CÍL: Pražský International Maraton v roce 2016 v čase 3:15 hodin

CÍL: Pražský International Maraton v roce 2016 v čase 3:15 hodin

Redaktor SvetBehu.cz, Jiří Mašek, se rozhodl zaběhnout Pražský maraton v osobním rekordu. My budeme u toho a každý měsíc přinášet jeho výsledky a plány na měsíc další. Chcete maraton také běžet, inspirujte se jeho radami a překonávejte společně své limity!

Další cíl: osobní rekord v maratonu

Před časem jsem dospěl k názoru, že bych mohl pokořit ještě jednu svoji běžeckou metu. Půlmaraton jsem dokázal již stlačit pod 1:30 a dosáhl svého osobního maxima 1:29:02 hodin, čehož si moc považuji. Rád bych ale také dokázal posunout svůj osobní rekord i na maratonské trati. Cílem má být čas pod 3:15 a možná i pod 3:10 hod. Podle různých „expertů“ na to mám, ale já zůstávám vždy při zemi a volím skromnější cíle.

Vítězí moje soutěživost, takže se o to pokusím, aby nebylo jen u slov, ale i činů. Vybral jsem si na tento významný závod Pražský maraton, který se poběží 8. května 2016. Čas na přípravu je dostatečný, přesto jsem ji zahájil již 2. listopadu. Možná má někdo podobný cíl, a tak se může postupně připravovat se mnou a získat tak větší motivaci.

Pojďme se společně informovat a motivovat

Na stránkách www.svetbehu.cz budu vždy na začátku každého měsíce hodnotit, jak se mi daří plnit stanovený tréninkový plán za uplynulé období, a představím plán na následující měsíc. Postupně rozeberu třeba problémy s počasím, na jakém povrchu trénovat, co vhodného zvolit ke stravování, zda běžet i nějaké závody a spoustu jiných věcí. Jelikož jsem ryzí amatér, který denně chodí do zaměstnání a příprava tudíž bude probíhat po práci, tak si myslím, že mohu mnohým z vás pomoci třeba tím, že vás budu inspirovat. Rozhodně vám nebudu nic nutit či striktně určovat, ale pomocí tréninkových metod, na které jsem vyškolen, budu předávat zkušenosti a poznatky s cílem dosáhnout vysněného času na maratonské distanci.

Jiří MašekJiří Mašek

Kdo jsem?

Mé jméno je Jirka Mašek, pocházím z malé obce asi 20 km od Plzně, kde jsem se před 51 lety narodil a již delší dobu bydlím v Plzni. Od mládí jsem se věnoval kopané na výkonnostní úrovni a po skončení v roce 2003 jsem přešel na běhání, které se postupně stalo nejen koníčkem, ale i životním stylem. Mám trenérskou licenci pro kopanou a atletiku. Pomocí těchto poznatků a čerpání zkušeností od trenérů, kteří mě v minulosti vedli, povedu celou přípravu ke splnění cíle.

Zahájení přípravy – listopad 2015

Po říjnovém dvoutýdenním volnu, poněvadž letošní sezóna byla dlouhá a náročná, jsem od druhého listopadu začal pomalu každodenně klusat. Nohy si potřebují zase zvyknout na zátěž. Vše probíhá v mírně členitém terénu místních parků a v lesním porostu. Důvodem je i průběžné posilování různých partií těla. Celkový souhrn uběhnutých kilometrů za týden je 60 až 70.

V následujících týdnech, až do konce měsíce, zařazuji týdně jeden běh formou fatleku (střídání rychlostí v daném úseku nebo čase), jeden dlouhý běh (nejlépe sobota či neděle) v tempu obecné vytrvalosti o délce cca 20 km a jeden regenerační běh na úplnou pohodu dle pocitu. Vybíhám každý den kromě čtvrtka, kdy se věnuji odpočinku a regeneraci (můžete si ho zvolit sami). V polovině měsíce si zkusím zaběhnout ostrou desítku na rovině, abych si ověřil současnou výkonnost a podle toho si nastavil časy, podle kterých budu v následujících dnech trénovat (tempová, rychlostní, obecná vytrvalost, atd.). Stále vyhledávám členité terény v lesním porostu z důvodu již zmíněného posilování. Listopad ještě bude ve volnějším tempu s postupným zvyšováním zátěže včetně objemu v km. Týdenní objem by se měl zvýšit na 80 až 90 kilometrů.

Na začátku prosince zhodnotím uplynulý měsíc a představím plán na prosinec.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: