Areály pevných kontrol pro trénink orientačního běhu

Areály pevných kontrol pro trénink orientačního běhu

Chcete si vyzkoušet orienťák blízko vašeho bydliště, na chalupě nebo na tuzemské dovolené? Jednou z možností je najít nejbližší závod nebo trénink. To je ale často nemožné. Od roku 2008 proto vznikají na celém území České republiky tzv. Areály pevných kontrol (APK).

Areál pevných kontrol je určité místo v lese, parku či ve městě, kde jsou kontroly trvale umístěny v terénu. Pro zkušené běžce mohou představovat tyto areály kvalitní trénink, oproti tomu začátečníkům poskytují jedinečnou příležitost zkusit si orientační běh na vlastní kůži. Areály jsou situovány strategicky do blízkosti škol, dětských hřišť nebo třeba rozhleden.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Kontroly jsou trvalé, v terénu je můžete nalézt během celého roku. Každý APK má trochu jiné značení. Na některých místech jsou kontroly na ptačích budkách, jinde je do země upevněn kůl s vyznačeným orienťáckým symbolem. Možné je také označení pomocí plechových nebo plastových tabulek. Na startu nebo v místě výdeje map se obvykle nachází informační tabule. Na té se zpravidla nachází velká mapa s vyznačenými kontrolami a také instrukcemi, jak vypadá každé stanoviště (kontrola), co znamenají symboly v mapě nebo jak je dlouhá trasa. Pro příznivce moderních technologií existují také areály, které mají na kontrolách QR kódy, pomocí kterých lze zaznamenat průchod jednotlivými kontrolami. Nejrozšířenější telefonní aplikací, která takto s QR kódy pracuje, je aplikace iOrienteering, zdarma ke stažení na Google play i App Store.

Jak sehnat mapu a najít správný areál?

Mapy jsou většinou k dostání v místním informačním centru, městském úřadu, či restauraci poblíž startu. Většinou jsou zdarma nebo za malý poplatek. Mapy lze však stáhnout i přímo z webových stránek daného APK.  Odkazy a přehled všech Areálů pevných kontrol  je k nalezení na webové stránce https://zacitorientak.cz/APK.php. Zároveň je možné APK vyhledat na novém serveru https://zacitorientak.cz, stejně tak vyhledat optimální trasu, jak se do APK dostat. Odkazy na většinu APK jsou k dispozici i na portálu Mapy.cz.  O Areálech pevných kontrol bylo také natočeno výukové video, najdete ho zde.

Areály také ve velkých městech ČR

Areály vznikly už na řadě zajímavých míst. V Praze se lze proběhnou v Hostivaři, v Plzni v lesoparku Homolka, v Brně je vybudován APK v Kohoutovicích. Až se budete slunit u Máchova jezera, nezapomeňte, že z Poslova Mlýna vede jeden z APK, na druhém konci republiky, na česko-polských hranicích, vznikl přímo Orienťácký park Praděd.  K dnešnímu dni existuje 37 Areálů pevných kontrol po celé ČR a je určitě z čeho vybírat.

Jan Picek - profil

Jan Picek – autor článku

Student Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze a také externí zaměstnanec Českého svazu orientačních sportů. Mimo to orientační běžec a běžec-hobík z Jablonce, který má rád sportování nejen na svém vlastním těle, ale s oblibou i sportovní akce organizuje.

Foto: archiv jednotlivých APK

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: