CÍL: Maraton v roce 2016 v čase 3:15 hodin – závod v Písku

CÍL: Maraton v roce 2016 v čase 3:15 hodin – závod v Písku

Sliby se mají plnit nejen o vánocích, a proto i já naplním myšlenku sloganu ze známé písničky Janka Ledeckého a uskutečním slíbený pokus o zaběhnutí maratonské trati v čase 3:15 hodin.

Jak jsem ve svém posledním článku „výsledek“ uvedl, vše se pokusím zrealizovat na podzimním Královském maratonu v Písku (1. října) v rámci MČR veteránů.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Příprava byla opravdu poctivá, tvrdá a zodpovědná

I v letním období se dá celkem dobře připravit na maraton, který by se měl zaběhnout třeba v osobním rekordu. Přesto, že jsem měl v létě hodně nasmlouvaných závodů, tak jsem dokázal najít čas na kvalitní přípravu včetně potřebných dlouhých běhů. Některé z plánovaných závodů jsem pak využil a poctivě trénoval tempo, které bych měl běžet právě při maratonu.

Čtěte také: Příprava na maraton Jirky Maška v prosinci, lednu, únoru, březnu a dubnu. V květnu ho čeká maraton na plánovaný čas 3:15 – sledujte, jak to dopadne

Letní příprava je specifická v tom, že probíhá za poměrně teplého počasí. Nejinak tomu bylo i letos. Občas se teploty držely celkem vysoko nad 30°C. Jak ale praví jedno přísloví – těžko na cvičišti, lehko na bojišti – tak poctivě jsem i já k trénování přistoupil. Přiznávám, že to občas bolelo a několikrát jsem si sáhnul i na dno svých sil, ale nepolevil.

Kontrolní závody odhalily kvalitu, ale i rezervy

V rámci přípravy jsem absolvoval například půlmaraton v Miřejovicích za obrovského vedra a výsledný čas 1:32:20 hodin, který odpovídal tempu 4:20 minut na kilometr, mne příjemně potěšil. Následoval závod v Brdech, a hlavně Žebrácká pětadvacítka odhalila určité rezervy, i když tento závod není vůbec rovinatý. Chtěl jsem běžet tempo odpovídající cílovému času maratonu cca 3:20 hodin. To se víceméně povedlo, ale v cíli jsem byl poněkud vyčerpán. Možná začátek závodu měl být o malinko pomalejší, než nakonec byl.

Tohle všechno byly skutečnosti, na kterých jsem se snažil pracovat hlavně v září, v poslední fázi přípravy. Držet od začátku stanovené tempo a docílit skutečnosti, aby obě poloviny závodu měly od sebe minimální rozdíl.

Moje poslední přípravné závody …

Na září jsem si naplánoval několik závodů, které měly prověřit celkovou připravenost a podle toho stanovit závěrečnou taktiku na maratonský závod. Začátkem září mne jako vždy prověřil Baroko půlmaraton, což je nesmírně těžký závod ve velmi náročném a členitém terénu. Tempo jsem si nestanovil žádné, přesto se závod povedl a pocitově jsem se cítil výtečně. Výsledný čas 1:41:28 potěšil. Poté jsem si odběhl jako vodič BIRELL desítku v Praze. Běžel jsem na cílový čas 50 minut. Poslední přípravou byl půlmaraton v Ústí, kdy jsem opět plnil funkci vodiče, tentokráte na cílový čas 1:40 hodin. To je ostatně tempo, které bych rád běžel i první dvě třetiny svého maratonu. Po závodě jsem byl spokojen jak po stránce splnění úkolu vodiče, tak i z pohodového běhu.

… jsem připraven splnit cíl

Poslední dva týdny před samotným závodem proběhly klidně. Hlavním úkolem bylo snížit množství naběhaných kilometrů a zároveň si odpočinout a zmobilizovat síly. Pocitově jsem velmi kvalitně připraven a ochoten se o svůj rekordní zápis zdravě poprat. I po zdravotní stránce nenastal během celé přípravy žádný velký problém (mimo drobné běžné bolístky), což je více než potěšující.

O taktice na závod mám tedy jasno, i když to může ovlivnit třeba počasí. Rozběhnout celý maraton v tempu cca 4:40 min./km, a pokud to půjde, tak od 25 kilometru zrychlit na 4:30 min./km. Je to hodně odvážné, ale kdybych to nezkusil, tak nemá cenu se postavit na start. Záležet bude na mnoha okolnostech, přesto jsem velký optimista a věřím si. O výsledku vás budu informovat, ať se to povede či nikoliv.

Tréninkový plán je sestaven na základě mých dlouholetých zkušeností a poznatků a zároveň s ohledem na mé možnosti přípravy a výkonnosti úměrné mému věku.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: