CÍL: Ústecký 1/2Maraton v září v čase 2:15 hodin – září 2016

CÍL: Ústecký 1/2Maraton v září v čase 2:15 hodin – září 2016

Běžecký život utíká stejně rychle jako ten obyčejný. Druhý prázdninový měsíc za námi a hlavní část přípravy je u samotného konce. Nyní se pokusíme vše vyladit tak, aby se zaběhl požadovaný čas, případně se k němu co nejvíce přiblížit.

Připravený plán se povedlo, s drobnými úpravami, dodržet, i když nás opět pozlobilo počasí. Běhání při velmi vysoké teplotě je hodně náročné a vzhledem k tomu, že Terka není typ na běhání za těchto podmínek, tak docházelo operativně k posunutí doby tréninku (na pozdější dobu) nebo zkrácení délky naplánované trasy.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Představení běžkyně Terky, fotografky Světa běhu

Tereze je 21 let a pro běhání se rozhodla zhruba před dvěma lety. Inspirací jsem ji nebyl jen já, ale hlavně skutečnost, že běh ji začal opravdu bavit a cítí se při něm pohodově, volně a svobodně. Běhá pravidelně čtyřikrát týdně, navštěvuje atletický trénink, který pořádám a společné výběhy do přírody. Má za sebou několik závodů v délce od 5 do 10 km jak silničních, tak i v terénu. Osobní rekord na 5 km je 27:06 minut a 58:22 minut na 10 kilometrů, který si zaběhla teprve nedávno. V tréninku si občas zaběhne i vzdálenost okolo 15 km, což je zatím její nejdelší uběhnutá vzdálenost.

Srpen – dlouhé běhy i relaxace

Mezi hlavní srpnové úkoly jsme si vytýčili zaprvé dlouhé běhy, kde bychom rádi získali potřebnou vytrvalost. A zadruhé věnovat se i odpočinku, relaxaci nejlépe v aktivní formě jako je plavání, kolečkové brusle a procházky v přírodě. Hodně důležité, ne-li nejdůležitější, je ta skutečnost, že se nevyskytly žádné zdravotní problémy, což je pozitivní stránka celé dlouhé čtrnáctitýdenní přípravy.

Dlouhé běhy jsou pro Terku velkou zátěží, kterou nezvládá až tak stoprocentně. S přibývajícím věkem a zkušenostmi, ale dojde postupně ke zlepšení. Hodně záleží na počasí a profilu tratě, kde se běží. Navrhované dlouhé běhy ve členitém povrchu by sice měly přinést posílení nohou, přesto Terka raději běhá na rovinatých úsecích. Posilování nohou tedy musíme nechat na klasická cvičení v rámci tréninků, kde jsou předepsány tyto cviky.

Celkově můžeme srpnovou přípravu hodnotit jako dobrou a odpovídající podmínkám. Nedostatky se najdou, jak už jsem několikrát uvedl, v dlouhých bězích, což může nakonec způsobit i pár problémů při samotném závodě, ale i v závěrečné fázi přípravy se pokusíme na tuto činnost ještě zaměřit a zkusíme si nějakou modelaci dlouhého běhu.

Máte dotaz týkající se vašeho tréninku nebo výživy? Nebojte se nás zeptat! Váš dotaz zařaďte do příslušné rubriky v sekci“DISKUSE“ a my vám na něj odpovíme.

Tereza Mašková a její pocity z přípravy

„Srpen jsem si užila tak napůl. Zranění se vyhýbala a svaly bolí adekvátně nastavené přípravě. Nejvíce mne trápí velká venkovní teplota, která mne odrazuje od dlouhých výběhů. Vím, že jsou velmi potřebné, přesto se s tím nedokážu až tak dobře srovnat. Věřím, že při samotném závodě bude přijatelné počasí. Na konci července jsem cítila takovou celkovou únavu či vyčerpanost, a tak jsem se rozhodla začít brát magnesium v tabletách i prášku a myslím, že to byla dobrá volba. Na závěrečnou přípravu se těším, zvláště si chci užít v Praze desítku, kterou beru jako první krok na cestě k Ústí.“

Přečtěte si také, jak se Terka připravovala v červnu, červenci a srpnu.

Základní cíle závěrečné finální přípravy

Hlavním cílem posledních dvou týdnů přípravy bude zaměřit se na detaily, které budou v závodě rozhodovat. K tomu využijeme pražský závod na 10 km, kdy se pokusíme běžet v určitém tempu a co nejblíže se přiblížit stanovenému tempu na výsledný cílový čas půlmaratonu.

Zhruba deset dnů před závodem si dáme poslední tempový trénink, který již nebude tak intenzivní jako při hlavní přípravě. Ostatní běhy budou mít charakter vyklusání a běhání dle pocitu. Důležité bude se na vše podívat i po stránce psychiky. Odbourat obavy a stres, že se něco nepovede. Je to jen běh, a pokud se vše zvládne rozumně, tak nemám vůbec obavy o tom, že Terka bude v Ústí slavit jak splněný čas, tak i medaili na krku.

Čtrnáct týdnů poctivé přípravy se musí někde ukázat. Jako trenér věřím, že Terka bude přinejmenším atakovat čas, který si sama stanovila. Jestli poběžím s ní jako pomocník a „vodič“, to ještě nevím. Rád bych zapracoval i na tom, aby si maximálně věřila. Sebedůvěra je moc důležitá věc a i když si Terka občas nevěří, tak právě na tento závod si věřit bude, o tom jsem přesvědčen.

Detailní rozpis týdenních tréninků – 13. a 14. týden

Plán 13. 6. – 31. 7. 2016

týden


kmpondělíúterýstředačtvrtekpáteksobotaneděle
13.týden
40volno8 km AT
6km OV
5-7km klus
volno
10km závod
REGE běh
5.- 11.9.

posilování
viz. rozpis
T:6:00T:na pohodu
bazén
T:5:30
10 km

ÚT: na dráze nebo po stezce po rovině: 2km rozklusání, 6 x 30m ABC, hl. trénink: 5 x 400 m v tempu 5:15, MK 400 m, vyklusání 2 km

týden


kmpondělíúterýstředačtvrtekpáteksobotaneděle
14.týden
43volno10 km OV
6km
volnovolno
21,1 km Ústí
REGE běh
12.- 18.8.

posilování
v terénu
vyklusánírychlá chůze
bazén
T:6:30
5 km

Tréninkový plán je sestaven na základě mých dlouholetých zkušeností a poznatků s trénováním a s využitím nejnovějších poznatků ze současnosti.

V týdnu po doběhu si zhodnotíme celkový výsledek, a jaký vliv na to měla plánovaná příprava.

Jiří Mašek

O autorovi – Jiří Mašek

Jiří Mašek, redaktor Světa běhu, je nadšeným běžcem už více jak 10 let, jehož specialitou jsou silniční závody na půlmaraton a maraton. V současnosti je členem týmu vodičů pro závody ze seriálu RunCzech. Pravidelně ale běhá i horské závody, poněvadž má moc rád pohyb v přírodě. Oblíbenou lokalitou, kam jezdí nabírat nejen fyzické, ale i psychické síly, je Šumava a Krušné Hory.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: