startovního pole je předurčena závod o délce 95 km s převýšením cca 5 500 metrů nedokončit.

Ideální běžeckou botou na tento závod jsou běžecké boty adidas Terrex Agravic. Zakoupit je můžete například v některém z obchodů ze sítě Rock Point.

Michaela Kofrová

Michaela Kofrová – autorka článku

Míša dělala spoustu sportů od atletiky, přes jízdu na koni a trekking až po běhání. Poslední 4 roky se ale věnuje výhradně běhání. Nejraději běhá v přírodě a v horách se svým přítelem nebo kamarády. Vystudovala mezinárodní obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze, ale už při studiu věděla, že její životní cesta bude spojena s během.

V současnosti je velmi ráda, že se jí podařilo spojit koníčka s prací, pracuje totiž naplno jako šefredaktorka SvetBehu.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: